Fremgang som aldrig før i Danmarks IT-branche

Danske IT-virksomheder rider på en bølge af succes, og det lykkes stadig - trods udfordringer - at skaffe hænder, blandt andet fordi lønningerne stiger.

Det går stærkt fremad med omsætningen i de danske IT-virksomheder. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Gebhardt

Danske IT-virksomheder oplever fremgang som ingensinde tidligere.

Omsætningen i den samlede IT-branche i Danmark endte i 1. halvår på 119,6 milliarder kroner. Det er 4,1 milliarder kroner mere end for et år siden og er den største stigning på et halvt år, som danske IT-virksomheder nogensinde har kunnet fremvise.

Større eksport og flere ansatte

Samtidig vokser eksporten og antallet af beskæftigede, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Eksporten af danske IT-løsninger er på et år vokset med 21,1 procent. I januar-juni var IT-eksporten samlet på 37,6 milliarder kroner, hvilket svarer til 31,5 procent af den samlede omsætning i branchen.

»Vi kan godt mærke, at der er vind i sejlene på rigtigt mange fronter, og at både det offentlige og dansk erhvervsliv i den grad er i gang med en omfattende digitalisering. Samtidig har udlandet for alvor fået øjnene op for, at danske IT-virksomheder udvikler løsninger på et meget højt niveau. Jeg tror derfor også, at vi fremover vil se en vækst i eksporten af dansk IT,« konstaterer den administrerende direktør for brancheorganisationen IT-Branchen, Birgitte Hass, tilfreds.

IT-Branchen er Danmarks største brancheforening for IT- og softwarevirksomheder.

Trods den megen snak om problemerne med at skaffe ordentligt kvalificeret arbejdskraft til de mange stillinger, der står tomme i danske IT-virksomheder, lykkes det alligevel at få fat i en hel del hænder. Ved udgangen af juni var der således 91.686 ansatte i den danske IT-branche, og det er 2.638 flere, end der var i arbejde året forinden.

Store problemer med at skaffe arbejdskraft

En del af årsagen til, at det lykkes, er muligvis, at lønningerne stiger i branchen. I gennemsnit tjente en medarbejder i den danske IT-branche i 1. halvår 49.166 kroner om måneden - nemlig 1.037 kroner eller 2,2 procent mere end for to år siden.

»Det er godt for Danmarks digitalisering, at antallet af ansatte stiger. Jeg er dog sikker på, at både omsætning og antallet af ansatte var vokset endnu mere, hvis kompetencerne havde været til rådighed,« siger Birgitte Hass.

En undersøgelse i begyndelsen af 2019 viste, at næsten halvdelen af de danske IT-virksomheder sidste år måtte opgive at besætte ledige jobs, mens næsten hver tredje IT-virksomhed sagde nej til overhovedet at tage ordren hjem, fordi de ikke så sig i stand til at gennemgøre den.

Den største del af den samlede IT-omsætning på 119,6 milliarder kroner i 1. kvartal kommer fra IT-konsulenttjenester, nemlig 43,1 milliarder kroner. Næststørst er engroshandel med IT-udstyr for 36,8 mia. kr., efterfulgt af telekommunikation for 22,5 mia. kr., informationstjenester for 6,6 mia. kr., udvikling af software og computerspil for 5,9 mia. kr. og fremstilling af computere og kommunikationsudstyr for 4,6 mia. kr.