Topchef forlader ATP efter afsløringer

Christian Hyldahl har sagt op som topchef for pensionskassen ATP som følge af manglende tillid til ham efter en række afsløringer fra hans Nordea-fortid.

Hyldahl
Christian Hyldahl har i weekenden afleveret sin opsigelse og er dermed ikke længere topchef for pensionskassen ATP.  Opsigelsen kommer efter flere kritiske historier om hans tid som direktør i Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen / Ritzau Finans

Christian Hyldahl er ikke længere topchef for pensionskæmpen ATP. Han har sagt sin stilling op, oplyser ATP i en pressemeddelelse mandag morgen.

»Jeg har i weekenden modtaget Christian Hyldahls opsigelse. Jeg vil gerne på hele bestyrelsens vegne benytte lejligheden til at takke Christian for hans dedikerede arbejde i ATP – og for den måde han personligt og ledelsesmæssigt har stillet sig i spidsen for at løfte det særlige ansvar, der påhviler ATP,« skriver ATPs bestyrelsesformand Torben M. Andersen.

Opsigelsen kommer efter flere kritiske historier bragt i Børsen om Christian Hyldahls tid som direktør i Nordea. Her havde han ansvaret for den afdeling af banken, som i 2006 og 2007 foretog en række milliardstore handler, der udløste uretmæssige krav om refusion af udbytteskat i Schweiz. Allerede da han tiltrådte som ny topchef for ATP i slutningen af 2016, blev han konfronteret med den ageren, og dengang valgte han at forsøge at retfærdiggøre dem.

Pas godt på ATP

Sidenhen er presset blot taget til, efter at der er kommet flere afsløringer. Dels af DR og Politiken, og dels af Børsen, der kunne fremvise endnu flere udbyttehandler, både med schweiziske og franske aktier. Også i den politiske sfære blev presset øget med mistillid fra både Liberal Alliance, DF, SF, Konservative og Enhedslisten. Senest har Børsen i dag, mandag, kunne beskrive, at Nordeas Equity Finance-afdeling, som Hyldahl havde ansvaret for, i slutningen af forrige årti brugte finansielle instrumenter til at hjælpe kunder til blandt andet at omgå storaktionærers oplysningspligt over for fondsbørsen.

Christian Hyldahl har i weekenden taget konsekvensen af de mange afsløringer og det tiltagende pres.

»Jeg har været meget glad for og stolt over at stå i spidsen for ATP og har efter bedste evne forsøgt at leve op til de forventninger, samfundet har til såvel ATP som til mig som direktør. Jeg har truffet beslutningen om at opsige mit job, fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP, og jeg må drage den konklusion, at der ikke er udsigt til, at dette vil ændre sig,« skriver Christian Hyldahl i pressemeddelsen og tilføjer:

»Samtidig er der større og større risiko for, at ATPs omdømme vil begynde at lide skade, og det er noget, som jeg for alt i verden vil undgå. Jeg vil gerne takke alle de mange engagerede og dygtige medarbejdere, som jeg har arbejdet sammen med i ATP. Pas godt på ATP.«

Uklart hvem der skal følge efter

De to næstformænd i ATP’s bestyrelse, der hidtil sammen med formanden Torben M. Andersen har bakket op om deres direktør, udtrykker nu forståelse for hans beslutning.

»Vi har stor forståelse for Christian Hyldahls beslutning, som vi tager til efterretning. Vi vil på vegne af arbejdsmarkedets parter gerne takke Christian Hyldahl for hans engagerede indsats i ATP. Han har i tæt samarbejde med bestyrelsen været med til at sætte samfundsansvar, aktivt ejerskab og en ny progressiv skattepolitik på dagsordenen,« skriver Jacob Holbraad, DA, og Lizette Risgaard, LO, i en fælles udtalelse.

Der var ellers indkaldt til et ekstraordinært bestyrelsesmøde mandag aften, hvor netop Christian Hyldahl skulle drøftes. Nu bliver det altså formentlig sagen om, hvem der skal følge i hans fodspor.

»De nærmere forhold om Christian Hyldahls afgang afklares snarest muligt, ligesom bestyrelsen snarest vil konstituere en direktør,« oplyser ATP.