Danske samarbejdspartnere og skatteminister trækker på skuldrene af skandaleramte Macquaries fortrydelse

Den australske investeringsbank Macquarie har et stort økonomisk fingeraftryk i Danmark, så bølgerne gik højt herhjemme, da banken sidste år blev afsløret i at have haft en rolle i den omfattende skandale, der lænsede europæiske statskasser. Nu fortryder Macquarie sin involvering i skandalen.

En fodgænger går forbi Macquaries hovedsæde i Sydney. Australiens største investeringsbank var en blandt mange finansielle virksomheder, der var involveret i den omfattende skandale om aktieudbytter, hvor statskasser rundt om i Europa blev lænset for hundredvis af milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Macquarie har hovedsæde på den anden side af jorden – i Sydney – så har investeringsbanken sat sit fingeraftryk i Danmark. Den største lufthavn, den største televirksomhed, enorme havvindmølleparker. Alt sammen har banken været involveret i sammen med danske medinvestorer og den danske stat.

Derfor vakte det også i sig selv opsigt, da banken sidste år blev afsløret i at have spillet en rolle i den enorme skandale om skattetilbagebetalinger på aktieudbytter, som havde lænset de europæiske statskasser for omkring 410 mia. kroner.

Macquarie tjente penge på at låne til aktører, der forsøgte at trække penge op af statskasserne uretmæssigt, men er ikke selv dømt for at have overtrådt nogen lovgivning. Myndighedernes undersøgelser af de forskellige sager er endnu ikke afsluttet. Danmark blev også ramt, dog af andre aktører.

Står for egen regning

Nu beklager banken sin rolle.

»Vi fortryder vores involvering, og vi har taget en række skridt for at løse problemerne,« skriver Paul Plewman, der er europæisk topchef i Macquarie, til Berlingske.

Beklagelsen fylder umiddelbart ikke meget hos skatteminister Morten Bødskov (S).

»Det, der tæller for befolkningen, regeringen og mig som skatteminister, er, at vi får så mange af de 12,7 mia. kr. tilbage i fælleskassen som muligt. Det arbejder Skattestyrelsen på hver dag. Foreløbigt har styrelsen anlagt sager mod ca. 470 personer og selskaber og indgået forlig med en række aktører om tilbagebetaling af de beløb, som aktørerne har fået udbetalt. Hvis enkelte banker føler trang til at undskylde, så må det stå for egen regning,« skriver ministeren til Berlingske.

Fra 2005 til 2017 ejede Macquarie Københavns Lufthavne sammen med den danske stat. Men investeringsbanken har flere forgreninger ud i Danmark.

Taget til efterretning

I foråret 2018, før den store udbytteskandale begyndte at rulle, vendte Macquarie nemlig tilbage til de danske kyster med en opsigtsvækkende investering. Selskabet overtog den danske televirksomhed TDC sammen med de danske pensionskasser ATP, PFA og PKA.

Da skandalen rullede over alverdens avisforsider, affødte Macquaries involvering dengang stærke reaktioner fra en række af pensionsbosserne.

PFA-topchef Allan Pollack ville ikke handle med Macquarie igen, før de danske myndigheder engang havde afsluttet deres undersøgelser af selskabet. Daværende ATP-topchef Christian Hyldahl gik verbalt længere og kaldte Macquaries indblanding i skatteskandalen for »chokerende« og »skræmmende«. I dag er reaktionen på beklagelsen lidt mere afmålt fra de danske partnere.

»Vi tager Macquaries udmelding til efterretning og konsortiet fortsætter i øvrigt den kritiske dialog og følger selskabets såkaldte »self cleaning-proces«,« siger Ole Buhl, vicedirektør i ATP på vegne af de danske investorer bag TDC-konsortiet.

Ørsted tavs

Pensionskasserne har dog ikke været ene om at investere sammen med Macquarie. En af de mest markante udmeldinger i kølvandet på skandalen kom fra det statslige energiselskab Ørsted. Selv om virksomheden havde flere partnerskaber med Macquarie, gik koncernen ud med topchef Henrik Poulsen og afviste at gå ind i nye projekter med den australske kapitalkæmpe.

Det skete i forbindelse med salget af Københavns elnet, hvor Ørsted-direktør Henrik Poulsen slog fast, at selskabet ikke ville handle med Macquarie.

»Vi har meldt meget klart ud, at alle skal følge skattelovgivningen til punkt og prikke, både i bogstaverne og i ånden af lovgivningen. Vi må have en dialog med Macquarie for at forstå deres syn på sagen, og samtidig har vi meldt klart ud, at indtil vi føler os komfortable med, hvor det står henne, og hvordan det falder ud, vil vi undlade at foretage yderligere transaktioner med Macquarie,« sagde han dengang til Berlingske.

I dag afviser Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo, at svare på, om energikæmpen ændrer syn på Macquarie efter beklagelsen. Det står dog klart, at virksomheden stadig laver projekter med Ørsted. Blandt andet ejer Macquarie sammen med Ørsted en taiwanesisk vindmøllepark, der blev indviet i denne uge. Projektet var dog igangsat, før skandalen om Macquaries forretningsmetoder blev kendt i offentligheden.

Vil tilbage på sporet i Danmark

Peter Løchte Jørgensen, professor i finansiering ved Økonomisk Institut på Aarhus Universitet, kalder det »positivt«, at Macquarie har indset, at de har handlet forkert. Han understreger, at der er forskel på at have decideret svindlet og så at have udnyttet lovgivningen.

»Man skal ikke blive overrasket over, at der bliver gået til grænsen. Man er naiv, hvis man tror, at der ikke altid vil være nogle i markedet, der kører helt til grænsen af love og regler,« siger professoren.

Et dårligt omdømme er i stigende grad dårligt for forretningen, og den danske forretning er relativt væsentlig for den australske investeringsbank. Beklagelsen kommer antageligvis også netop for at beskytte Macquaries forretning fremadrettet, påpeger Peter Løchte Jørgensen. For social ansvarlighed er en megatrend, og kommer man ikke med på bølgen, mister man noget forretning.

»Der er forhåbentlig også en ægte beklagelse i det her, men der skal i det nuværende miljø også sendes nogle signaler om ansvarlighed og moral. Det kan meget vel tænkes at være led i en strategi om at komme tilbage på sporet i forhold til at komme i betragtning til nye investeringer i Danmark,« siger professoren.