Elbiler vil brage frem i Europa næste år

Elbiler vil næste år udgøre 15 pct. af bilsalget i EU, forudser ny prognose. Også herhjemme stiger salget af elbiler kraftigt.

Næste år vil hver syvende bil, der bliver købt i Europa, være en elbil som Teslas, spår organisation i prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I dag er hver tiende bil, der bliver solgt i Europa, en elbil. Og det er en biltype, der kommer til at få kraftig salgsvækst de kommende år.

Det skriver Financial Times.

Allerede næste år står elbiler til at udgøre 15 pct. af bilsalget, skriver mediet med henvisning til en prognose fra den grønne organisation Transport & Environment.

En masse bilproducenter er nemlig på vej med flere modeller inden for elbiler i forsøget på at nedbringe deres CO2-forbrug, ligesom EU har foretaget flere restriktioner på området.

»Salget af elbiler stiger kraftigt takket være EUs emissionsstandarder. Næste år vil hver syvende bil, der bliver solgt i Europa være en plug-in,« siger Julia Poliscanova, der er direktør i Transport & Environment.

Danskerne er vilde med elbiler

Også herhjemme stiger salget af elbiler kraftigt, kunne Berlingske i sidste uge fortælle.

Midt i de politiske forhandlinger om at få den danske bilpark til at blive mere klimavenlig, har danskerne købt og indregistreret 2.340 nye elbiler i september. Det er ny rekord for flest indregistreringer på en enkelt måned og markant flere end den tidligere rekord på 1.554 elbiler i december 2015.

Samtidig var over 22 procent af nyregistreringerne i september enten elbiler eller plugin-hybridbiler, oplyser De Danske Bilimportører.

»Med den nye rekord er det tydeligt, at vi står midt i den grønne omstilling af personbiler i Danmark. Årsagen til rekorden er, at der kommer flere attraktive grønne biler på markedet, mens afgiftslempelsen holder de opladelige biler konkurrencedygtige. Det er vigtigt, at politikerne holder de lave afgifter på grønne biler i ro, så vi fortsat kan sætte turbo på den grønne omstilling,« udtalte Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører, i sidste uge.

Hvis politikerne ikke gør noget, står elbiler til at modtage en stigning i registreringsafgiften til årsskiftet. Men for tre uger siden offentliggjorde den såkaldte Eldrup-kommission sine anbefalinger til en ny afgiftmodel for personbiler, og regeringen er nu ved at forhandle en grøn omlægning af bilparken på plads.

Eldrup-kommisionen har også foreslået et kontant tilskud til danskere, der køber elbiler. Men forslaget var ikke med i regeringens udspil, og flere partier mener, at det koster for mange penge. Derudover kan skattevæsenets IT-systemer kun håndtere indbetalinger, ikke udbetalinger, skriver Børsen mandag.