Dansker forfremmes i verdens største kapitalkæmpe: Får ansvar for 7.000 milliarder kroner

BlackRock forfremmer nu Christian Hyldahl, der skal være chef for kapitalkæmpens europæiske afdeling, der forvalter knap 7.000 milliarder kroner.

Tidligere direktør for ATP Christian Hyldahl bliver chef for BlackRocks europæiske forretning. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den danske finansmand og tidligere ATP-direktør Christian Hyldahl tager nu endnu et stort skridt op i et af verdens største finanshuse.

I efteråret blev han chef for den nordiske del af kapitalforvalteren BlackRock, men nu bliver han chef for det kontinentale Europa, hvor han skal lede selskabets fremstød sammen med Stéphane Lapiquonne.

Det fremgår af en intern besked til medarbejderne i BlackRock.

Selskabet har knap 7.000 milliarder kroner under forvaltning i Europa og 2.000 medarbejdere fordelt på godt 15 kontorer. Det gør selskabet til den største uafhængige kapitalforvalter i Europa.

BlackRock er da også på verdensplan en af de allertungeste finansielle organer, der har svimlende milliardbeløb under forvaltning.

Firmaet, der anføres af »Kongen af Wall Street«, Larry Fink, har planer om at gøre forretningen i Europa endnu større. I et interview med Berlingske har Larry Fink også ytret bekymring for, at Europa kan følge med resten af verden, når det gælder den teknologiske udvikling:

»For 10-15 år siden kunne man høre, at Europa troede på, det var en af de bedste regioner for innovation. Det hører du ikke i dag. Faktisk hører man i stedet fra så mange virksomhedsledere en frygt for, at Europa har tabt sin teknologiske kant. Jeg tror stadig, der er et ønske om at bygge en bedre fremtid for Europa. Men det bliver ikke nemt.«

BlackRock har netop store planer i Europa, der trods de dystre udsigter, er udpeget som et vigtigt marked for kapitalforvalteren, og dermed i sidste ende en stor styrkeprøve for Christian Hyldahl.

Også i Danmark findes BlackRock som en af de største investorer i danske aktier med et tocifret milliardbeløb investeret i danske selskaber. Herunder har de blandt andet haft store aktieposter i DSV, Danske Bank og Novo Nordisk.

Christian Hyldahl, der altså skal dele chefrollen med franskmanden Stéphane Lapiquonne, kom i efteråret til BlackRock på ryggen af en række andre topjob.

Han har blandt andet en fortid i ATP, hvor han sad som topchef. Men han trak sig fra posten i slutningen af november 2018 efter en stribe kritiske artikler i Børsen om hans rolle i skattedrevne aktiehandler fra den periode, hvor han var chef i Nordea Markets.

»Jeg har truffet beslutningen om at opsige mit job, fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP, og jeg må drage den konklusion, at der ikke er udsigt til, at dette vil ændre sig,« sagde han dengang i en pressemeddelelse.

Nu venter der en ny stor opgave for danskeren, hvis vej ind i toppen af finansverdenen ikke lå lige for.

Af et stort portræt, DR bragte, da han tiltrådte i ATP, fremgår det, at han voksede op som enebarn i en iværksætterfamilie i Gentofte. Hverken faren eller moren havde en lang boglig uddannelse, men ifølge DR-artiklen var de dygtige købmænd, og de stiftede engrosfirmaet Ronald, der blev opkaldt efter faren.

Her importerede forældrene billige, uægte smykker og modetøj, som de solgte videre til danske butikker. I stedet for at træde ind i familiefirmaet valgte han at indskrive sig på Danmarks Tekniske Universitet og gå efter en karriere som ingeniør. Hans rejsetrang og eventyrlyst gjorde, at han troede, at han skulle bygge broer i Afrika, fremgår det af portrættet.

I sit nye job forbliver Christian Hyldahl samtidig chef for Norden. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra BlackRock om kritikken af Hyldahls fortid i Nordea.