Danske teleselskaber skruer op for investeringerne

Den nye 5G-teknologi vil presse overskuddene i de danske teleselskaber, men de er nødt til at følge med og sikre sig at være forrest for at undgå trafikpropper på nettet.

Udvidelsen af mobilnettet med lynhurtige 5G-forbindelser og mere kapacitet på også de faste internetforbindelser gennem fibernet kræver solide investeringer i de kommende år, for at teleselskaberne kan holde trit med efterspørgselen. Arkivfoto: Hannibal Hanschke, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de er presset på økonomien, presses de danske teleselskaber til at øge investeringerne i ny teknologi for ikke at hænge bagefter konkurrenterne.

Der bliver derfor i øjeblikket brugt langt flere penge på udvidelser og opgraderinger af de danske telenet, især med den nye 5G-mobilteknologi, som bygger oven på dagens 4G-mobilnet, og det vil presse overskuddene, skriver Børsen. Men også behovet for mere kapacitet på de faste internetforbindelser gennem de lynhurtige fibernet kræver solide investeringer i de kommende år for at holde trit med efterspørgselen.

»Investeringsniveauet i 2019 har aldrig været højere hos TDC, og samlet kommer vi til at investere en milliard kroner mere end sidste år,« siger TDCs koncernfinansdirektør, Lasse Pilgaard, til avisen.

Ikke fuldt knald på 5G lige med det samme

TDC, som er landets største teleselskab, planlægger at investere for mellem 4,4 og 4,8 milliarder kroner over tre-fem år. TDC har altid stået for størstedelen af de – i de senere år – omkring seks milliarder kroner i årlige teleinvesteringer i Danmark i kraft af sin position som den største på alle fire områder: fastnet, mobilnet, kabel-TV-net og internetforbindelser.

Telia og »3« bekræfter begge, at de også skruer op for investeringerne, uden dog at ville oplyse konkrete beløb. Også her er meldingerne, at 5G vil trække meget, selv om hverken Telia, »3« eller Telenor har meldt konkret ud, i hvilket omfang de vil dække Danmark – Telia og Telenor deler mobilnet herhjemme. Da TDC i foråret meddelte, at den kinesiske mobilgigant Huawei blev skiftet ud som netværksleverandør med den svenske konkurrent Ericsson, fortalte TDC også, at selskabet vil have et landsdækkende 5G-net inden udgangen af 2020.

Der vil dog gå fire-fem år, før danskerne får de hastigheder og den kapacitet på 5G-forbindelserne, som de fleste tror er lige om hjørnet, har »3«s netværksdirektør Kim Christensen tidligere slået fast. Teleselskaberne har nemlig endnu ikke adgang til de frekvenser, som for alvor skal få det til at rykke.

Dansk Industri: Sørg for at fjerne benspænd

Tal, som Danmarks øverste telemyndighed, Energistyrelsen, offentliggjorde i sidste uge, viser, at teleinvesteringerne i Danmark faldt fra knap 11 milliarder kroneri 2008 til knap syv milliarder i 2018, og at investeringerne i de såkaldte kernenet – altså de grundlæggende netværk – fra 2017 til 2018 gik tilbage med 14 procent på trods af, at danskernes dataforbrug tordner i vejret.

»Der er en latent konflikt mellem den evigt stigende datatrafik og investeringerne i opgradering af mobil- og bredbåndsnet. Stigningen i datatrafikken kan ikke fortsætte, uden at der også investeres i opgradering af mobil- og bredbåndsnet,« siger digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, Christian Hannibal, som opfordrer myndigheder og politikere til at sikre, at teleselskaberne har de rette rammevilkår for at investere i at udvide og opgradere.