Danske erhvervsbrødre tjener kassen på konkurstruet TV-koks stegepander

Makker- og søskendeparret fra det danske erhvervsliv Ib Henrik og Torben Rønje har tjent styrtende med penge på den konkurstruede stjernekok Jamie Olivers stegepander.

Brødrene Rønje har i årtier været et par kulørte herrer i dansk erhvervsliv som ejere af det nu hedegangne Sjælsø Gruppen. På billedet ses Ib Henrik Rønje, der er bestyrelsesformand i brødrenes fælles holdingselskab, hvor broren Torben Rønje er adm. direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den celebre TV-kok Jamie Olivers britiske restaurantimperium, The Jamie Oliver Group, har kurs mod afgrunden. Men det er langt fra alle Jamie Olivers forretningseventyr, der er brændt på.

De masseproducerede gryder og stegepander fra Tefal, som den engelske kendiskok lægger navn og ansigt til, har i 2018 tjent 45 millioner kroner på bundlinjen.

Det har de to danske erhvervsfolk – og brødre – Ib Henrik Rønje og Torben Rønje nydt godt af. Brødrene ejer gennem en mindre række af selskabskonstruktioner ca. 38 pct. af Jamie Olivers stegepandesucces.

Rønjebrødrene kunne i 2018 trække 10 millioner kroner af det samlede overskud ud til sig selv, fremgår det af 2018-regnskabet fra deres fælles holdingselskab, Brdr. Rønje Holding A/S.

Konstruktionen er dog noget mere kompliceret:

Brdr. Rønje Holding A/S ejer datterselskabet, Innoventure A/S. Det datterselskab ejer endnu et datterselskab ved navn GRB II A/S, som ejer 40 pct. af det engelske selskab, Fresh Venture Holdings Ltd.

Det engelske selskab ejer 95 pct. af Jamie Oliver Licensing Ltd., som har rettighederne til de famøse potter og pander. Dermed lander brødrenes ejerskab alt i alt på cirka 38 pct.

Byggede formue på boligmarkedet

Rønjebrødrenes succes er støbt på boligmarkedet tilbage i 1970erne, hvor de stiftede ejendomsselskabet Sjælsø Gruppen, der kulminerede med en børsnotering og et engagement i kæmpemæssige byggeprojekter såsom Crowne Plaza Copenhagen Towers og TV-byen.

I dag er Sjælsø Gruppen fortid efter en opsigtsvækkende konkurs i 2013. Men i kølvandet på den forhenværende Sjælsø Gruppes børsnotering fik de to brødre en klækkelig sum likvide midler, hvilket ganske forventeligt affødte en hel del henvendelser om potentielle forretningsprojekter og ventureinvesteringer.

De stiftede i sin tid selskabet Innoventure for at håndtere de mange henvendelser om muligheder for ventureinvesteringer, som brødrene dengang måtte sortere sig igennem på daglig basis. I langt de fleste tilfælde udeblev successen.

Et af de sideprojekter, der dog har været en ganske god forretning, har været et samarbejde med den britiske stjernekok, Jamie Oliver.

Den seneste årrække er det storebroren, Ib Henrik Rønje, der har varetaget forretningen udadtil, da lillebroren Torben Rønje har været nødt til at drosle ned på grund sin sclerosesygdom.