DF: Sæt 200-300 mio. kr. af til at få 5G ud i Danmark

Nogle af de milliarder, som ellers ville ryge direkte i statskassen, skal bruges på at få erhvervslivet og sundhedssektoren til at bruge den nye mobilteknologi taget ordentligt i brug, mener Dansk Folkeparti.

Selvkørende biler som denne bus fra DTU i Lyngby er en af de muligheder, som den lynhurtige 5G-teknologi kan bruges til. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

En solid bid af de penge, som ville ende i statskassen, når teleselskaberne køber retten til at bruge mobilfrekvenser til det kommende 5G-mobilnet, skal bruges på at få sat virkelig gang i brugen af 5G-teknologien i Danmark.

Det mener Dansk Folkepartis IT- og teleordfører, Dennis Flydtkjær.

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi sætter 200-300 millioner kroner af af den del penge, som vil gå i statskassen. En sådan forsøgspulje er en måde at finde ud af, hvad man kan bruge den nye teknologi til. Pengene skal så bruges i f.eks. transportsektoren, til forsøg med selvkørende biler, til at sikre, at landbruget sprøjter mindre, at vi får en grønne energisektor, og - helt oplagt - i sundhedssektoren. Vi giver ikke pengene tilbage til telebranchen men stimulerer en efterspørgsel efter produkter, som samfundet får noget ud af,« sagde Dennis Flydtkjær onsdag eftermiddag på den danske telebranches årsdag, Tele 2019, i København.

Teleselskaber betalte 2,2 mia. kr. i marts

I Danmark lagde de fire store teleselskaber – TDC, Telenor, Telia og »3« – tilsammen i marts i år 2,2 milliarder kroner, da Energistyrelsen, som er øverste telemyndighed, i marts holdt auktion over tre mobilfrekvenser, som både skal forbedre den generelle mobildækning i Danmark og samtidig skal anvendes til 5G. TDC lagde broderparten af pengene, nemlig 1,6 milliarder kroner, mens »3« betalte 485 millioner kroner. Telenor og Telia, som har fælles mobilnet i Danmark, nøjedes med at købe for 107 millioner kroner, bl.a. med henvisning til, at deres net allerede er væsentligt mere udbygget end konkurrenternes. Alligevel blev der ikke helt udsolgt, for med købene fulgte forskellige politiske forpligtelser til bl.a. at sikre internetdækning i topfart over mobilnettet til en række områder af landet, som omfatter ubeboede øer.

En ny auktion over en række andre mobilfrekvenser, som skal supplere de tidligere solgte for at sørge for tilstrækkelig 5G-kapacitet, er på vej.

Alle pengene går direkte i statskassen og er ikke øremærket specielle formål. Brancheorganisationerne IT-Branchen og Dansk Erhverv har derfor krævet, at den nye regering opretter en pulje på 150 millioner kroner om året over de næste tre år til at få aftestet 5G-løsninger i praksis.

DFs forslag får opbakning i Dansk Erhverv:

»Det er et rigtigt fornuftigt forslag. Trods gode intentioner er vi i Danmark langt efter nabolande som Sverige og Finland, når det kommer til at teste potentialet i 5G. De er aktive, og deres virksomheder står til en stor konkurrencefordel, når teleselskaberne i en nær fremtid tænder for deres 5G-net. Vi skal med i første række igen,« siger chefkonsulent Poul Noer.

Overbygning på 4G-nettet

5G-teknologien, der er en overbygning på dagens 4G-mobilnet, sikrer langt større datakapacitet i mobilnettene, en meget højere dataoverførselshastighed, stort set ingen forsinkelse og et lavere energiforbrug på udstyret men kræver, at man køber en ny mobiltelefon eller router, som »forstår« 5G-signalerne. Begge dele findes der endnu kun ganske få modeller af.