Den danske IT-branche henter markant stemme ind som ny direktør

En af Danmarks mest indflydelsesrige kvinder med et langt og bredt virke i teknologiens verden bliver ny administrerende direktør for IT-Branchen, der samtidig skal udvide sit arbejdsfelt.

Fra 6. januar overtager Natasha Friis Saxberg direktørstolen i brancheorganisationen IT-Branchen, som er vokset stort de seneste år. Hun har en lang karriere i teknologiverdenen bag sig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En markant stemme i teknologiens verden bliver fra 6. januar den nye administrerende direktør for Danmarks største brancheforening for IT- og softwarevirksomheder, IT-Branchen.

44-årige Natasha Friis Saxberg overtager både stolen og en helt ny strategi efter Birgitte Hass, som i december 2014 blev hentet fra jobbet som direktør i Forsikringens Datacenter (FDC) og dermed har siddet på posten i fem år. Birgitte Hass tiltræder en stilling som administrerende direktør for NEMConnect.

Direktørskiftet kommer, efter at IT-Branchens bestyrelse gennem en tid har arbejdet med en ny og mere offensiv strategi.

Danmark skal drives fremad

Natasha Friis Saxberg blev for under en måned siden udpeget som en af ti danske profiler på den hollandske liste over årets 50 mest inspirerende nordiske tech-kvinder, »Inspiring Fifty Nordic 2019«. Hun har beskæftiget sig med digital strategi, har skrevet flere bøger og er en flittig oplægs- og foredragsholder samt rådgiver om digitale muligheder. Hun er også på Berlingskes liste over Danmarks mest indflydelsesrige kvinder.

Det er under tre uger siden, at Natasha Friis Saxberg blev kontaktet med jobtilbuddet.

»Det tog ikke lang tid at træffe beslutningen, når man nu er så heldig at blive spurgt. Jeg tror, at jeg kan bidrage med en hel masse. Det handler om teknologi og temaer, som jeg har berørt og arbejdet med både som iværksætter og i mindre og større organisationer. Vi skal have drevet Danmark fremad, og dette er en enormt spændende platform, der kan styrke vores position. Tænk at få løn for sine fritidsinteresser,« siger Natasha Friis Saxberg med et stort smil.

Hun sidder med som rådgiver i ATV (Akademiet for Tekniske Videnskaber), i Erhvervsministeriets Disruption Taskforce, i det offentligt-private Digital Hub Denmark og i Innovationsrådet.

»Den bredde, jeg frivilligt har tilegnet mig for at skabe forandring på tværs af sektorer, giver supergod synergi med jobbet. Der er teknologi i alt, så det er et godt tidspunkt at definere, hvem vi er noget for, så vi gennem brancheorganisationens viden og position kan gøre mere for langt flere og udnytte synergierne på tværs af forskellige brancher og segmenter. Mange har en agenda på området, så det handler om at skabe en klar og tydelig stemme og vise, hvilken værdi vi kan levere,« siger Natasha Friis Saxberg.

Bestyrelsesformand: Et stærkt kort

Og det har netop vægtet i valget af hende, forklarer IT-Branchens bestyrelsesformand, Kim Nielsen, der er administrerende direktør for elektronikgiganten Canon i Danmark.

»Natasha Friis Saxberg er politisk et stærkt kort med en berøringsflade mod Christiansborg, som kan hjælpe os til at få en bedre position. Med den nye strategi, som hovedbestyrelsen godkendte 2. december, vil vi skabe fornyelse, og det, har vi vurderet, kræver et skift på direktørposten. Birgitte Hass har gjort et fantastisk arbejde. I hendes tid har vi tredoblet foreningen, blot siden 2017 fra omkring 300 medlemmer til nu 750, og hun har været med til at ekspandere kraftigt i det jyske. Nu får vi en ny strategi med en ny person på posten,« siger han.

IT-Branchen proklamerer i strategien sin uafhængighed. Man ser stadig erhvervsorganisationen Dansk Erhverv som sin vigtigste og væsentligste samarbejdspartner, men »påberåber sig retten til at arbejde med også andre interesseorganisationer«, som Kim Nielsen udtrykker det.

»Samtidig ændrer IT- og techagendaen sig. Der er IT i alt. Alle virksomheder har en tech- og IT-strategi. Er Vestas for eksempel et vindmøllefirma, eller sælger de vejrdata, som vindmøllerne indsamler? Vi skal stadig være brancheforening for de traditionelle IT- og techvirksomheder, men udvider medlemsdefinitionen til at omfatte også mellemstore virksomheder, som bygger IT ind i forretningsmodellen,« siger Kim Nielsen.

Samtidig skal netværket mellem medlemmerne styrkes og »løftes op på næste niveau«.

140 nye medlemmer på et år

IT-Branchen er stiftet i 1917 og har i dag flere end 745 medlemmer, hvoraf flere end 140 er kommet til det seneste år. Tilsammen beskæftiger medlemmerne omkring 40.000 ansatte. Brancheorganisationen har til huse i Christian IVs børsbygning, som deles med erhvervsorganisationen Dansk Erhverv. IT-Branchens hovedopgave er at skabe gode rammer for virksomhederne og fremme digitalisering i Danmark samt sikre, at medlemsvirksomhederne »tager ansvar i forhold til det danske samfund«.

Direktionen i IT-Branchen består fremover af Natasha Friis Saxberg som administrerende direktør, Mette Lundberg som direktør for politik og kommunikation og Bjørn Borre som direktør for forretning og medlemsservice.

Natasha Friis Saxberg, som er uddannet buntmager, er født i Teheran i Iran, men flyttede med sin mor til Danmark kort før den iranske revolution i 1979. Hun har drevet egen butik, arbejdet for DSB med innovation og netudvikling, stiftet flere virksomheder selv og arbejdet hos IT-leverandøren Atea, hvor hun var ansvarlig for digital strategi og fremtidig vækst. I 2018 blev hun teknologidirektør i rederigiganten Mærsk. En post hun forlod i februar i år.