Elektronikkongen vil være præsident

Havgudinden opfordrede manden bag verdens største teknologifabrik til at gå ind i politik – og han har fået et par personlige råd af Donald Trump.

»Terry – tak – du er fantastisk!« lyder USAs præsident, Donald Trumps håndskrevne besked til Terry Gou, stifter af og topchef for elektronikgiganten Foxconn. Gou går nu efter at blive Taiwans kommende præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ritchie B. Tongo, EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Taiwans rigeste mand håber at kunne »lave en Trump« – altså blive den nye præsident for østaten, der har en finger med i store dele af verdens teknologiproduktion.

Terry Gou er stifter af verdens største elektronikfabrik Hon Hai Precision Industry, bedre kendt som Foxconn, der producerer og samler telefoner og elektronik for bl.a. Apple, Huawei, Dell, Samsung og Sony. Foxconn, der begyndte med at producere plastikknapper til fjernsyn og fik sit gennembrud med en ordre fra Atari om at lave joystick til spillekonsollen, beskæftiger næsten en million mennesker, frem for alt på de fortlignende fabrikker i Kina, som flere gange har været i søgelyset, fordi ansatte i stribevis begik selvmord på grund af forfærdelige arbejdsforhold.

Opfordret af havgudinden

Den 68-årige Terry Gou er ifølge magasinet Forbes god for 6,4 mia. dollar (42,8 mia. kr.), hvilket rækker til en 257. plads på milliardærernes verdensrangliste.

Han meldte i april, at han vil træde tilbage fra livsværket for at stille op til præsidentvalget i Taiwan 11. januar 2020 for det kinavenlige oppositionsparti Kuomintang på anvisning fra havgudinden Mazu, som er populær blandt de 23,5 millioner taiwanere og er gudinde for folks sikkerhed og skæbne. Hun havde angiveligt bedt ham »træde frem og gøre noget for Taiwans folk«.

»Fred, stabilitet, økonomi og fremtid er mine kerneværdier,« sagde Terry Gou, som er en af flere kandidater for Kuomintang og dermed endnu ikke har vundet slaget om at slå den siddende præsident, Tsai Ing-wen, af pinden.

Flere har hæftet sig ved, at han ikke talte om demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder. Han bliver dog ikke nødvendigvis Kinas mand, hvis han vinder nomineringen, lyder vurderingerne, selv om han i Kina er en enorm arbejdsgiver. Xie Maosong, der er det kinesiske kommunistpartis rådgiver, sagde for få uger siden til dagbladet South China Morning Post, at »han kan ikke blive Taiwans Trump – det vil ende som en katastrofe«. Blandt andet fordi Gou i så fald skulle droppe sine forretninger helt og desuden oplyse, hvordan han tjener sine penge – underforstået, at meget af formuen kommer fra Kina.

Gode råd fra Trump

Terry Gou mødtes første gang med Donald Trump i april 2017 – her for at drøfte investeringer i USA. Trump var derfor med, da Foxconn åbnede en fabrik i Wisconsin i juni 2018. De to mødtes igen i begyndelsen af denne måned i Det Hvide Hus i Washington, hvor Trump lod ham forstå, at »det er et hårdt job at være præsident«.

Terry Gou har noget at stå imod med. Han beskrives af nyhedsbureauet Bloomberg som en snu og uforudsigelig forhandler, som sjældent lader andre bestemme farten. Han har temperament, et stort ego og kan være barsk som leder. Han har ofte udtrykt sig om politik, især skatterne, men har ellers overladt scenen til politikerne.

Terry Gou har flere gange sagt, at han vil trække sig tilbage. Alligevel er der ikke lavet en »tronfølgerplan« for Foxconn-imperiet. Her agter han – hvis han nomineres som Kuomintangs kandidat – at blive siddende i bestyrelsen. Han ejer 9,4 procent af Foxconn, som for tre år siden overtog den nødlidende, japanske elektronikproducent Sharp.

Svigermor hjalp ham i gang

Terry Gou mistede i 2005 sin første kone Serena Lin, hvis mor lånte ham adskillige tusinde kroner til at starte Foxconn-imperiet, kort efter at de blev gift i 1974. Da han i 2008 giftede sig igen med koreografen Delia Tseng, besluttede parret at give 90 procent af den personlige formue til velgørenhed, sådan som også andre teknologimilliardærer har valgt at gøre.

Terry Gou har til tider levet et playboyliv og er et kendt ansigt på både sladder- og erhvervssiderne i de taiwanske aviser. Formuen bliver også brugt. Han blev i 2001 ejer af et slot i Tjekkiet, hvor Foxconn har to fabrikker, og et privat jetfly. Alligevel siges han ikke at tænde for lyset for at spare penge, ligesom den gamle og udslidte kontorstol først blev udskiftet, da hans læge beordrede ham til det.