Elselskab sætter en milliard af til fibernet

Bestyrelsen i Ewii vil investere ekstra i at gøre klar til lynhurtige internetforbindelser i hele Trekantsområdet.

De lysoptiske fiberkabler kan transportere datasignaler i topfart. Derfor rulles de nu ud i hele Danmark. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Breinstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En milliard kroner har bestyrelsen i energiselskabet Ewii i det jyske trekantsområde onsdag sat af til at sikre, at samtlige husstande og virksomheder i området inden 2025 vil kunne kobles på fibernet og dermed få en lynhurtig internetforbindelse.

Det oplyser Ewii i en pressemeddelelse.

I dag har 105.000 husstande i Trekantsområdet mulighed for at blive koblet på Ewiis fibernet. I praksis har dog kun omkring 40.000 husstande tegnet abonnement.

Telia og YouSee lejer sig ind

»Vi tror på fiber som en forudsætning for fremtidens velfungerende samfund, fordi fiber er det hurtigste og mest stabile internet, vi har,« siger Ewiis administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn, i en udtalelse.

Fibernet kan levere langt højere hastigheder både ind i og ud af huset og kan bruges til såvel internetforbindelse som til TV-forbindelse og telefoni. Fibernet er i stand til at håndtere meget store datamængder, og efterhånden som stadig flere streamer film og TV og bruger trådløse forbindelser hjemme og mobilforbindelser på farten, vokser behovet for internetforbindelser med meget høje hastigheder.

Landets mobilmaster er også koblet på fibernet, så samtaler og data suser ned i kabler, når de er blevet »fanget« af nærmeste mobilmast.

Fra juni bliver alle Danmarks tredjestørste mobilselskab, Telias bredbåndskunder flyttet over på Ewiis fibernet, hvor Telia så vil kunne tilbyde dem langt hurtigere forbindelser. Det TDC-ejede YouSee lejer sig allerede ind på samme måde, og YouSee-direktør Jacob Mortensen fortalte i maj til Berlingske, at »YouSees samlede kundetal i området er steget«. Danmarks tredjestørste internetudbyder, Waoo, der ejes af en række energiselskaber, sælger i forvejen internetforbindelser, TV og telefoni over fiberlinierne.

Milliardstore investeringer

Energiselskaber landet over har gennem de seneste over ti år investeret milliardbeløb i at lægge lysoptiske fiberkabler i jorden ved siden af elkablerne. Meningen er at skabe et alternativ til TDCs landsdækkende fastnet.

De fleste af energiselskabernes fibernet har hidtil været lukket af for andre end selskabet selv, men i stigende omfang begynder energiselskaberne nu at give f.eks. teleselskaberne mulighed for at leje sig ind og sælge deres egne produkter – TV-pakker og internetforbindelser.

Også fiberselskabet Fibia, som ejes med 60 procent af den vest- og sydsjællandske energikoncern SEAS-NVE og aarhusianske NRGi, har tidligere i år skudt ekstra milliardbeløb i at udbygge sit fibernet.

TDCs nye netselskab, NetCo, som håndterer alle TDCs net efter den juridiske opsplitning i sidste uge, indgik 17. juni aftale med entreprenørfirmaet Nordkysten for at sikre sig tilstrækkelig gravekapacitet. De to har stiftet selskabet Fiberkysten, som TDC ejer 60 procent af. TDC står for både at udvide sit fibernet og for at gøre klar til lanceringen af 5G-mobilteknologien i løbet af i år og næste år.