Europa plyndret for 410 milliarder kroner

Danmark er kun ét af flere europæiske lande, der har fået lænset statskassen for milliarder af kroner.

(ARKIV) SKAT fotograferet den 8. juni 2017. Danmark er kun ét af flere europæiske lande, der er blevet ramt af omfattende svindel med udbytteskat. Det skriver Ritzau, torsdag den 18. oktober 2018.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store skandale om udbytteskat, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner, er led i et gigantisk milliardkup mod stort set hele Europa.

Det skriver DR og Politiken.

Kuppet er efter alt at dømme stadig i gang i flere lande. Ni lande - herunder Danmark - er blevet ramt, og i alt har spekulanter svindlet med udbytteskat for anslået 410 milliarder kroner.

Svindlen er udført af et netværk af internationale finansfolk og involverer en række af verdens allerstørste banker.

Det afslører flere nøglemedlemmer af netværket samt omkring 180.000 siders hemmeligt efterforskningsmateriale fra tysk politi.

DR og Politiken har i over et halvt år undersøgt oplysningerne i samarbejde med Le Monde, Reuters, Die Zeit, ARD og 12 andre europæiske medier. Arbejdet er koordineret af den tyske researchorganisation Correctiv.

Skattefidusen handler i de mindre grove tilfælde om at unddrage en skat, man stod til at skulle have betalt. Og i de groveste tilfælde om at få den samme skat betalt »tilbage« op til ti gange.

»Det er ét stort svindelnummer. Vi er blevet fuppet,« siger professor i finansiering ved Aarhus Universitet Peter Løchte Jørgensen, som har gennemset dele af efterforskningsmaterialet, til DR.

Materialet afslører i øvrigt, hvordan Sanjay Shah - den formodede hovedperson bag milliardsvindlen mod den danske statskasse - er en nøgleperson i det internationale netværk af finansfolk og storbanker.

Dokumenterne afslører også, hvordan skattefidusen, særligt som den er udført i Tyskland, har været direkte godkendt af nogle bankers topledelse.

»Der er tale om meget, meget kompleks, avanceret kriminalitet på allerhøjeste niveau. Med en betydelig international dimension,« siger bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, til DR.

Jeppe Kofod, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, siger til Ritzau, at sagen er udtryk for en »helt uhørt grad af griskhed«.

»Det her er helt grotesk, og det er decideret tyveri af befolkningens penge. Det er tyveri fra mennesker, der har betalt skattekroner, som skulle være gået til velfærd - hospitaler, børnehaver og skoler,« siger han.

»Det er så nederdrægtigt, og det er på tide, at Europas politikere vågner op og får stoppet den slags svindel,« siger Jeppe Kofod.

Han er ordfører for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg og leder dermed arbejdet i særudvalget. Han var torsdag morgen ved at skrive udkastet til udvalgets slutbetænkning.

På baggrund af de nye oplysninger vil han tage udbytteskandalen op i udvalget.

»Jeg foreslår, at vi laver en offentlig høring, hvor vi sætter spot på, hvad der er foregået, og hvordan det kan foregå.«

»Vi skal også se på, hvordan myndigheder bedre kan arbejde sammen om at stoppe det her. Og hvordan man kan stille dem, der er ansvarlige for det, til ansvar - ikke bare personerne, men også bankerne,« siger Jeppe Kofod.

Herhjemme har Skattestyrelsen anlagt 388 civilretlige sager med et samlet krav om erstatning på 12,7 milliarder kroner.

Retssagerne er anlagt i blandt andet USA, Storbritannien, Malaysia og Dubai.

/ritzau/