Dansk enzymgigant får bøllebank på børsen

Novozymes bliver fredag morgen straffet af investorerne i kølvandet af, at enzymkoncernen har leveret endnu en nedjustering af forventningerne til årets resultat. Dårligt vejr i USA får en del af skylden for, at der er kommet grus i maskineriet. Aktien dykker med omkring otte procent.

Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen må endnu engang skuffe markedet med en nedjustering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et skuffende årsregnskab, en nedjustering i april og så lige en ekstra nedjustering her i juni.

Lad os sige det, som det er: Formkurven hos enzymgiganten Novozymes har ikke været voldsomt imponerende i 2019.

Torsdag aften måtte den danske milliardkoncern atter krybe til korset og i en meddelelse til Fondsbørsen erkende, at det går temmelig trægt med salget.

Det betyder, at selskabet nu forventer en vækst i omsætningen på blot 1-3 procent for 2019 mod et tidligere vækstmål fra april på 3-5 procent.

Den melding falder ikke i god jord hos investorerne, der sender Novozymes-aktien ned med omkring otte procent efter godt ti minutters handel fredag morgen. Det svarer til et værditab på 7,5 milliarder kroner.

Det er mindre end to måneder siden, at Novozymes senest måtte sænke sine forventninger til årets salgsvækst. Og nu gør selskabet det så igen.

»Selv om vi stadig forventer et solidt opsving i salget for resten af året drevet af nye, innovative løsninger, kan dette ikke opveje svagheden i nogle af vores forretningsområder,« siger Peder Holk Nielsen, der er topchef i Novozymes, i en børsmeddelelse.

I en kortfattet meddelelse skriver enzymkoncernen, at det blandt andet er dårligt vejr i USA og svag efterspørgsel på »nogle vækstmarkeder«, der er årsagen.

Det betyder samlet set, at selskabets salg i maj har været sløjt.

Da Novozymes fremlagde et i øvrigt skuffende årsregnskab i januar, forventede selskabets ledelse at kunne præstere en stigning i omsætningen på 3-6 procent i 2019.

Det havde storbankerne UBS og Goldman Sachs allerede dengang svært ved at se blive til virkelighed med modvind i Mellemøsten, udfordringer i USA og lavere oliepriser, som gør biobrændsel mindre attraktivt.

»Vi tror, det vil være for krævende at nå omsætningsmålet, særligt set i lyset af den begrænsede gennemsigtighed og makro- og geopolitiske usikkerheder, der kunne påvirke nogle af virksomhedens nøglehandelsmarkeder,« lød det dengang i en analyse fra Goldman Sachs.

Om dagens nedjustering skriver Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, i en kort kommentar:

»Novozymes har nu i mere end tre år haft meget vanskeligt ved at få gang i salgsvæksten. Investorerne spejder efter, om bestyrelsen vil handle og skifte ud på toplederposten.«