Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik denne mandag morgen.
Vi skal bl.a. fordi historien om, at milliarderne strømmer ud af Danske Banks investeringsforening.
Men vi begynder med historien om, at Carlsberg-øl blev brugt i omfattende svindel med afgifter:
I en intern e-mail talte Carlsberg-direktør over sig om lyssky forhold
Interne dokumenter og tidligere medarbejdere kaster lys over en hidtil hemmeligholdt sag, hvor Carlsbergs øl er omdrejningspunkt i afgiftsunddragelse for potentielt store beløb. Det skriver Berlingske.
Topfolk i Carlsberg har haft tæt kendskab til forholdene. Særligt en række interne e-mail løfter sløret for, hvad der gennem en længere periode foregik i Carlsberg Malaysia. Læs mere her.
Verdensstjerne fik dansk brillemærke til at storsælge
I september lancerede det danske brillemærke Christopher Cloos en kollektion med NFL-ikonet Tom Brady. Det har mangedoblet omsætningen og baner vejen for nye samarbejder med superstjerner, skriver Finans.
Da kollektionen udkom i september steg brillevirksomhedens omsætning med 1.600 pct. over natten. Siden har salget fundet et lidt mindre eksplosivt niveau. Men Christopher Cloos forventer, at selskabets omsætning i 2020 vil være 50 pct. bedre, end hvis Tom Brady ikke havde været med. Endda selv om Brady kun er en del af Christopher Cloos i tre måneder af året.
Omsætningen i brilleselskabet var i 2019 i underkanten af et tocifret millionbeløb og forventes i 2020 at blive på et pænt tocifret millionbeløb.
Det fortæller Julius Langkilde, adm. direktør i Christopher Cloos og største aktionær i virksomheden med en ejerandel på 39 pct.
»Jeg ville gerne have en global og inspirerende figur ind, som passede til virksomhedens fortælling. Vi synes, at Tom Brady matchede det meget godt. Så prøvede vi at få ham med ombord, og det lykkedes, hvilket har været en sjov, nervepirrende og surrealistisk oplevelse,« siger han til Finans.
Private investorer dropper i stor stil Danske Bank
Mens Danske Bank har travlt med at håndtere fyringer, hvidvaskskandalen og problemer med ulovlige gældsindrivelser, strømmer der milliarder ud af bankens investeringsforening Danske Invest.
Mens landets investeringsforeninger til sammen har set lige over 37 friske mia. kr. tikke ind i første halvår, har Danske Invest i 2020 set ca. 7,7 mia. kr. forlade biksen. Det skriver Børsen på baggrund af tal fra brancheforeningen Investering Danmark.
Adm. direktør i Danske Invest, Robert Mikkelstrup, siger til avisen, at det selvfølgelig ikke tilfredsstillende.
»Vores hoveddistributør har travlt med andre ting, og det afspejler sig i salget,« siger han med henvisning til Danske Bank.
Kontant tilskud til elbiler parkeret af IT-problem
Da Anders Eldrup fremlagde sin kommissions anbefalinger til, hvordan der kan komme flere »grønne« biler på de danske veje, var et kontant tilskud på 2.500 kr. til folk, der køber elbil, et af forslagene.
Men forslaget var ikke med i regeringens udspil, og flere partier mener, at det koster for mange penge. Derudover kan skattevæsenets IT-systemer kun håndtere indbetalinger, ikke udbetalinger. Der skriver Børsen.
Dermed vil der skulle udvikles en ny form for IT-understøttelse, hvis folk, der køber elbil, skal have kontanter.
Tre forhold, som investorerne skal holde øje med
Her er tre ting, som Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, i dag har fokus på.
- På trods af at flere danskere formentlig holder en velfortjent efterårsferie, kommer denne uge ikke til at gå stille af sig, hvad angår relevante begivenheder på finansmarkederne. Der bliver både meget at følge med i på den politiske front og ikke mindst på regnskabsfronten. Af politiske begivenheder tæller både et topmøde i EU og ikke mindst den næste præsidentielle debat mellem de to kandidater i USA. Der er dog skabt tvivl om sidstnævnte, eftersom præsident Donald Trump indtil videre har nægtet at deltage i en virtuel debat. Fredagen sluttede med stigninger på det globale aktieindeks, efter at præsident Trump lagde op til en ekstra stor finanspolitisk pakke, som netop republikanerne og demokraterne slås om at få igennem kongressen. Parterne er fortsat ikke enige, og her er det ikke nok, at præsidenten siger, hvad han vil have. Et tema, der fortsat vil få opmærksomhed i denne uge.
- Det underliggende tema for markederne er fortsat den usikkerhed, som udbruddet af covid-19 skaber, og ikke mindst tiltag fra regeringer, for at reducere smitten ved bl.a. at foretage lokale nedlukninger. Det vil være værd fortsat at holde øje med nye tiltag. Vi forventer dog ikke, at en eventuel anden runde af smitte vil ramme aktiviteten i samme grad, som det vi så tidligere på året.
- Mens vi venter på, at de amerikanske regnskaber ruller ind i fra i morgen, vil det være værd at holde øje med eventuelle nyheder fra det årlige møde i IMF og verdensbanken. Det mest interessante bliver forventeligt i morgen, hvor IMFs årlige økonomiske prognoser bliver frigivet. Og ikke mindst kan man følge eventuelle nyheder fra Brexit-forhandlingerne, som fortsætter i dag mellem topforhandlerne Michel Barnier og David Frost.
Det sker på markederne
USA lukkekurser fredag
Dow Jones +0,57 pct.
S&P 500 +0,88 pct.
Nasdaq +1,39 pct.
Asien - indeks mandag kl. 06.45
Japan Nikkei -0,31 pct.
Hongkong Hang Seng +2,03 pct.
Kina CSI +2,27 pct.