Erhvervslivet revser eksperters »hasarderede« udfasning af hjælpepakker

Det giver ingen mening at udfase de eksisterende hjælpepakker 1. juli, hvilket vil være, få måneder inden alle, der ønsker det, er blevet færdigvaccineret. Det mener flere erhvervsorganisationer, som er stærkt kritiske over for nye anbefalinger fra en økonomisk ekspertgruppe.

Der vil gå lang tid, før restaurations- og turismeerhvervet er oppe i gear. Derfor er det også alt for tidligt at udfase de eksisterende hjælpepakker 1. juli, mener flere erhvervsorganisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til den ekspertgruppe, som gennem coronakrisen har rådgivet regeringen og Folketinget om de økonomiske hjælpepakker, der er strikket sammen for at holde hånden under hårdt ramte danske virksomheder, bør det 1. juli være slut med hjælp. I hvert fald som vi kender den i dag.

Sådan lød det, inden alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige natten til i dag blev enige om yderligere genåbning af Danmark.

For i takt med at samfundet åbner, og restriktioner udfases, bør det samme ske med lønkompensationsordningen for alle, der ikke er tvangslukkede pr. 1. juli, ligesom der fra denne dato kun bør gives kompensation for omsætningstab til virksomheder, som fortsat er tvangslukkede eller har mistet over 50 procent af omsætningen.

Selvom det lysner med hensyn til genåbning, giver det dog ingen mening at udfase de eksisterende hjælpepakker, få måneder før alle, der ønsker det, forventes at være blevet vaccineret. Sådan lyder opråbet fra flere organisationer i erhvervslivet.

»Der er tale om en så hård opbremsning, at store dele af turisme- og oplevelseserhvervet ryger ud gennem forruden. Det er en helt urimelig forskelsbehandling af dansk erhvervsliv, hvor de hårdest ramte virksomheder får de dårligste vilkår,« siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i HORESTA, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, i en pressemeddelelse med overskriften »Eksperter laver hasarderet opbremsning«.

Heri retter organisationen »en kraftig kritik« imod de anbefalinger, regeringens økonomiske ekspertgruppe har fremlagt.

Kristian Nørgaard påpeger, at turisme- og oplevelseserhvervet vil være meget lang tid om at komme tilbage på niveauet fra før krisen, og han opfordrer Christiansborg til at forlænge de eksisterende kompensationsordninger året ud.

»Der er intet andet til hinder for dette end politisk vilje. EU har godkendt, at de generelle ordninger kan forlænges til nytår. Turismeerhvervet har brug for gradvis udfasning af ordningerne frem for fuldt stop. Derudover er der minimal risiko for, at der udbetales hjælp til virksomheder, som ikke har brug for pengene, for hjælpen falder, i takt med at omsætningen stiger,« udtaler Kristian Nørgaard.

»Udfasningen går for stærkt«

I SMVdanmark, brancheorganisation for små og mellemstore virksomheder, ryster administrerende direktør Jakob Brandt på hovedet over timingen.

»Grundlæggende er jeg bange for, at udfasningen går for stærkt. Ekspertgruppen opstiller nogle scenarier, der forudsætter, at situationen bliver normal fra 1. juli. Vi risikerer, at vi smider hele den lange indsats siden krisens start på gulvet, og at virksomhederne knækker tæt på målstregen, hvis vi ikke støtter dem frem til, at efterspørgslen vender tilbage til en normaltilstand,« siger Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

Han mener, at vi skal »passe på med at tro, at vi er tilbage i en normaltilstand allerede i juli«.

Mandag aften lød det fra Dansk Industri (DI), at hjælpepakkerne ikke bør udfases, før restriktionerne er afviklet.

»Det er afgørende, at vi ikke taber virksomheder og arbejdspladser på gulvet lige før målstregen. Det ville i værste fald være spild af penge, hvis kompenserede virksomheder må lukke nu. Og medmindre ekspertgruppen ved præcist, hvornår restriktionerne bliver ophævet, bør de tilhørende kompensationsordninger ikke ophøre en fast dato som 1. juli. De skal følge genåbningsplanen og vaccinationskalenderen præcist for at give mening,« siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Wammen: Vi lægger os op ad anbefalingerne

Den økonomiske ekspertgruppe består af formand Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder, som alle er økonomiprofessorer ved Aarhus Universitet.

Ligesom hjælpepakkerne bør ophøre i nuværende form 1. juli 2021, mener de tre økonomer også, at likviditetsordningerne på skatteområdet, for eksempel den forlængede momsfrist, heller ikke bør forlænges yderligere, når betalingerne forfalder.

»Det gælder, uanset om genåbningen forløber lidt hurtigere eller lidt langsommere end planlagt. Pandemien har nu varet i over et år, og dens konsekvenser kendes bedre. Hermed har virksomheder også bedre mulighed for at foretage nødvendige tilpasninger,« skriver økonomerne i deres anbefalinger.

Selvom der lader til at være udbredt utilfredshed blandt erhvervsorganisationerne med forslagene til udfasning, er der ikke nødvendigvis meget hjælp at hente hos regeringen.

»Det er regeringens holdning, at ekspertgruppens anbefalinger er vores udgangspunkt, når vi mødes med partierne. Men nu vil jeg selvfølgelig også høre, hvilke synspunkter der er fra de andre partier i Folketinget,« lød det mandag aften fra finansminister Nicolai Wammen (S) til DR som en reaktion på anbefalingerne.

Med anbefalingerne i hånden skal Folketingets partier og arbejdsmarkedets parter nu drøfte hjælpepakkernes fremtid. På tværs af ordningerne er der i alt udbetalt 35,2 milliarder kroner til godt 97.000 virksomheder.