Danske politikere: Nej til dansk særskat på Google og Facebook

Det vil smadre eksporten og skabe mængder af nye skattesmuthuller, hvis Danmark følger Storbritannien og selvstændigt lægger skat på internetgiganterne for at forhindre dem i at flytte indtægter til andre lande.

Briterne indfører fra 2020 digital skat for at tvinge Google, Amazon, Facebook, Apple m.fl. til at afregne skat for indtægter, der er hentet i landet, i stedet for at føre en del af dem videre til bl.a. Irland, hvor skatten er lavere. Arkivfoto: Damien Meyer/AFP/Ritzau Scanpiz Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIEN MEYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske politikere advarer mod, at Danmark kopierer Storbritanniens eksempel og beslutter at gå enegang og lægge digital skat på internetgiganterne for at forhindre dem i at flytte indtægter til andre lande, hvor skatten er lavere.

»Jeg forstår godt, at Storbritannien lægger skat på de digitale giganter, som betaler meget lidt eller stort set intet i skat i Europa og dermed udsætter andre virksomheder for unfair konkurrence og undergraver den skattebase, der opretholder velfærdssamfundet. Men 28 forskellige, nationale løsninger vil være en skandale, der blot åbner for nye skattehuller og en uensrettet konkurrence. Så selv om modellen ikke er perfekt, er det bedre at få en samlet EU-ordning i stedet for et kludetæppe af nationale beskatninger. Derfor er det grotesk, at den danske regering sidder på hænderne og er fodslæbende, men nu vokser presset med den britiske udmelding,« siger Jeppe Kofod, næstformand i den socialdemokratiske gruppe i Europaparlamentet.

»Der har været nok snak. Nok ord. Nok undskyldninger«

Den konservative, britiske regering vil fra april 2020 kræve to procent af alle indtægter, der kommer fra søgemaskiner, sociale medier og markedspladser på nettet. »Google-skatten« skal bringe mere end 400 mio. pund (3,35 mia. kroner) ekstra i skattekassen. Skatten lægges på virksomheder med mindst 500 mio. pund i årlig omsætning og opkræves efter virksomhedernes selvangivelse af indtjeningen.

EU-Kommissionen har foreslået, at virksomheder med en digital omsætning på over 750 mio. euro på verdensplan og over 50 mio. euro i Europa betaler tre procent i skat af deres onlinetjenester i det land, hvor pengene tjenes. Forslaget kræver dog godkendelse i alle EU-landene, og blandt andet Danmark støtter det ikke.

»Det kræver enstemmig tilslutning, fordi det rammer skattepolitik og rammevilkår. Selv Luxembourg er med. Kommissionen og Parlamentet har forhandlet. Det er de 28 ministre, der skal tage sig sammen,« siger Jeppe Kofod om den digitale skat, som kun skal vare, indtil en aftale på OECD-plan eller globalt plan er klar til at afløse den.

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, krævede i forrige uge handling nu.

»Der har været nok snak. Nok ord. Nok undskyldninger. Det, der kommer i vejen, er som altid i Europa mangelen på politisk vilje. Alle tekniske spørgsmål er afklaret,« fastslog han i et interview og slog fast, at alle små og mellemstore virksomheder i EU-lande som Frankrig, Tyskland og Italien i gennemsnit betaler 14 procent mere i skat end Google, Amazon, Facebook og Apple.

Skat til velfærd vil forsvinde

En skat på indtægterne i hvert land vil imidlertid skabe store problemer for Danmark, mener Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

»Det vil være at sætte ild til eget hus og være katastrofalt for dansk økonomi. Vi er et stort eksportland, der eksporterer rigtigt meget. En skat på indtægter i hvert land vil skabe et stort, økonomisk problem og ødelægge incitamenterne til at skabe eksport. F.eks. vil al den omsætning, som Novo Nordisk, der er landets største virksomhed, henter uden for Danmarks grænser, så ikke give skatteindtægter her, og dermed vil vi miste en stor finansiering af velfærdssamfundet. Jeg er fuldstændigt enig i, at virksomhederne skal betale skat, og jeg er åben for andre forslag, men ikke dér, hvor der skabes vækst og udvikling,« siger hun.

Hun tror, at den nye skattereform i USA med globale beskatningsprincipper som i Danmark og EU vil betyde, at Google, Apple m.fl. ikke længere vil have incitament til at gå efter lavbeskatningsområder.

Europæiske techvirksomheder: Stop det

Topchefer for 16 europæiske teknologivirksomheder – heriblandt den svenske musikstreamingtjeneste Spotify, den finske Angry Bird-producent Rovio og den hollandske rejsebookingtjeneste Booking.com – har i et fælles brev opfordret EUs finansministre til at skrotte en digital EU-særskat på teknologigiganterne.

»Mange iværksættervirksomheder og nye selskaber er afhængige af disses omsætning for at kunne vokse. Den foreslåede digitale skat vil berøve disse virksomheder for en betydelig kapitalkilde til at geninvestere i væksten, og det vil svække deres mulighed for at konkurrere globalt,« står der i brevet.