Det er blevet dyrt at være dansker - priser tager største hop i 13 år

Prisstigninger på særlig brændstof, elektricitet og gas slår igennem og giver det samlede forbrugerprisindeks det største hop siden 2008. Men selve juleaften behøver ikke blive dyrere end normalt.

Bilejere vil nikke genkendende til, at det den seneste tid har været dyrere end normalt at fylde brændstof på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke noget at sige til, hvis budgettet op mod jul og nytår synes at stramme mere end vanligt.

November måned bød nemlig på den højeste stigning i forbrugerpriserne i mere end 13 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Forbrugerprisindekset steg med 3,4 procent i forhold til november 2020, og det er den største årsstigning siden oktober 2008, hvor tallet lød på 3,7 procent.

»I næsten et årti har vi vænnet os til en inflation, der ofte var betydeligt under to procent, så det gør ondt ude ved danskerne, når priserne stiger, som de gør i øjeblikket,« skriver cheføkonom i Nykredit Palle Sørensen i en kommentar til de nye tal.

Danmarks Statistik skriver, at stigningen i høj grad kommer fra prisstigninger på varer. Den isolerede kategori er steget 4,7 procent i forhold til november 2020 og er i høj grad drevet af prisstigninger på brændstof, elektricitet og gas.

Særligt prisen på elektricitet er braget i vejret og trækker voldsomt op i forbrugerprisindekset. Siden november 2020 er prisen steget 32,2 procent, hvilket er den højeste årsstigning siden 1981.

I en kommentar skriver cheføkonom i Dansk Industri (DI) Allan Sørensen, at prisen på energi er blevet utrolig dyr for både virksomheder og forbrugere. Han bemærker dog, at priserne på verdensmarkedet heldigvis er aftaget over den seneste måned. Hvis det fortsætter, kan man se frem mod lavere inflation til næste år.

»Det er blevet markant dyrere at køre bil og bruge strøm. Benzin, gas og elektricitet er steget med over 30 procent over det seneste år, og det er klart den største årsag til den højeste inflation i mere end 13 år,« skriver Allan Sørensen.

Seniorøkonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver forklarer i en kommentar, at de stigende brændstofpriser på verdensplan skyldes, at udbuddet af brændstof ikke kan følge med den tiltagende efterspørgsel i takt med, at trafikken på vejene vender tilbage til normalen.

Flæskestegen er fredet

Forbrugerne behøver dog ikke frygte, at julen kommer til at smadre budgettet.

»Selvom de samlede forbrugerpriser stiger i det hurtigste tempo siden 2008, så behøver juleaften ikke blive dyrere end sidste år. Julemiddagen koster cirka det samme som sidste år. Hvor meget gavebudgettet skal strækkes, kommer helt klart an på, hvad der står på ønskesedlen,« skriver Allan Sørensen og bemærker, at mobiltelefoner, cykler og brødristere er steget betydeligt i pris, mens bøger, smykker, tasker og legetøj er billigere end sidste år.

Chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen skriver i en kommentar, at det så småt lader til, at stigende internationale fødevarepriser er begyndt at slå igennem herhjemme. Også hun freder dog flæskestegen.

»Fødevarepriserne lå 2,1 procent højere i november end sidste år. I oktober var den årlige stigning kun på 1,3 procent. Det er især mælkeprodukter, der trak i vejret, mens eksempelvis svinekød er blevet billigere, som følge af den seneste tids ekstremt lave svinenoteringer. I restaurationsbranchen, der har meget svært ved at skaffe nok hænder for tiden, og samtidig oplever stigende omkostninger til råvarer og energi, tog prisstigningerne igen til, og priserne er nu 3,6 procent højere end sidste år,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.