Danske banker falder fra rekordtinder: Stort milliarddyk i indtjeningen

De danske banker er blevet hårdt ramt af aktiemarkederne, ekstremt lave renter og øgede omkostninger til at overholde lovgivningen. Indtjeningen i 2018 lå langt under niveauet året før.

Danske Banks overskud dykkede i lighed med de fleste andre banker gevaldigt i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix

I 2017 kunne bankerne gå på vandet. Men i 2018 blev virkeligheden en ganske anden. Mens de 19 største danske bank- og realkreditkoncerner formåede at få et rekordoverskud på samlet 41 mia. kr., skrumpede indtjeningen til »blot« 31 mia. kr. sidste år. Et fald på 10 mia. kr. eller godt 24 procent.

Det viser en ny opgørelse fra brancheorganisationen Finans Danmark.

Dermed er overskuddet lavere end i 2016, hvor bankerne kunne præstere 35 mia. kr. Og tendensen, som viste stigende overskud fra de 13 mia. kr. i 2014 og frem til forrige år, er dermed også brudt.

En af hovedforklaringerne på bankernes faldende overskud er ifølge Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, den turbulente udvikling på aktiemarkederne i 2018, især mod årets slutning.

»Det har medført en kraftig nedgang i bankernes handelsindtægter sammenlignet med 2017, hvor bankerne nød godt af fremgangen på aktiemarkederne,« siger cheføkonomen i en pressemeddelelse.

Renter og hvidvask

Nedgangen i handelsindtægterne så man blandt andet hos Danske Bank, der måtte se sine handelsindtægter dykke med hele 34 procent. Bankens samlede overskud faldt fra 20,9 mia. kr. til 15 mia. kr.

Niels Arne Dam påpeger derudover, at bankerne i 2018 foretog samlede nedskrivninger på knap en mia. kr. Et lavt niveau for nedskrivninger, men dog højere end i 2017, hvor nye nedskrivninger var så lave, at bankerne samlet set havde plus på den konto.

Endelig var der et af bankernes forretningsmæssige omdrejningspunkter – renten – der fortsat udgjorde en udfordring. De meget lave renter presser indtjeningen i bankerne. Samtidig har en række af bankerne også måttet se deres omkostninger stige, i takt med at de skal sørge for at undgå, at den næste hvidvaskskandale rammer.

En dårligere investering

Alt dette betyder, at bankerne er blevet en dårligere investering. Sættes overskuddet i forhold til egenkapitalen, får man forrentningen af egenkapitalen – hvilket er et udtryk for, hvilken forrentning aktionærerne opnår på deres investering. Hvor bankerne formåede at levere 11 procent i 2017, faldt det sidste år til otte procent.

»Investorerne forventer, at bankerne kan levere et afkast, som kan matche alternative placeringer af deres kapital. Bankerne skal derfor løbende levere en sund og robust indtjening, hvor der naturligvis kan være udsving fra det ene år til andet,« udtaler Niels Arne Dam.

Den knap så gode udvikling – samt i Danske Banks tilfælde en hvidvaskskandale – har også sat sig i aktiekurserne for bankerne, der i mange tilfælde er dykket ret kraftigt. Og aktionærerne kan ikke ligefrem se frem til stærkere tider i år.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, er udsigterne for 2019 endnu mere dystre.

»Hvis indtjeningen skal udvikle sig den anden vej, skal der ske nogle ændringer i væsentlige forhold. Renteniveauet, låneefterspørgslen eller aktiviteten på de finansielle markeder kan ændre sig. Men hvis alting fortsætter, som det er nu, så tror jeg ikke, at man kan banke indtjeningen højere op,« sagde Sydbanks topchef, Karen Frøsig, for godt en måned siden.