Dansk topdirektør stopper i kriseramt dansk gigant

Den administrerende direktør for Novozymes, Peder Holk Nielsen, stopper. Det kommer i forlængelse af dårlige resultater for den danske enzymgigant.

Novozymes koncernchef, Peder Holk Nielsen, har arbejdet 35 år hos enzymgiganten, heraf 25 år som en del af ledelsesteamet. Arkivfoto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver skiftet ud på øverste hylde i dansk erhvervsliv.

Peder Holk Nielsen fratræder som administrerende direktør for Novozymes i begyndelsen af 2020. Det kommer efter nedjusteringer på stribe og dårlige resultater.

»Bestyrelsen har sammen med Peder Holk Nielsen aftalt, at tiden er inde til, både for Novozymes og for ham selv, at han træder tilbage som administrerende direktør for Novozymes,« skriver selskabet i en meddelelse.

Novozymes adresserer selv de vanskeligheder, som selskabet har gennemgået i meddelelsen om direktørudskiftningen.

»Novozymes (har) oplevet udfordringer i de senere år, og det er nødvendigt, at selskabet fremover leverer øget omsætningsvækst. Derfor er det nu det rigtige tidspunkt at få en ny administrerende direktør på plads,« skriver selskabet i meddelelsen.

Novozymes oplyser videre, at bestyrelsen forventer at kunne offentliggøre navnet på en ny administrerende direktør inden for kort tid.

»Den nye administrerende direktør vil være ekstern og uden for Novogruppen. Peder Holk Nielsen fortsætter som administrerende direktør, indtil en afløser er fundet, hvilket forventes at blive i starten af 2020. Indtil da vil Peder Holk Nielsen fortsat være i spidsen for Novozymes sammen med ledelsesteamet,« hedder det i meddelelsen.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet konstaterer, at nedjusteringer har været mere reglen end undtagelsen i de seneste kvartaler, og at mange investorer har spejdet forgæves efter, at bestyrelsen skulle drage konsekvenser.

»Investorernes tålmodighed har været sat på en lang prøve. På trods af mange skuffelser og en indtjeningsvækst, som er blevet helt væk, har investorerne holdt fast i aktien. Prisfastsættelsen er tårnhøj, og investorerne har i et vist omfang taget udgangspunkt i, at der inden for meget kort tid ville komme nye ingredienser i toppen. Spændende bliver det at se, om en ny ledelse kan få væksten op i gear. Hvis væksten ikke er der, er investeringscasen meget svær,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Peder Holk Nielsen, adm. direktør for Novozymes

»Efter 35 år hos Novozymes, heraf de 25 som en del af ledelsesteamet, føler jeg, at jeg har givet selskabet, hvad jeg kan, og at det er et godt tidspunkt at give depechen videre.«


Bestyrelsesformand Jørgen Buhl Rasmussen anerkender i en skriftlig kommentar Peder Holk Nielsens indsats:

»Tiden er endnu ikke helt inde til at sige endeligt tak til Peder, men bestyrelsen ønsker at anerkende hans store indsats i opbygningen af Novozymes og hans medvirken til at gøre det til en stærk, lønsom og bæredygtig forretning. Selskabet står i en meget stærk position til at levere bæredygtige løsninger og til at skabe innovation og vækst.«

Hovedpersonen selv siger ifølge meddelelsen:

»Efter 35 år hos Novozymes, heraf de 25 som en del af ledelsesteamet, føler jeg, at jeg har givet selskabet, hvad jeg kan, og at det er et godt tidspunkt at give depechen videre. Jeg er meget glad for den stærke position, Novozymes har i dag, vores globale tilstedeværelse for kunderne og vores teknologi.«