ATP kendte Macquaries dystre fortid: »Vi vidste, de ikke var duksedrenge«

»Chokerende« og »skræmmende« har ATP tidligere kaldt australske Macquaries rolle i den store europæiske udbytteskandale. ATP-chef Christian Hyldahl medgiver dog nu for første gang, at pensionskassen allerede længe inden, sagen kom frem, vidste, at australierne »gik til stregen, hvad angår skat«.

Direktør for ATP Christian Hyldahl vidste inden investeringen i TDC, at det australske investeringsselskab Macqaurie ikke var blandt branchens duksedrenge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

ATP var godt klar over, at det australske investeringsselskab Macquarie ikke ligefrem var et dydsmønster, inden den danske pensionskasse indgik et samarbejde med selskabet om at købe TDC. ATP-chef Christian Hyldahl siger, at han håber, at australierne nu går i gang med en »renselsesproces«.

Det sker efter afsløringer af Macquaries rolle i den omfattende udbytteskatteskandale CumEx, hvor et netværk af finansfolk og banker har trukket enorme beløb ud af europæiske landes statskasser.

ATP, PFA og PKA købte i april den danske telekoncern TDC sammen med Macquarie. Afsløringerne har siden fået danske politikere til at undre sig over de danske pensionskasser, og hvorfor de ikke havde undersøgt dem, de investerer sammen med, bedre.

Macquarie har tidligere været medejer af Københavns Lufthavn, hvor banken ifølge flere medier sendte en del af afkastet i skattely. Alligevel valgte ATP at gå sammen med australierne.

»Vi vidste godt, at Macquarie ikke var nogle duksedrenge, da vi gik ind i investeringen. Vi har set i lufthavnen, at de gik til stregen, hvad angår skat. Men det er rigtigt svært at undgå det her, hvis vi skal lave forretning internationalt,« sagde Christian Hyldahl på kapitalfondenes brancheforenings årsmøde, der løb af stablen i denne uge. Han sagde, at de danske pensionskasser i forbindelse med købet af TDC har lavet en skattekonstruktion, der hegner Macquarie ind.

 

»Vi kan ikke vide alt«

Christian Hyldahl har tidligere taget afstand fra Macquaries måde at arbejde på. I Dagbladet Børsen kaldte han Macquaries indblanding i skatteskandalen for »chokerende« og »skræmmende«.

Han siger i dag, at det er vanskeligt at undersøge en samarbejdspartner helt til bunds, før den danske pensionskasse går ind i en investering.

»Vi kan ikke vide alt, hvad der foregår på den anden side af jorden, men vi ser gerne, at Macquarie nu går gennem en renselsesproces,« sagde ATP-chefen.

Han forklarede, at i nogle tilfælde opgiver ATP at arbejde sammen med en partner.

»Vi har for eksempel sagt nej til en investering i et forsikringsselskab. Årsagen var, at vi kunne se, at de kanaliserede stort set hele deres overskud til et skattely,« sagde Hyldahl.

Han ønskede ikke at fortælle navnet på selskabet. Hyldahl understregede, at et investeringsselskab, der for eksempel er beliggende i Luxembourg, ikke nødvendigvis er et problem. Det er i højere grad konstruktionen end geografien, der spiller ind på ATPs beslutninger.

Årsagen til, at mange kapitalfonde ejer selskaber gennem holdingselskaber i Luxembourg, er, at investorerne vil undgå at blive beskattet af afkastet i både Danmark og i investorens hjemland. Den dobbeltbeskatning vil sænke afkastet og kan dermed afholde kapitalfonde fra at investere.

Det var en konstruktion, som blandt andet blev anvendt, da svenske EQT og Goldman Sachs købte den danske servicekoncern ISS af børsen, og som Østre Landsret siden afgjorde, var lovlig. Men den specielle konstruktion er løbende blevet kritiseret for at gøre det nemmere at kanalisere penge videre i skattely uden for EU.

»I det pågældende forsikringsselskab var det åbenlyst, at der var en tom skal. Men vi har ikke et princip mod Luxembourg,« sagde han.

PFA kræver også gennemskuelighed

Også pensionskassen PFA gjorde det klart, at deres investeringer skal ske gennem en gennemskuelig skattekonstruktion.

»Vi er meget opmærksomme på skat, og at der ikke bliver lavet modeller, der handler om at skal lave skattearbitrage (særligt gunstige skattemæssige vilkår, red.),« sagde Allan Polack, topchef i PFA.

Han tilføjede, at tiden med ejerselskaber i Luxembourg måske snart kan være forbi.

»Jeg er ikke helt sikker på, at der er grund til, at det skal ligge i Luxembourg. Som jeg ser det, har Luxembourg i dag ikke meget at byde på ud over tradition,« sagde Allan Polack.

PFA har indledt en diskussion med Macquarie om, hvordan de var involveret i udbytteskandalen, hvis omfang for alvor så dagens lys, da et samarbejde mellem flere europæiske medier – herunder DR og Politiken – kunne afsløre, at flere lande i Europa kan være blevet franarret et samlet beløb på 410 mia. kr.

Polack sagde, at den diskussion ikke må påvirke ejerskabet af TDC.

»Uanset hvad der sker på ejersiden, skal det ikke påvirke udviklingen i TDC. Derfor vil det ikke få indflydelse på vores investering i TDC, men det kan få indflydelse på de diskussioner, som vi har med vores samarbejdspartnere,« sagde Polack.