Efter ny nedjustering: Væksten er væk i Novozymes

Endnu en nedjustering fra Novozymes sætter en tyk streg under, hvor udfordret virksomheden er. »Mon ikke bestyrelsesformanden skal overveje, om en ny træner vil være på sin plads,« lyder det fra analytiker.

Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen, har endnu en gang nedjusteret forventningerne til virksomhedens økonomiske resultater. Nu risikerer virksomhedens omsætningsfald i 2019 sammenlignet med 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes har – igen – nedjusteret forventningerne til de fremtidige resultater. For hele 2019 lyder forventningen nu, at omsætningen i bedste fald vil være uændret i forhold til 2018 eller i værste fald vil falde med to pct. Tidligere lød forventningen, at Novozymes trods alt ville vokse en smule, nemlig med en-tre pct.

Situationens alvor får investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet til at sætte spørgsmålstegn ved, om Peder Holk fortsat er den rette til at lede virksomheden.

»Væksten er væk, og det er for nærværende svært at se, at den kommer tilbage lige med det første. Topchef Peder Holk har skuffet mange gange. Han har ofret to finansdirektører i kølvandet på den skuffende udvikling. Mon ikke turen nu er kommet til, at bestyrelsesformanden i det mindste skal overveje, om en ny træner vil være på sin plads,« skriver Per Hansen i en kommentar til nedjusteringen.

Næsten samme spørgsmål har Finans stillet Novozymes' bestyrelsesformand, Jørgen Buhl, som imidlertid holder hånden over Peder Holk.

»Spørgsmålet kan jeg kun besvare med, at hvis det var tilfældet, at der var en ny ledelse, der skulle ind, var det nok kommet med i meddelelsen,« lyder det fra Jørgen Buhl.

Novozymes nedjusterer også forventningerne til driftsindtjeningen (EBIT-marginen) fra niveauet 28-29 pct. til 27-28 pct. Også væksten i nettoindtjeningen ventes at dykke fra tidligere forventet tre-otte pct. til nu mellem nul og minus fem pct.

Svaret på alle trængsler

Jørgen Buhl mener, at svaret på Novozymes' trængsler ligger i en ny treårig strategiplan, der skal sparke gang i væksten. Ifølge den er ambitionen at vokse med mindst fem pct. i 2021 og 2022.

Ifølge chefanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets bliver det dog op ad bakke for Novozymes-ledelsen at få omverdenen til at tro på, at der nu kommer gang i væksten.

»Det bliver meget svært for dem at fortælle den her historie om, at allerede fra næste år vil nye produkter og nye vækstinitiativer sparke gang i væksten. Det store problem er, at man er i gang med en fortælling om, at næste år kommer man igen op i vækstgear. Men det er bare ikke godt at levere så mange nedjusteringer på et år, så det er nok noget, der kommer til at gøre relativt ondt på aktien torsdag,« siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau.

Også Per Hansen venter, at aktien vil falde torsdag, når aktiemarkedet åbner.

»Set i forhold til, at Novozymes endnu en gang har måttet skuffe investorerne og nedjustere forventningerne, og med en skyhøj prisfastsættelse in mente burde aktien falde med fem-ti pct. fra morgenstunden med yderligere nedadgående risiko over de kommende uger,« skriver Per Hansen i sin kommentar til nedjusteringen.