Salget af sommerhuse »stiger med raketfart«

På fem år er salget af sommerhuse fordoblet, viser nye tal fra Boligsiden.

Sommerhussalget er i årets tre første måneder steget med 16 procent i forhold til samme periode sidste år, viser nye handelstal fra Boligsiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Mens markedet for ejerlejligheder er bremset op, skyder sommerhussalget hastigt i vejret. I årets første tre måneder blev der solgt 1.874 fritidsboliger på landsplan.

Det er en stigning på 16 procent i forhold til samme periode i rekordåret 2018 og en fordobling, hvis man sammenligninger med første kvartal i 2014, viser nye handelstal fra Boligsiden.

»Der er flere grunde til, at salget af sommerhuse stiger med raketfart i øjeblikket. En lille del af årsagen skal nok findes i det fantastiske vejr, der prægede Danmark hele sidste sommer,« udtaler Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, i en pressemeddelelse.

En anden væsentlig årsag er de nye regler for belåning af sommerhuse, som trådte i kraft i 2017. De har gjort det muligt at realkreditfinansiere 75 procent af værdien af et sommerhus mod tidligere 60 procent.

»Det har gjort markedet mere attraktivt for en større skare af købere og er sammen med den generelle gunstige økonomiske situation afgørende for det gode sommerhussalg,« fremhæver Birgit Daetz.

Ifølge tallene er det gået frem for salget i hele landet, men især i Jylland har køberne fået øjnene op for sommerhusmarkedet.

Således kan landsdelene Vestjylland, Sydjylland og Nordjylland bryste sig af stigninger i salget på henholdsvis 172, 144 og 142 procent siden 2014. Enkelte kommuner har udviklet sig fra at have relativt få handler til at blive nogle af de mest populære sommerhusområder. Salget er eksempelvis steget med 250 procent i Ringkøbing-Skjern, så der i de første tre måneder af 2019 blev solgt 129 sommerhuse.

Godt for yderområderne

Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit er de seneste års stigende interesse for at købe sommerhus godt nyt for både den enkelte sommerhusejer, som har fået nemmere ved at finde en køber, og for landets yderområder, hvor mange sommerhuse er beliggende.

»En sommerhushandel kaster nemlig ofte opgaver af sig til de lokale håndværkere, ligesom en ny sommerhusejer ofte bruger sommerhuset og de lokale forretninger mere end den tidligere ejer, der sælger, fordi familien er ved at være træt af ejerskabet,« skriver hun i en kommentar.

Hun peger desuden på, at der i de sløje år på boligmarkedet blev skrevet meget om, at det ikke længere var så moderne at eje et sommerhus, fordi danskerne hellere ville på solferie eller opleve noget forskelligt fra år til år.

»De mange handler tyder dog på, at den forklaring ikke holder vand. I hvert fald skal vi mere end ni år tilbage i tiden for at finde et første kvartal, hvor interessen for at købe sommerhus har været større end nu,« skriver Lise Nytoft Bergmann, som også fremhæver, at sommerhuset er en både sikker og klimavenlig ferieform.

Tre procent af danskerne overvejer sommerhuskøb

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home er der udsigt til, at interessen for sommerhuskøb vil fortsætte hen over sommeren.

I en måling, som analysevirksomheden YouGov har foretaget for Home, svarer tre procent af danskerne, at de har planer om at købe et sommerhus i løbet af det næste halve år. For et år siden var det kun en procent af danskerne.

»Køberbarometret viser, at interessen for at købe sommerhus fortsætter for fuldt tryk i de kommende måneder. Vi møder også markant flere købere på fremvisning i år,« skriver Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home, i en kommentar.

Han mener, at det trækker sommerhusmarkedet ud i solen, at rigtigt mange danskere har oplevet stigende priser og voksende friværdier i deres helårsboliger.

»Oven i det har sommerhusøkonomien fået luft under vingerne af den ultralave rente, højere sommerhusbelåning, nedsatte elafgifter og et fordoblet skattefradrag ved udlejning,« siger Michael Dalsager.