Elselskaber skyder stort milliardbeløb i bedre internetforbindelser

SEAS-NVE og NRGi pumper 4,6 milliarder kroner i at få gravet fiberkabler ned på Sjælland og øerne samt i Østjylland og lover for første gang at komme ud til samtlige husstande og virksomheder. »Helt fantastisk,« siger minister.

Det vest- og sydsjællandske energiselskab SEAS-NVE skyder 3,4 milliarder kroner ekstra i at få gravet fiberkabler til lynhurtige internetforbindelser ned til samtlige husstande i området. Også aarhusianske NRGi finder ekstra milliardbeløb frem. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det skal være slut med ikke at kunne få en ordentlig internetforbindelse. Derfor skyder det vest- og sydsjællandske energiselskab SEAS-NVE 3,4 milliarder kroner og det aarhusianske NRGi 1,2 milliarder kroner ekstra i at få gravet lynhurtige fiberkabler ned over de næste fem år og forpligter sig for første gang til at ville nå ud til samtlige husstande i deres områder.

Inden udgangen af 2023 skal alle, der bor på det vestlige og sydlige Sjælland, Lolland-Falster og øerne, således kunne få adgang til internetforbindelser på en gigabit i sekundet. Det er omkring 20 gange hurtigere end en solid, gennemsnitlig internetforbindelse i dag.

Stor udfordring – kæmpe efterspørgsel

»De senere år har vi oplevet en kæmpe efterspørgsel efter højhastighedsfibernet. Det har skabt en digital ulighed og vist, at den region, vi er en del af, er udfordret af, hvor mange der har adgang til høje hastigheder. Selv om vi har haft ploven i jorden overalt, er geografien stor, og der er mange husstande. Nu graver vi stort set hele Sjælland op, fordi vi har skabt nogle fornuftige, økonomiske resultater. Vi er halvvejs men mangler den anden halvdel,« siger administrerende direktør i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand.

Sjælland er en af de regioner, hvor flest danskere ikke kan få en bedre og hurtigere internetforbindelse. Kun 40 procent kan købe sig til, hvad de ønsker, mod 62 procent på landsplan.

Derfor åbner fibernetselskabet Fibia, som SEAS-NVE ejer 65,6 procent og NRGi 34,5 procent af, med milliardtilskuddet en internetportal, hvor folk kan melde deres interesse for, at gravemaskinerne rykker ind i deres område og lægger fibernetkabler, som også kan levere TV og telefoni. Fibia har lidt over 118.000 kunder. SEAS-NVE og NRGi understreger, at man ikke forpligter sig ved at skrive sig op.

Gravkoen begynder, hvor interessen er størst

»Tilslutningsbetalingen er ca. 2.000 kroner pr. husstand, men jo flere der går med, jo billigere bliver det. Vi starter dér, hvor interessen for tilslutning er størst. Det er første gang, at vi sætter et årstal på og vil tilbyde det til alle. Den beslutning betyder så, at vi skal geare adskillige gange op,« understreger Jesper Hjulmand.

For små to år siden skød SEAS-NVE 100 millioner kroner i en særlig fiberpulje »for at lukke de værste huller«.

»Jeg oplevede at besøge steder, hvor folk mistede forbindelsen, når det regnede. Jeg håber derfor, at den nye tilførsel vil skabe glæde. Nu har vi erfaringen og har skabt en stærk maskine. Jeg kan sagtens forstå, at nogen synes, at fem år er lang tid, men nogle gange handler det om at vide, hvornår tingene kommer. Så går tiden hurtigere. Nu får alle sikkerhed for, at de nok skal blive tilbudt højhastighedsforbindelser,« forklarer SEAS-NVEs topchef.

Minister: Helt fantastisk

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der også er teleminister, kan næsten ikke få armene ned.

»Det er helt fantastisk. Det er den største, lokale indsprøjtning til dato og en kæmpemæssig gevinst for alle husstande og virksomheder på det vestlige Sjælland, Lolland og Falster, at de inden udgangen af 2023 får mulighed for langt højere hastigheder. Sjælland står i forvejen svagt. Dette vil løfte området massivt og sikre en stærkere erhvervsudvikling og øget bosætning, for ingen flytter hen, hvor forbindelserne ikke er i orden. Jeg vil ønske til lykke. Det er virkeligt godt gået,« siger Lars Christian Lilleholt.

Han understreger, at den statslige bredbåndspulje, der giver tilskud til særligt udsatte områder, fortsætter uanfægtet.

»Den fortsætter næste år og – forventer jeg – også derefter. Den er stadig vigtig for områder, hvor tele- og energiselskaberne ikke når ud. For udrulning af bredbånd i Danmark er en privat opgave, som skal ske på markedsbaserede vilkår. De tilsagn, som vi allerede har givet folk gennem bredbåndspuljen, står vi naturligvis inde for uagtet denne fantastiske nyhed,« understreger ministeren.

»Der er plads til os alle«

Det bliver Danmarks fjerdestørste TV-distributør og tredjestørste internetleverandør Waoo, som er ejet af en række energiselskaber, som skal levere forbindelsen og indholdet, når først fiberkablerne er gravet i jorden. Waoo forventer i 2018 at lande på 40.000-45.000 flere kunder end sidste år, sagde administrerende direktør Jørgen Stensgaard for en måned siden til Berlingske.

Også andre internetleverandører bygger ud. Det TDC-ejede YouSee har i 2017 og 2018 opgraderet sit net, så en stor del af Danmark kan få hastigheder på en gigabit i sekundet.

»Jeg tror, at der er plads til os alle. Vi oplever bare, at vores andelshavere – og vi er Danmarks største, andelsejede energi- og fibernetkoncern - efterspørger dette, og derfor er vores opgave at levere. Vi kommer desuden steder, hvor de andre, kommercielle aktører ikke kommer, så jeg synes, at vi påtager os et ansvar,« siger Jesper Hjulmand fra SEAS-NVE.

Det er små 15 år siden, at elselskaber landet over begyndte at grave lysoptiske fiberkabler ned for at skabe konkurrence til især TDC.

»Vi har efterhånden lavet små øer, og i takt med at der bygges og bygges, er øerne begyndt at vokse sammen i et mere og mere finmasket net. Der er ikke hele landområder, hvor vi slet ikke har været og graver fibernet ned, men der er mange steder endnu, og selvfølgelig skal vi også ud i yderområderne,« understreger Jesper Hjulmand.

Ikke problemer med at skaffe gravekraft

Han forudser ikke problemer med at skaffe arbejds- og gravekraft.

»Dette projekt har en størrelse og en årrække, så det bliver interessant for firmaer at være med, og der er god, regional opbakning,« siger SEAS-NVE-topchefen.

Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), siger i en udtalelse, at han har »svært ved at få armene ned«. Han betegner milliardtilførslen som »årets første og helt sikkert også årets største julegave«.