Danske Bank nedjusterer de finansielle forventninger frem mod 2023

Blandt andet den såkaldte gældssag, hvor banken lavede fejl i tusindvis af kunders lån, har haft et væsentligt større omfang end forventet.

Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største bank forventer ikke at tjene helt så mange penge frem mod 2023 som tidligere forventet.

Det oplyser Danske Bank i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal.

Nedjusteringen af det langsigtede mål skyldes blandt andet en skærpet konkurrence i markedet og udgifter til complianceområdet, der skal sikre, at banken overholder lovgivningen i kølvandet på blandt andet hvidvasksagen.

Derudover peger banken på, at den såkaldte gældssag, hvor banken lavede fejl i tusindvis af kunders lån, har haft et væsentligt større omfang end forventet, og det har givet banken imageudfordringer særligt blandt privatkunderne i Danmark.

Danske Bank havde lovet sine investorer, at man i 2023 vil forrente egenkapitalen med ni til ti procent. Men nu sigter banken efter en egenkapitalforrentning på 8,5-9,0 procent. I de første ni måneder af 2021 lød den på 7,3 procent.

Fastholder forventning til 2021

Bankens samlede indtægter steg en anelse i tredje kvartal 2021 til 10,22 milliarder kroner mod 10,16 milliarder kroner i samme periode sidste år.

Der er særligt fremgang i indtægterne fra Danica Pension, der steg med 41 procent i tredje kvartal.

En del af bankens strategi er at nedbringe omkostningerne – blandt andet ved at digitalisere forretningsgange. Banken har i tredje kvartal nedbragt omkostningerne fra 6,3 milliarder kroner i kvartalet sidste år til 6,1 milliarder kroner i år.

På bundlinjen har banken et resultat efter skat på 3,3 milliarder kroner mod 2,1 milliarder kroner i tredje kvartal 2020. Forbedringen skyldes dog særligt, at der sidste år var store nedskrivninger på grund af coronakrisen.

I regnskabet fastholder Danske Bank sine forventninger til 2021. Banken forventer fortsat et resultat på over 12 milliarder kroner. Det vil være et markant fremskridt i forhold til det coronaramte 2020, hvor banken tjente 4,6 milliarder kroner.

Der er dog fortsat langt op til bankens rekordoverskud fra 2017, der lød på knap 20 milliarder kroner.