Dansk topchef skabte kaos og gjorde premierminister rasende: Nu skal han befri landet fra coronavirus

Han gjorde sig voldsomt upopulær med en enorm fyringsrunde, der skabte store uroligheder og bogstaveligt talt lammede hele Israel. Her knap tre år senere er danske Kåre Schultz som topchef i Teva blevet ansvarlig for, at millioner af vacciner mod coronavirus kan komme sikkert frem til landets borgere.

Medicinalgiganten Teva med danske Kåre Schultz i spidsen kommer til at spille en nøglerolle, når en vaccine mod coronavirus skal rulles ud i Israel. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Fra at være udskældt og have et helt land på nakken står danske Kåre Schultz nu i den situation, at han som topchef for medicinalgiganten Teva har fået den betroede opgave at sikre, at det store udbrud af coronavirus snart bliver fortid i selskabets hjemland, Israel.

Den israelske medicinalkoncern råder nemlig over et topmoderne logistikcenter, der skal opbevare og håndtere en særlig vaccine mod coronavirus, som skal holdes under iskolde temperaturer.

Benjamin Netanyanhu, Israels premierminister

»Ud fra det vi har set i dag, er der ingen logistiske problemer med hverken opbevaring, frysning eller tildeling af disse vacciner«


Med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har Israel købt millioner af vacciner fra medicinalselskabet Pfizer, der har den udfordring, at de skal opbevares i en superfryser ved en temperatur på minus 70 grader.

I slutningen af sidste uge tog Benjamin Netanyahu derfor på inspektion hos den distributionsenhed hos Teva, der skal sørge for, at de kommende coronavacciner fra Pfizer når frem til landets borgere.

»Ud fra det vi har set i dag, er der ingen logistiske problemer med hverken opbevaring, frysning eller tildeling af disse vacciner. Det er meget vigtige nyheder i forhold til at kunne afslutte pandemien i Israel,« sagde Benjamin Netanyanhu i en officiel meddelelse efter besøget på distributionscenteret.

Dermed indtager Kåre Schultz og Teva en nøglerolle, når det gælder om at få gjort en ende på den store coronaplage, som har ramt Israel hårdt.

Ud af en befolkning på knap ni millioner mennesker har flere end 335.000 personer været smittet med sygdommen, siden det globale udbrud satte ind i begyndelsen af 2020.

Gnist under en krudttønde

Det er ellers ikke længe siden, at Kåre Schultz var en voldsomt upopulær mand i Israel.

Da den næsten nyudnævnte danske topchef i december 2017 præsenterede en gigantisk spareplan med 14.000 fyringer, kastede han samtidig en form for gnist under en knastør krudttønde.

Den enorme spareplan udløste en bølge af protester og kaos, som endte med, at både banker, landets børs og den internationale lufthavn måtte lukke ned.

Det slog voldsomme gnister, da Kåre Schultz som ny topchef for en af Israels største arbejdspladser, medicinalvirksomheden Teva, begyndte sin oprydning med at bebude fyring af 14.000 ansatte. Vrede israelere barrikaderede fabriksanlæg og brændte bildæk af foran virksomheden. Arkivfoto: Xinhua News Agency/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det gjorde den kolde dansker med den store sparekniv til en ugleset herre hos den israelske regeringstop, der under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu kaldte Kåre Schultz til krisemøde, hvor den danske topchef uden held blev forsøgt presset til at bløde op for sin plan.

Knas med kursen

Kåre Schultz landede i Israel for godt tre år siden efter at have haft stor succes hos danske medicinalselskaber som Novo Nordisk og Lundbeck.

I månederne efter den danske topchefs omfattende spareplan steg Teva-aktien støt og roligt og nåede i august 2018 et foreløbigt højdepunkt, men er siden faldet med over 60 procent frem til i dag.

At gassen er gået godt og grundigt af Teva-ballonen skyldes, at den israelske medicinalgigant er blevet fedtet godt og grundigt ind i særligt to omfattende retsopgør i USA.

I det ene retsslagsmål er Teva anklaget for at have spillet en rolle i en sag, som handler om salg af såkaldte opioider, der er et smertestillende middel, som ifølge de amerikanske myndigheder har skabt en voldsom misbrugskrise.

I et andet stort retsopgør beskyldes Teva for at have stået i spidsen for en større sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter.

»Vi er selvfølgelig opmærksomme på, at det for aktionærerne ikke er ideelt med de juridiske udfordringer, vi har i USA, men vi er tålmodige og forsøger at løse det så hurtigt og så godt, som vi kan,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business for et par uger siden.