Danske finanskæmper vil hente inspiration hos iværksætterne

Danske Bank og Nykredit er gået sammen med en række andre aktører for at starte et nyt initiativ, der skal tiltrække globalt finanstalent til Danmark og hjælpe i kampen mod verdens teknologimastodonters indtog.

Nykredit har sammen med Danske Bank støttet et nyt initiativ med iværksættere inden for den finansielle sektor med sigte på at kunne tiltrække globalt talent og innovation til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Globale talenter og danske iværksætterfirmaer skal være med til at sikre, at store danske finansselskaber kan stå sig godt i kampen mod de udenlandske teknologimastodonters indtog i Norden.

Det er en af grundene til, at Danske Bank og Nykredit sammen med Industriens Fond kaster sin støtte bag et nyt initiativ fra Copenhagen Fintech og Accelerace. Under navnet ‘Copenhagen Fintech Accelerator’ skal der etableres et inkubations- og accelerationsmiljø, der skal tiltrække udenlandsk talent til Danmark.

Morten Møller Madsen, Executive Vice President i Nykredit med ansvar for digital udvikling, forklarer, at det giver koncernen bedre muligheder for at udvikle og skabe nye løsninger til dens kunder at være en del af økosystemet i det danske fintech-miljø.

»Her prøver vi at række mere globalt ud for at forsøge at finde løsninger på nogle af de problemer, vi går og arbejder med. Det giver os nogle andre og måske bedre syn på mulige løsninger. Det giver innovation ind i organisationen fra kompetencer, som vi måske ikke selv har,« siger han.

Innovation ind udefra

Han bakkes op af Jon Schäffer, der er ansvarlig for strategiske partnerskaber i Danske Bank, som mener, at fintech-sektoren (sammentrækning af ordene finansiel og teknologi, red.) over de sidste fem til ti år er blevet modnet. Der er ifølge Jon Schäffer en række gode løsninger derude for kunderne, men samtidig har iværksættervirksomhederne også brug for bankerne til at nå ud til kunderne.

»I sidste ende handler det her om, at vi gerne vil blive bedre til at levere løsninger til vores kunder. Det kan vi enten gøre ved at bygge det selv eller ved at bygge det i samarbejde med iværksætterne. Vi vil gerne have innovation ind i organisationen udefra,« siger han.

Konkurrencen fra de store teknologivirksomheder såsom Apple, Google og Alibaba er også blevet intensiveret i Danmark og i Norden.

»De presser sig på, så jo bedre vi er til at understøtte det lokale iværksættermiljø og udvikle løsninger sammen med de virksomheder, jo bedre bliver vi sammen i Danmark. Er vi en medspiller i miljøet og tiltrækker de internationale talenter til København, så kan vi sikre, at kunderne bliver ved med at bruge de nordiske banker, frem for at vi bliver udkonkurreret af de store teknologiselskaber,« siger Jon Schäffer og tilføjer:

»Vi kan enten samarbejde med nogle af de talenter, investere i dem, eller på længere sigt få dem ind i banken. Alle de ting kan give inspiration til at tænke nye veje

Svært at genopfinde sig selv

Det har de store finansvirksomheder også brug for. For ifølge Jan Damsgaard, der er professor og leder af afdelingen for IT-ledelse ved CBS, døjer de store selskaber døjer med at organisere innovationskraften.

»Det er meget svært for store finansielle virksomheder at genopfinde sig selv. Det er overkommeligt for dem at foretage trinvise forbedringer af eksisterende løsninger, men at gentænke hvad en bank er, og hvordan en forretningsmodel skal se ud, er meget vanskeligt,« forklarer han.

Professoren påpeger, at det vil være gavnligt for samfundet, hvis de danske fintech-virksomheder vokser op og bliver store.

»Der er ingen tvivl om, at den slags firmaer kommer, og så kan vi lige så godt sørge for, at de bliver etableret i Danmark. Og der er ikke bare damp, men faktisk substans i Danmark på det her område. Det gælder hele økosystemet med opstartsvirksomhederne, uddannelsesinstitutionerne og de større virksomheder,« siger han.

Adgang til talent

Hverken Morten Møller Madsen eller Jon Schäffer har kunnet mærke en mindsket interesse for samarbejde med de store finansielle virksomheder som følge af de mange negative historier om eksempelvis hvidvasksagen.

»Jeg har ikke oplevet, at det er blevet sværere at indgå i partnerskaber eller komme i dialog med iværksætterne på trods af den situation, Danske Bank står i. Men det er klart, der bliver stillet spørgsmål til, hvad det er, der er sket,« siger Jon Schäffer.

Her kan initiativer som eksempelvis denne inkubator rent faktisk også hjælpe Danske Bank med på sin vis at få adgang til talent, som det ellers ville være vanskeligt at få adgang til netop nu, hvor banken er i en imagekrise.

»Danske Bank vil nok se en afmatning af folk, der søger at få en stilling hos Danske Bank. Der er en kamp om talent inden for det her felt, så måske kan banken få glæde af den talentmasse via et sådant initiativ her, hvis ikke man selv kan ansætte dem,« siger Jan Damsgaard.