Efter ransagninger i hvidvasksag: Bagmandspolitiet dropper sigtelser mod tidligere Danske Bank-chefer

Der bliver ikke rejst en sag mod seks tidligere sigtede i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Det oplyser Bagmandspolitiet til DR. Sagen fortsætter dog.

Thomas F. Borgen, Danske Banks detroniserede direktør, blev i 2018 sigtet af Bagmandspolitiet i den gigantiske skandalesag om hvidvask sammen med en række andre tidligere chefer. Nu har Bagmandspolitiet droppet en række af sigtelserne. Det er stadig uklart, om Thomas Borgen stadig er sigtet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

En række tidligere Danske Bank-chefer er ikke længere sigtet i bankens hvidvasksag.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet Bagmandspolitiet, har droppet sigtelserne med seks af de ni, der oprindeligt blev sigtet i sagen. Det fortæller Per Fiig, fungerende statsadvokat i SØIK, til DR Nyheder.

»Vi har ikke fundet, at der har været udvist uagtsomhed, der kan karakteriseres som grov, og dermed vil der ikke være grundlag for at rejse tiltale for at have overtrådt hvidvaskloven,« siger han.

Sigtelserne kom i kølvandet på den gigantiske skandalesag om hvidvask for milliarder gennem Danske Banks estiske filial. I en lang række artikler afslørede Berlingske sagen, som førte til, at Thomas Borgen måtte trække sig som topchef, og hvor myndigheder i en række lande rejste sager mod banken og tidligere ansatte.

Sigtelserne mod de ni personer i den danske sag udspringer i forskellig grad af sigtelsen mod Danske Bank som virksomhed. En sigtelse, der blev offentliggjort i november 2018, og som blandt andet slår fast, at Danske Bank ikke havde en tilstrækkelig effektiv hvidvaskkontrol.

Slog til med ransagninger

Tidligt om morgenen 12. marts 2019 slog Bagmandspolitiet til med en række ransagninger hjemme hos de tidligere Danske Bank-chefer. Et forløb, som først senere kom til offentlighedens kendskab.

Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck fra Plesner, har over for DR Nyheder »ingen kommentarer« til, om Borgen stadig er sigtet. Det samme lyder fra advokaten for tidligere økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen, ligesom det ikke har været muligt at få en kommentar fra Lars Mørch, der var øverste ansvarlige for Danske Banks erhvervskundeforretning fra 2012, herunder International Banking, som altså inkluderer den estiske forretning. Det er endnu uklart præcis, hvordan sagerne mod de tre står.

Advokaterne for en række af de seks sigtede, som nu ikke længere er en del af politisagen, bekræfter overfor DR, at de ikke længere er sigtede.

Sagen langtfra slut

Sagen mod Danske Bank fortsætter dog, oplyser Per Fiig til DR. Det betyder, at banken selv stadig er sigtet og risikerer en bøde.

Per Fiig vil over for DR Nyheder ikke bekræfte, om der stadig er sigtede personer i sagen, herunder om de tre resterende personer stadig er sigtede. Han fortæller dog, at der stadig er en efterforskning mod banken for at klarlægge, om der kan gøres ansvar gældende mod banken som juridisk person.

Berlingske kunne i 2017 og 2018 afdække, hvordan mistænkelige kunder sendte store summer, der ifølge myndighederne stammede fra blandt andet korruption i Aserbajdsjan og økonomisk kriminalitet i Rusland og Østeuropa, gennem stribevis af konti i Danske Banks estiske filial.

Siden de første afsløringer har myndighederne i en række lande efterforsket banken for brud på de særlige hvidvaskregler, der stiller skrappe krav til bankers kontrol med kunderne og deres pengestrømme: Banker har pligt til at undersøge og indberette mistænkelige kunder eller transaktioner til myndighederne, hvilket Danske Bank – ifølge bankens egen advokatundersøgelse om sagen – i en lang række tilfælde undlod at gøre.

I Danmark betød det, at Bagmandspolitiet rejste sag mod Danske Bank og de ni tidligere chefer, hvor i hvert fald seks af sagerne er droppet nu. I Estland går myndighederne efter en række tidligere ansatte i banken, som mistænkes for at havde hjulpet bagmænd med hvidvask.

I USA er både det amerikanske justitsministerium og de amerikanske børsmyndigheder stadig i gang med at efterforske sagen. Her risikerer Danske Bank at få milliardstore bøder.

For nylig droppede en tredje amerikansk myndighed, OFAC-kontoret i det amerikanske finansministerium, en sag mod Danske Bank, da man ikke har fundet, at banken har brudt amerikanske sanktioner.