Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danskernes kodeord er for nemme og for dårlige, og mange genbruger deres kodeord, så de rammes endnu hårdere, hvis hackerne slår til.
Det skal en ny kampagne ændre på. Det skal være slut med de dårlige kodeord, så cybersikkerheden i Danmark bliver bedre, og færre dermed bliver ramt, når det går galt.
Digital topplacering giver ekstra udfordringer
Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet lancerer sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner kampagnen for bedre kodeord, kort før alle danskere skal skifte fra NemID, som snart går på pension, til det nye MitID.
Danmark er et af de lande i verden, hvor digitale tjenester bruges allermest, hjulpet godt af at NemID kan bruges meget bredt til selvbetjening hos blandt andet det offentlige og af de generelt meget gode internetforbindelser landet over.
Derfor rammer dårlige kodeord ekstra hårdt, og ifølge en undersøgelse fra sidste år, »Danskernes informationssikkerhed 2020«, efterlever kun 16 procent anbefalingen om, at kodeord skal være på mindst 12 tegn og ikke må genbruges.
»Det kan virke uoverskueligt at skulle lave og huske forskellige, lange kodeord. Med kampagnen vil vi vise danskerne, at de er langt bedre beskyttet digitalt med stærke kodeord, og at der er teknikker til at gøre det nemmere,« siger Tanja Franck, der er direktør for Digitaliseringsstyrelsen.
Få tips og råd
På adressen sikkerdigital.dk/kodeord kan man se filmen om »Familien Kodestærk« og få tips om, hvordan man forbedrer sin egen sikkerhed på nettet med bedre kodeord. Kampagnen vil også gøre det klart, hvor skadeligt det kan være, hvis man faktisk bliver hacket.
Der er råd om, hvordan man laver stærke kodeord, hvordan man bruger en kodeordshusker (et lille program, der gemmer alle ens koder, så man kun skal huske hovedkodeordet til programmet), og hvordan man bruger to trins-login (hvor man får tilsendt en sms med en engangskode, efter at man har indtastet sin normale bruger og det almindelige kodeord).
Hele oktober er igen i år national cybersikkerhedsmåned, hvor myndigheder og virksomheder har fælles fokus på at bringe it-sikkerheden i vejret i Danmark. Det gælder også i hjemmene, som er blevet endnu vigtigere i forbindelse med coronapandemien, hvor hundredtusinder skulle arbejde og studere hjemmefra – ofte på privat udstyr, hvor it-sikkerheden måske ikke er helt så stærk som på arbejds-pc'en.
Derhjemme har vi tv, højttalere, computere, tablets og meget mere, der er koblet på hjemmets internetforbindelse. Kodeordene til alt dette udstyr, til alle de mange ting, som vi bruger og køber på nettet, og til også selve internetrouteren og til det trådløse netværk skal alle sammen holdes sikre, så hackere ikke udnytter det svageste led til virkelig at få adgang.