Ejere smider 115 millioner norske kroner efter Norwegian

Det norske flyselskab har haft et hårdt år, der blandt andet har budt på en halveret aktiekurs. I forsøget på at vende den økonomiske nedtur om skyder ejere af Norwegian nye millioner i selskabet.

Bjørn Kjos er stifter og tidligere topchef for lavprisselskabet Norwegian. Han har sammen med sin forretningspartner Bjørn Kise skudt nye millioner i selskabet for at vende den økonomiske nedtur om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcos Brindicci/Reuters/Ritzau Scanpix

Lavprisselskabet Norwegian er havnet i en økonomisk klemme, der gennem længere tid har strammet til. Men nu forsøger to af ejerne at løsne presset på selskabet.

Det er grundlægger af Norwegian Bjørn Kjos og hans forretningspartner Bjørn Kise, som nu skyder millioner i flyselskabet.

Kjos og Kise har trukket 115 millioner norske kroner ud af deres private selskaber HBK Holding og Sneisungen for at holde Norwegian på vingerne. Beløbet svarer til omtrent 85 millioner danske kroner. Det oplyste Kise til den norske avis Dagens Næringsliv onsdag.

»Vi støtter helhjertet op om Norwegians strategi og omstillingsproces og investerer derfor yderligere 115 millioner kroner i flyselskabet,« skrev Bjørn Kise i en meddelelse til avisen.

Aktiekursen styrtdykker

Norwegians nedtur bunder blandt andet i, at to flytyper står parkeret på jorden. Og der har de stået i en rum tid.

Siden marts har Boeings 737 Max haft flyveforbud på grund af to fatale dødsulykker, mens det i august regnede med gløder fra motorerne på langdistanceflyet 787 Dreamliner.

Det er nogle af de uforudsete udgifter, der har bidraget til et tab på flyselskabets bundlinje. Regnskabet for første halvår af 2019 viste, at Norwegian tabte en milliard kroner på bundlinjen.

Med Kise og Kjos nyhed faldt aktiekursen onsdag med 11 procent til 41 kroner. I forvejen er kursen blevet halveret i 2019.

Flere milliontilskud

Nu har det kriseramte luftfartsselskab fået penge i kassen igen. Udover Kjos og Kises millionbeløb har Norwegian også udstedt nye aktier for 2,5 milliarder norske kroner. Samtidig har selskabet taget et lån på 150 millioner dollar, som kan konverteres til aktier.

Det er tredje gang på under to år, at ejerne må komme Norwegian til undsætning. Ejerne har tilsammen skudt tæt på 5,5 milliarder norske kroner ind i selskabet i perioden.

På grund af de store flyproblemer hos Boeing har Norwegian måttet nedlægge flere ruter over Atlanten. Det norske flyselskab kan blot vente på, at Boeing får fikset problemerne, så de mange fly igen kan komme på vingerne.