Elon Musk kan se bunden i pengekassen: Er klar til at jagte mere kapital

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Pengene fosser ud af elproducenten Tesla, og stifter Elon Musk åbner nu for at skaffe mere kapital. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE SKIPPER

Godmorgen.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi elbilproducenten Tesla, der natten til torsdag dansk tid har offentliggjort et skuffende regnskab. Vi skal også runde sommerhussalget, som stiger kraftigt.

Men vi begynder med seneste nyt i debatten om de nye låneregler:

1
Professor: Lempelse af låneregler vil få boligpriser til at stige

Opbremsningen på særligt det københavnske marked for ejerlejligheder har åbnet for en diskussion af, om kreditreglerne er blevet strammet for meget i bestræbelserne på at undgå en ny boligprisboble.

»Reglerne er alt for rigide og alt for hårde,« lød det fra Henrik Sass Larsen, gruppeformand i Socialdemokratiet, i et interview i Børsen tirsdag.

Derfor mener han, at Finanstilsynet bør »løsne grebet, sådan at almindelige mennesker kan få mulighed for at komme ind på boligmarkedet igen«, hvilket et bredt politisk flertal afviser.

Professor i finansiering Jesper Rangvid fra CBS påpeger, at en lempelse af reglerne vil få priserne til at stige, og at det derfor i virkeligheden bør være en diskussion om, hvorvidt man vil have nogle restriktioner, som holder boligpriserne lidt i ave, eller om man vil have højere boligpriser.

»En del forskning tyder på, at den her type restriktioner har en effekt på boligpriserne. Det gælder også herhjemme. Siden man er begyndt at indføre disse forskellige restriktioner, er boligpriserne fladet ud og nogle steder ligefrem begyndt at falde lidt,« siger han til Berlingske.

Og det er i professorens optik en god ting.

2
Salget af sommerhuse »stiger med raketfart«

Vi bliver ved boligmarkedet, for mens markedet for ejerlejligheder er bremset op, skyder sommerhussalget hastigt i vejret. I årets første tre måneder blev der solgt 1.874 fritidsboliger på landsplan. Det er en stigning på 16 procent i forhold til samme periode i rekordåret 2018 og en fordobling, hvis man sammenligninger med første kvartal i 2014, viser nye handelstal fra Boligsiden, som Berlingske torsdag beskriver.

»Der er flere grunde til, at salget af sommerhuse stiger med raketfart i øjeblikket. En lille del af årsagen skal nok findes i det fantastiske vejr, der prægede Danmark hele sidste sommer,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, i en pressemeddelelse.

En anden væsentlig årsag er de nye regler for belåning af sommerhuse, som trådte i kraft i 2017. De har gjort det muligt at realkreditfinansiere 75 procent af værdien af et sommerhus mod tidligere 60 procent.

»Det har gjort markedet mere attraktivt for en større skare af købere og er sammen med den generelle gunstige økonomiske situation afgørende for det gode sommerhussalg,« fremhæver Birgit Daetz. Læs mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Pengene fosser ud af Tesla: Taber 4,7 milliarder kroner

Det kører ikke ligefrem på skinner for elbilproducenten Tesla, der natten til torsdag dansk tid er kommet med regnskab for første kvartal.

Her lyder underskuddet på 4,7 mia. kr. Det er væsentligt større end forventet.

Elon Musk åbnede efter offentliggørelsen af regnskabet for, at selskabet skal ud og rejse ny kapital.

»Jeg mener, at der nu er argumenter for at rejse mere kapital,« sagde han på en telekonference til analytikerne uden at afsløre, hvor meget selskabet har tænkt sig at gå efter.

Det store tab skyldes, at man ikke har kunnet levere nok biler til kunderne, og at Tesla har lanceret en billigere udgave af elbilen Model 3 Sedan. Leveringen af elbiler faldt med 31 procent i forhold til fjerde kvartal af seneste regnskabsår.

Ifølge investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen, har Tesla endnu engang regnskabsmæssigt underleveret.

»Andet kvartal kan også blive svært og kan få Tesla til at køre til ladestanderen for at bede investorerne om flere aktiepenge. Så længe vækstforventningerne er nogenlunde intakte, vil investorerne stå klar med flere midler. Spørgsmålet er, hvor længe det varer? Meget tyder på, at det er sjovere at køre i bilerne end at eje aktierne,« siger han.

Virksomheden oplyser, at man også forventer et tab i andet kvartal af regnskabsåret. Til gengæld lover Elon Musk, at Tesla leverer overskud i tredje kvartal.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, der er investeringøkonom i Nordnet, har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

 • Topdanmark og Royal Unibrew kommer med kvartalsregnskaber
 • I Norge offentliggør Norwegian et meget spændende regnskab for første kvartal, som forventes at udvise et underskud på mere end to mia. norske kr. Første kvartal er normalt det svageste for alle luftfartsselskaber. Oveni i de sæsonmæssige bundlinjeudfordringer kommer denne gang yderligere omkostninger til at lade 18 Boeing 737 Max 8 fly stå på jorden og erstatte dem med andre fly. Denne merudgift kommer i første kvartal til at andrage ca. 200 mio. norske kr.
 • Nøgletalsmæssigt vil investorerne bl.a. holde øje med de danske detailsalgstal.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier uden for Japan skrider torsdag, efter at overraskende svage tyske og sydkoreanske økonomiske data har genoplivet frygten for en opbremsning i den globale vækst.

Onsdagens svage tyske IFO-undersøgelse er torsdag blevet fulgt op af BNP-data fra Sydkorea, der viser, at økonomien i landet uventet kørte i bakgear i første kvartal.

Samtidig er regnskabssæsonen på vej op mod tophastighed med bølger af regnskaber for første kvartal.

 • Nikkei 225 +0,5
 • Topix +0,5
 • Hongkongs Hang Seng -0,1
 • China Shanghai Composite -0,7
 • China CSI 300 -0,7
 • Taiwan Taiex +0,1
 • Sydkoreas Kospi -0,4
 • Indiens BSE Sensex 0,0
 • Singapores STI -0,1
 • Sydney ASX 200 +1,0

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS