Omsætningen står i stampe i Novozymes

Enzymgiganten kommer ud af 2018 med en omsætning, der er lavere end året før. Direktør er tilfreds, mens analytiker kalder resultatet »let skuffende«.

Novozymes hovedkontor ligger i Bagsværd udenfor for København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omsætningen falder i Novozymes. Det viser regnskabet for 2018, som er offentliggjort tirsdag morgen.

Det danske selskab afslutter 2018 med en omsætning på 14.390 mia. kroner. Det er en smule lavere en omsætningen i 2017, der lød på 14.531 mia. kroner.

Aktieanalytiker i Nordnet Per Hansen kalder resultatet »let skuffende«, men som forventet.

»Novozymes-aktien har ikke bevæget sig ud af stedet de seneste tre år, hvilket i høj grad skyldes en skuffende og nedadgående vækst,« skriver Per Hansen.

Han fremhæver dog virksomhedens profitabilitet på godt 28 pct. som en styrke.

Trods omsætningsfaldet vokser enzymvirksomhedens indtjening med tre pct. til 3.227 mia. kroner efter skat. Den organiske salgsvækst for 2018 ender på fire pct.

Det er som tidligere særligt vaskemidler og føde- og drikkevarer, der driver omsætningen i Novozymes. Mens salget til vaskemiddelindustrien i 2018 var uændret organisk, steg salget til føde- og drikkevareindustrien organisk med fem pct.

Novozymes fremhæver salget af løsninger til mejeriprodukter med lavt laktoseindhold som en væsentlig årsag til væksten på området.

Samlet set er adm. direktør Peder Holk Nielsen er tilfreds med resultatet.

»Vi havde et tilfredsstillende 2018 på niveau med de forventningsparametre, vi havde sat i starten af året. Det er godt i betragtning af den negative effekt fra mellemøstlige markeder,« lyder det fra direktøren i en pressemeddelelse.

36 pct. af Novozymes salg ligger i Europa, Mellemøsten og Afrika, mens Nordamerika udgør 34 pct. af salget. Med seks procent har væksten været størst i Asien og Oceanien, som nu udgør 20 pct. af omsætning.

Novozymes forventer en stigning på tre til seks pct. i omsætningen for 2019.

»Væksten kommer fra innovation og øget markedspenetration, især på udviklingsmarkederne,« lyder det fra direktøren.

Set i lyset af resultatet for 2018, vurderer aktieanalytikeren, at Novozymes har høje forventninger til væksten i omsætningen. Udfordringen for enzymgiganten er ifølge Per Hansen netop at få gang i omsætningen. Før det sker, er det svært for investorererne at være begejstrede, vurderer han.

»Så længe omsætningsvæksten er lidt under de langsigtede ambitioner, er det svært for investorerne for alvor at blive meget mere positive på aktien,« skriver Per Hansen.

I forbindelse med regnskabet, melder Novozymes samtidig, at de vil starte aktietilbagekøbsprogram på op til to mia. kroner.