Danske Bank nedlægger 400 stillinger – 120 i Danmark fyres

120 ansatte i Danmarks største bank mister deres job i en fyringsrunde, der koster i alt 400 stillinger, oven på udsigten til et milliarddyk i forretningen i 2020. Helt forkert greb, siger Finansforbundet.

Danske Bank står til et kæmpedyk i 2020 og nedlægger nu 400 stillinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Danmarks største bank, Danske Bank, nedlægger 400 stillinger, og 230 medarbejdere får dermed en fyreseddel – de 120 af dem i Danmark.

Det oplyser Danske Bank torsdag formiddag i en pressemeddelelse, kort efter at banken præsenterede et årsregnskab, hvor banken har mistet kunder og står til et kæmpe milliarddyk i 2020.

Nedskæringerne sker i hovedsædet og i de såkaldte stabsfunktioner, altså i administrationen af banken. Derimod bliver de kundevendte funktioner ikke berørt af sparerunden, bortset fra i Finland, hvor banken er i gang med at omstrukturere hele sit net af filialer.

I Danmark har Danske Bank 11.000 ansatte. Ved udgangen af september 2019 var der 21.960 fuldtidsansatte på tværs af koncernen.

Yderligere 60 har fået frivillig fratrædelse

Ud over de omkring 120 danske medarbejdere, som fyres, bliver omkring 60 fyret i Finland og 44 i Litauen, mens under ti i Sverige og Norge bliver sagt op. I forvejen vil 60 medarbejdere i Danmark stoppe i de kommende måneder efter at have fået en frivillig fratrædelse.

»Da det ikke har været muligt at finde andre job til alle berørte medarbejdere, afskediger vi omkring 230,« oplyser Karsten Breum, der er personaledirektør i Danske Bank.

Sparerunden er en del af den omfattende spareplan frem mod 2023, som bankens hollandske topchef, Chris Vogelzang, iværksatte i 2019. Her skal der skæres væsentligt ned for at finansiere øget digitalisering.

I 2019 indførte banken ansættelsesstop, og i januar blev der åbnet for frivillige fratrædelser til 2.000 danske ansatte i visse dele af banken.

Finansforbundet: Helt forkert – også oven på højere bestyrelsesløn

De ansattes fagforening, Finansforbundet, kritiserer bankens beslutning.

»Medarbejderreduktioner er et helt forkert greb i værktøjskassen. Medarbejderne løber enormt stærkt for at skabe den forretning, der er nødvendig – ikke kun i Danske Bank, men i hele sektoren – og man kan simpelthen ikke blive ved med at stramme skruen, for det er nu engang de ansatte, der skal skabe den toplinje og vækst, som både banken, sektoren og vores samfund har brug for,« siger Kent Petersen, der er formand for Finansforbundet.

Han slår fast, at medarbejderne derfor ikke skal »betragtes som en omkostningspost, man i øvrigt paradoksalt nok vil nedbringe, næsten sideløbende med at bestyrelsen vil bevilge sig en markant honorarstigning«.

Den spidse bemærkning henviser til, at bestyrelsen i Danske Bank vil have sine honorarer sat op. Bestyrelsesformand Karsten Dybvad, tidligere topchef i Dansk Industri, står således til at få sit honorar løftet med næsten 50 procent på generalforsamlingen 17. marts og dermed få 1,2 mio. kr. mere oven i de 2,57 mio. kr., han fik for hvervet i 2019.

Kunderne skal betale for at have penge i banken

Af Danske Banks seneste årsregnskab, som blev offentliggjort 5. februar, fremgår det, at banken fik et resultat efter skat på 15,1 milliarder kroner, hvilket dog er 100 millioner kroner mindre end sammenlignet med året før. Banken mistede også i 2019 omkring 23.600 kunder mod 11.000 i 2018.

Resultatet for 2020 ventes at blive et kæmpe milliarddyk og lande på otte-ti mia. kr.

For en uge siden, 20. februar, indførte Danske Bank som den sidste af de største banker negative renter for alle kunder med en NemKonto og mindst 1,5 millioner kroner samt for kunder uden en NemKonto med over 750.000 kroner. De skal fremover betale 0,75 procent til banken for at have deres penge stående.

Danske Bank har været involveret i den omfattende hvidvaskskandale, som Berlingske har afdækket.