Endelig er hjælpen fremme til de selvstændige: »Det burde have været 12. april – ikke 12. maj«

Erhvervsministeriet har tirsdag offentliggjort seneste tal fra Erhvervsstyrelsen, som viser, at 45.000 selvstændige har fået udbetalt kompensation fra hjælpepakkerne. Men det er der ikke meget »straksudbetaling« over, mener SMVdanmark.

Erhvervsminister Simon Kollerup har sat fart på udbetalingerne af hjælpepakkerne. Alligevel burde hjælpen være kommet før, lyder det fra SMVdanmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag morgen skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse, at der nu er sendt 45.000 udbetalinger afsted til selvstændige og freelancere, som kan få kompensation, hvis de har mistet mere end 30 pct. af omsætningen som følge af coronakrisen.

Dermed er der udbetalt omkring tre mia. kr. i ordningen, som gælder fra 9. marts til 8. juli.

At pengene nu ser ud til at nå frem, er »rigtig godt«, mener Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark, erhvervsorganisationen for små og mellemstore virksomheder. Han vurderer, at størstedelen af ansøgerne nu burde have fået pengene. Men det burde være sket tidligere, mener han.

»Det er rigtig godt, at pengene er kommet ud, men det burde have været 12. april – ikke 12. maj,« siger han og tilføjer:

»De lider derude, og de har lidt meget.«

Straksudbetaling

Samtidig undrer han sig:

29. april besluttede Finansudvalget på opfordring af erhvervsminister Simon Kollerup (S) at straksudbetale hjælpepakkerne til lønkompensation og netop kompensationen til selvstændige. Umiddelbart efter udtalte ministeren, at han forventede, at ni ud af ti virksomheder ville få lønkompensationen udbetalt inden 1. maj.

En slutspurt blev sat ind, og målet blev nået. Men altså kun for den del, der drejer sig om lønkompensation. Først nu, knap to uger senere, kommer meldingen om kompensationen til de selvstændige.

»Vi sidder tilbage med en mærkelig fornemmelse, for man annoncerede straksudbetalingerne for begge ordninger, men den til selvstændige blev så først udbetalt ti dage senere. Det tror jeg ikke, vores medlemmer synes er spor straks,« siger Jakob Brandt og fortsætter:

»Det har ført til konkurser, og det har ført til vanvittige frustrationer i de her virksomheder, der hurtigt fik besked om, at hånden ville blive holdt under dem, men hvor der er endt med at gå to måneder, før pengenene stod på kontoen.«

I pressemeddelelsen siger Simon Kollerup:

»Jeg ved, at rigtig mange selvstændige og små virksomheder kæmper en brav kamp for deres virksomheder og for ikke mindst at bevare et job til deres medarbejdere. Det er også helt afgørende for regeringen og faktisk også hovedårsagen til, at vi sammen med Folketinget har lavet hjælpepakker for et trecifret milliardbeløb. Mit største ønske som erhvervsminister er selvfølgelig, at pengene nu kommer ud og virker.«

Halvdelen ansat

Jakob Brandt peger også på håndteringen af ansøgningerne. Der er kun blevet ansat halvdelen af den bemanding, man oprindeligt havde planlagt til at varetage opgaven med ansøgningerne.

23. marts skrev adskillige medier, herunder FødevareWatch, at Erhvervsstyrelsen skulle bruge i omegnen af 500 midlertidige ansatte til at håndtere det store pres fra hjælpepakkerne.

»I alt forventer vi at få brug for op mod 500 medarbejdere til at håndtere kompensationsordningerne,« lød det i en e-mail fra Erhvervsstyrelsen til mediet.

29. april oplyste Erhvervsministeriet, at Erhvervsstyrelsen havde ansat omkring 250 medarbejdere.

»Oprindeligt skønnede man, at der skulle bruges 500 medarbejdere, men man endte med at ansætte færre, og der er endda kommet flere hjælpepakker til siden. Og når man så har sendt massevis af embedsmænd hjem med fuld løn, så burde det være muligt at trække på nogle flere ressourcer til at løse den opgave,« siger Jakob Brandt.

Erhvervsstyrelsen oplyser til Berlingske tirsdag, at »Styrelsen har på nuværende tidspunkt ca. 330 sagsbehandlere (vikarer), samt ca. 65 af styrelsens øvrige medarbejdere, som er prioriteret til arbejdet. Vi vurderer løbende behovet for at øge antallet af sagsbehandlere.«