Business-overblik: Flying Tiger er i pengenød efter skuffende julesalg

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Det har været et hårdt år for retail, sådan er det. Når vi kigger på toplinjen, går det rigtig godt, så vi kommer hæderligt ud af året,« siger CEO Mette Maix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

God morgen,

Dagens nyhedsoverblik over de vigtigste erhvervsnyheder bringer os i dag forbi en nødlidende tiger, en detroniseret og nu sagsøgt ex-topledelse i Danske Bank, et rædselsår for en stor gruppe danskere, og endelig skal vi høre om et nyt boliglån på markedet.

1. Flying Tiger i pengenød. Ejer forhandler med banker.

Efter et skuffende julesalg i detailkæden Flying Tiger Copenhagen er virksomheden ifølge Finans faretruende tæt på at bryde sine lånebetingelser.

Derfor forhandler ejerne af detailkæden, kapitalfonden EQT, i øjeblikket med sine banker om at skyde penge i Flying Tiger Copenhagen, der ifølge Finans også missede sit budget for 2018

Den svenske kapitalfond EQT, ønsker hverken at be- eller afkræfte Finans' oplysninger, men Mads Ditlevsen, chef for EQT’s danske kontor, fortæller, at kapitalfonden stadig har stor tiltro til detailkæden.

»Som mange andre steder i retail har vi haft nogle udfordringer på denne case. Når det er sagt, er selskabet blevet transformeret under EQT’s ejerskab til et langt mere internationalt selskab med butikker globalt,« siger Mads Ditlevsen

Med de økonomiske problemer i Flying Tiger står EQT igen med håret i postkassen på det danske detailmarked. Lige før nytår gik den ligeledes EQT-ejede legetøjskæde Fætter BR konkurs.

Mads Ditlevsen afviser, at situationen i Flying Tiger kan sammenlignes med Fætter BR’s problemer.

»Jeg har personligt en meget stærk tro på denne case,« siger han.

Også topchefen for Flying Tiger Copenhagen, Mette Maix, mener, at der er lyspunkter i detailkæden.

»Det har været et hårdt år for retail, sådan er det. Når vi kigger på toplinjen, går det rigtig godt, så vi kommer hæderligt ud af året,« siger hun til Finans.

 

2. Hvidvask: Danske Bank og fire tidligere topledere sagsøgt i USA

En amerikansk pensionkasse har onsdag sagsøgt Danske Bank og fire af bankens tidligere absolutte topfolk, heriblandt tidligere adm. direktør Thomas Borgen og tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen. Det skriver Reuters.

Søgsmålet udspringer af hvidvasksagen i bankens estiske filial. Den amerikanske pensionskasse mener, at den som aktionær er blevet bedraget, og at aktiekursen blev pumpet kunstigt i vejret, fordi banken skjulte og undlod at sætte en stopper for den udbredte hvidvask.

Sagen er rejst af pensionskassen The Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund.

Også to tidligere finansdirektører i banken er blandt de sagsøgte.

Hos Danske Bank havde man sent onsdag aften dansk tid endnu ikke modtaget en officiel henvendelse omkring søgsmålet.

»Vi har ikke nogen kommentarer, da vi ikke har modtaget noget endnu,« siger bankens pressechef, Kenni Leth, til Ritzau.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Rædselsår for danske pensionsopsparere

2018 var et rædselsår for danske pensionsopsparere. Aktieuro og geopolitiske spændinger medførte store tab, og gjorde 2018 til det værste år siden finanskrisen. Det skriver Børsen.

Afkastet på de markedsrenteprodukter, som de fleste danske pensionsopsparere i dag har, gik i 2018 kun én vej, og det var nedad. Afkastet skrumpede i gennemsnit 4,9 pct. for kunderne i de populære markedsrenteprodukter.

Det viser en opgørelse foretaget af rådgivningsfirmaet Dannebrog Invest og Børsen.

Slemt var det især for kuner i Danica Pension, hvor en typisk kunde med middel risiko og 20 år til pension har tabt syv pct. af sin pensionsformue i 2018.

Det er ifølge Børsen det værste afkast i branchen, når man ser bort fra SEB Pension, der er opkøbt af Danica, og Skandia, hvis danske forretning er blevet opkøbt af AP Pension. Her tabte tilsvarende kunder henholdsvis 7,3 pct. og 7,7 pct.

»Som alle er vi blevet ramt af det generelle aktiemarked. Og så er vi blevet ekstra hårdt ramt, bl.a. fordi vi har været eksponeret mod valueaktier og emerging markets,« siger investeringsdirektør i Danica Jesper Langmack.

 

4. Nu kommer landets største udlåner med 30 års afdragsfrihed

Det trækker op til skærpet kamp om de boligejere, der vil have 30 års afdragsfrihed. Efter Realkredit Danmark og Nordea Kredit i et stykke tid har give mulighed for tre årtiers afdragsfrihed på realkreditlån, har landets største långiver, Nykredit-koncernen med Totalkredit, nu også åbnet for muligheden - og med lavere priser end konkurrenterne.

Ifølge Totalkredit, som udsteder alle koncernens nye lån, sker det som reaktion på en efterspørgsel fra kunderne, som da også kan ses i de to andre udbyderes tal.

I Realkredit Danmark er der, siden muligheden blev introuceret i september 2017, udbetalt lån med mulighed for 30 års afdragsfrihed for knap 20 mia. kroner. Og alene i 2018 stod lånetypen, som i Realkredit Danmark hedder Flexlife, for knap hver femte krone af de nye udlån.

Overfor Berlingske advarer flere økonomer dog om, at det gør økonomien mindre robust, når boligejere ikke afdrager på deres gæld. Det kan du læse mere om her.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • USA og Kina har afsluttet deres forhandlinger om at bilægge handelsstridighederne, og investorerne venter i spænding på, hvad der er kommet ud af møderne, og hvad der bliver det næste skridt.
  • De danske aktier er steget fem % i 2019, og året er startet dramatisk anderledes end 2018 sluttede. Det er sandsynligt, at investorerne tager sig en stigningspause, og at aktierne skal have fordøjet stigningerne.
  • Trumps grænse mod Mexico er på vej til at blive en politisk grædemur. Der er endnu ikke kommet den gode løsning. Selv om USA kører videre, kan den uafklarede situation inden længe blive et problem for investorerne.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger uden ensartet retning torsdag, hvor investorerne venter på flere nyheder om handelsforhandlingerne mellem USA og Kina.

Nikkei: -1,2 pct.

Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.

China Shanghai Composite: +0,2 pct.

Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.