Danske Bank og Flying Tiger rammer detroniseret bestyrelseskonge hårdt på pengepungen

Nedture i særligt to selskaber har kostet dyrt for den tidligere bestyrelseskonge Ole Andersen, der efter mange års millionunderskud må notere et sjældent rødt resultat på bundlinjen i sit personlige holdingselskab.

Ole Andersen, der er tidligere bestyrelsesformand i Danske Bank og Chr. Hansen, må notere et markant tab i sit personlige holdingselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Ole Andersen har efter syv fede år måttet indkassere et magert år i sit personlige holdingselskab. Den tidligere bestyrelsesformand i Danske Bank og Chr. Hansen har netop afleveret 2018-regnskabet for OGA Holding ApS, og det viser et underskud på 27,5 mio. kroner.

Årsagen er, ifølge regnskabsberetningen, primært tab på ejerposter i detailkæden Flying Tiger og Danske Bank, ligesom Ole Andersen også blev ramt af den markante nedtur, der ramte alverdens aktiemarkeder i slutningen af 2018.

Det er noget af en vending i forhold til året før, hvor Ole Andersen indkasserede et overskud på 23,2 mio. kroner. Ja, faktisk skal man helt tilbage til 2011 for at finde det sidste underskud – 3,5 mio. kroner – hos den tidligere kapitalfondskonge.

Mange år med overskud

I den mellemliggende periode havde Ole Andersen skabt et samlet overskud på 160,1 mio. kroner. Det betød også, at egenkapitalen var nået helt op på 329,2 mio. kroner. Den er med sidste års underskud røget ned på 277,6 mio. kroner.

Den lidt større nedtur i egenkapitalen skyldes, at Ole Andersen trods underskuddet, trækker 20 mio. kroner ud til sig selv i udbytte. Sidste år lød udbyttet på 24 mio. kroner.

Ole Andersen ønsker ikke at kommentere regnskabet, men henviser i en sms til ledelsesberetningen i regnskabet. Her kan man ikke overraskende læse, at resultatet anses som utilfredsstillende. Man kan også læse, at det store underskud »primært kan henføres til værdiregulering af værdipapirer, herunder nedskrivning af investering i Zebra A/S, nedskrivning af aktier og obligationer udstedt af Danske Bank A/S samt en generel negativ udvikling i aktiemarkedet i løbet af fjerde kvartal i regnskabsåret«.

Ole Andersen var fra 2013 til 2015 i bestyrelsen hos Zebra A/S, der er selskabet bag detailkæden Flying Tiger, som har store udfordringer efter skuffende salg. Han var også en del af bestyrelsen i den anden store tabsgivende post i regnskabet – Danske Bank. Hvidvaskskandalen endte dog med at koste ham posten som formand, efter at han sammen med topchef Thomas Borgen ellers havde været med til at genrejse landets største bank efter finanskrisen.

Ikke flere underskud

Man kan læse i beretningen, at rigmanden dog ikke forventer, at der bliver tale om syv magre år, men snarere en enlig underskudssvale.

»Aktiemarkedet har rettet sig i første kvartal 2019, og der forventes et positivt resultat for 2019,«

Ole Andersen fokuserede i de senere år på en bestyrelseskarriere, der altså blandt andet medførte formandsposter i Danske Bank, Chr. Hansen og B&O, hvoraf kun den sidste fortsat er i porteføljen. Men det er ikke her, at formuen er blevet opbygget. Den stammer især fra Ole Andersens fortid i kapitalfondsverdenen.

Han startede ganske vist i den hedengangne revisionskæmpe Arthur Andersen i 80erne, mens han i 90erne gik over i corporate finance, hvor han startede hos Alfred Berg, inden han skiftede til SEB. Her sluttede han i 2003 som global manager for bankens corporate finance-afdeling. I 2003 og frem til 2008 var Ole Andersen så seniorpartner i kapitalfonden EQT Partners.

Det var her, at pengene for alvor begyndte at rulle ind. Dengang var det via selskabet CBTJ. Som Berlingske tidligere har skrevet, så tjente det selskab fra 2003 og i årene frem årligt to- og trecifrede millionbeløb, og i 2007 toppede man med et nettoresultat på 109 mio. kroner.