Dårlige resultater tvinger Novozymes til fyringsrunde

Enzym- og ingrediensvirksomheden Novozymes er tvunget til at afskedige medarbejdere for at frigøre ressourcer til en ny vækstplan. 123 medarbejdere i Danmark vil miste jobbet, meddeler virksomheden.

Peder Holk Nielsen og Novozymes har onsdag morgen igangsat den afskedigelsesrunde, man varslede inden sommerferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske virksomhed Novozymes har onsdag morgen varslet en større fyringsrunde, der indebærer afskedigelser af 280-330 medarbejdere – 123 af dem på dansk jord.

»Forandringerne vil frigøre ressourcer, der vil blive stillet til rådighed for geninvesteringer, hvor effekten er større,« hedder det i en meddelelse fra Novozymes.

Afskedigelserne vil ske på tværs af afdelinger, funktioner og regioner, hedder det videre i meddelelsen.

For så vidt er afskedigelserne forventet. Allerede tilbage i juli varslede Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen, at en ny strategi indebar fyringer.

»Forandringerne, vi annoncerer i dag, er ikke nemme, og vi vil gøre vores bedste for at støtte de kolleger, der bliver afskediget,« siger Peder Holk Nielsen i onsdagens meddelelse.

Novozymes' nye strategi kom på ryggen af, at omsætningen var faldet hos selskabet i Bagsværd i årets første seks måneder, og med den nye strategi håber Peder Holk Nielsen på lysere tidere og højere vækst.

Peder Holk Nielsen har umiddelbart syntes presset de senere år hos den børsnoterede biotek-virksomhed, der gang på gang har skuffet investorerne. Over de seneste 11 år har Novozymes kun én gang leveret højere vækst, end markedet ved årets indgang blev stillet i udsigt, og 2019 har foreløbig budt på to nedjusteringer.

Da Peder Holk Nielsen præsenterede den nye strategi på en kapitalmarkedsdag i juni, anerkendte han selv, at den havde været lige længe nok undervejs.

»Når man kigger i bakspejlet, kunne man måske godt have gjort det her før. Men det er først fra 2018, at det bliver klart for mig, at vi simpelthen er nødt til at tage nogle andre geværgreb,« sagde Peder Holk Nielsen ved den lejlighed.

Han har siden 2013 stået i spidsen for Novozymes, der blev dannet, da virksomheden i 2000 blev spundet ud af Novo Nordisk. Den nye strategi kan meget vel være Peder Holk Nielsens sidste chance for at bevise, at han kan få enzymvirksomheden til at nå nye højder.

»Jeg har ikke noget imod Peder Holk, men jeg er forbavset over, at han stadig er i Novozymes, efter at man er kommet med en stribe nedjusteringer. Men når det er sagt, er det langtfra sikkert, at Peder Holk er problemet, men spørgsmålet er bare, om han er løsningen,« har Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, eksempelvis tidligere sagt.

Novozymes omsatte i 2018 for 14,4 mia. kroner og tjente efter skat 3,2 mia. kroner.