Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Irma lukker.
Sådan lyder den chokerende melding fra Coop, der ejer kæden.
Dagligvarebutikken har i over hundrede år været en fast bestanddel af den danske dagligvarehandel – og særligt de københavnske gader.
Men nu er det slut.
Koncernen åbner i stedet en helt ny butikskæde. Den skal blandt andet samle Kvickly, SuperBrugsen og Irma i én butikskæde under navnet Coop.
»Det er en beslutning, der smerter os dybt. For vi har enorm respekt for den stærke kultur i Irma, den enestående medarbejderindsats og de mange kunders loyalitet og varme følelser for kæden,« siger Coops topchef, Kræn Østergård Nielsen, i en pressemeddelelse.
Største underskud i Coops historie
Lukningen af Europas næstældste dagligvarekæde sker efter flere år, hvor Irma har kæmpet med underskud.
Og det sker i en tid, hvor konkurrencen skærpes i den danske dagligvarehandel.
Kræn Østergård Nielsen oplyser, at koncernen forventer det dårligste resultat i Coops historie – et underskud på et stort, trecifret millionbeløb.
Irma-kæden er blandt andet påvirket af en stigende konkurrence fra nethandel. De seneste år er flere og flere danskere især i de store byer begyndt at handle hos onlineaktører som Nemlig.com, Wolt og Gorillas, som leverer dagligvarer og færdig mad lige til døren.
Samtidig er Danmark det land i Europa, der har flest kvadratmeter supermarked pr. indbygger, og konkurrencen er benhård.
Senest måtte den tyske discountkæde Aldi lade livet i en tid med et enormt prispres og buldrende inflation, men også Fakta-brandet er blevet lukket og lavet om til Coop 365discount.
»Vi må desværre konstatere, at markedsgrundlaget ikke længere er til stede for Irma som selvstændig kæde: Kunderne går mere og mere i discount, og Irma har større og større underskud,« siger Kræn Østergård Nielsen.
Han fortæller desuden, at koncernen som helhed er ramt af prisforhøjelser fra leverandører og de eksplosive stigninger i energipriserne.
»Vi står midt i en tid, som vi aldrig har oplevet før i hverken branchen eller Coop,« siger han.
Historisk arv
Irma har længe været kendt for dens lækre og lidt dyrere produkter, der især taler til storbysegmentet.
Men kæden har ikke længere eneret på premiumprodukter – varer, man også kan handle i butikker som Meny og Føtex, der også begge ligger i den højere ende, når det kommer til priser.
Irma har flere gange forsøgt at udvide butikskæden til Jylland og Fyn, men den har aldrig for alvor fået greb om forbrugerne udenfor hovedstaden og Nordsjælland, hvilket har gjort det svært for kæden at tjene penge i en intens konkurrencesituation, hvor forbrugerne i højere grad tilvælger lave priser.
Af de 65 Irma-butikker konverteres de ni største til den nye kæde, 28 bliver til 365discount, og de 11 mindste til Brugsen, mens 17 lukker helt.
Irmas cirka 2.000 medarbejdere vil i videst muligt omfang blive tilbudt job i Coop, oplyser koncernen.
Firmaet Irma blev allerede stiftet helt tilbage i 1886 som en lille æggeforretning på Nørrebro under navnet Mælkeforsyningen Ravnsborg, men gik senere under navnet »Carl Scheplers Udsalg«.
Antallet af butikker voksede støt i midten af 1900-tallet, og i 1943 blev dagligvarekædens maskot, »Irmapigen« varemærkeregistreret.
Hun er blevet tegnet om flere gange, så hun ikke længere er en pige, men en ung kvinde, og nu vil hun altså snart være borte.
I dag har Irma-kæden udelukkende butikker i Nordsjælland og hovedstadsområdet – dog med enkelte afstikkere i byer som Roskilde og Nykøbing Sjælland.
Irma har siden 1982 været ejet af dagligvarekoncernen Coop, der også ejer kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og 365discount.
De tårnhøje ambitioner har spillet fallit
For mange vil Irma være forbundet med Irmapigen og hendes kurv, kjole og blonde page.
Måske også med høje priser og indkøbsture, der er den særlige lejlighed forundt.
Men Irma skal ikke kun være til weekender og gæster, lød det fra kædens daværende direktør, Charlotte Norby, der tiltrådte i starten af 2021.
Indkøb i den blå og hvide klassiker skulle ske alle ugens dage, mente direktøren, der efter ti måneder stoppede i selskabet.
En satsning på mere økologi skulle styrke Irmas grønne førerposition i branchen, og kæden skulle være landets grønneste, men den ambition dør nu sammen med Irma.
Tidligere havde dagligvarekæden også satset stort på kødfri produkter.
»Det kræver noget mod,« lød det fra Irmas dengang administrerende direktør, Søren Steffensen.
»Vi vil gerne være innovative, og så kan det godt være, at det på den korte og mellemlange bane vil få nogle omkostninger. Over tid tror vi dog på, at kunderne vil synes, det er den rigtige beslutning,« sagde han til Berlingske.
Men Irmas række af nye initiativer har aldrig for alvor fået fodfæste i den danske dagligvarehandel, og nu er kæden snart fortid.