Dankort og NemID kan komme på italienske hænder. Nu vil forbrugervagthund have politikere på banen

Nets, der står bag Dankort og NemID, og italienske Nexi forhandler om en fusion på betalingsmarkedet, og det vækker bekymring hos Forbrugerrådet Tænk.

Dankortet er i dag danskernes foretrukne måde at betale på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betalingsudbyderen Nets med hovedsæde i København kan snart blive opslugt af den italienske betalingsgigant Nexi.

De to parter bekræfter begge mandag, at de har indgået en ti dages eksklusivitetsaftale, hvor de skal forhandle en fusion.

En fusion mellem Nets og Nexi forventes at ske gennem en udveksling af aktier, hvor Nets’ eksisterende aktionærer forpligter sig til forblive aktionærer i det fælles selskab i en længere periode.

»Det fælles selskab vil være en førende europæisk aktør af en betydelig størrelse, der kan drage fordel af øget og komplementær geografisk rækkevidde samt stærk innovationskraft, og som vil være en full-service leverandør for sine kunder med et bredere produktudbud,« skriver Nets i en pressemeddelelse.

Nets, der bl.a. står bag Dankort og driften af NemID, har tidligere været ejet af flere hundrede norske og danske pengeinstitutter. Selskabet blev i 2014 solgt til et konsortium bestående af to amerikanske kapitalfonde, Bain Capital og Advent International, og danske ATP for ca. 17 mia. kr.

I 2018 blev Nets solgt til et konsortium ledet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman for 33 mia. kr., og siden da har Nets blandt andet fusioneret med tyske Concardis Group, hvilket har øget Nets’ tilstedeværelse i Tyskland, Østrig og Schweiz.

Nets har desuden solgt en række forretningsaktiviteter, heriblandt Betalingsservice, for omkring 21,3 mia. kr. til den amerikanske betalingskæmpe Mastercard.

Efterlyser håndfaste garantier

Nu forhandler Nets og Nexi så om en fusion – og den italienske bejler er langtfra en ubetydelig spiller på betalingsmarkedet.

Nexi, der er børsnoteret i Milano, samarbejder med 150 banker om administration af i alt 41,6 mio. betalingskort. For blot en måned siden annoncerede Nexi et opkøb af det italienske betalingsselskab SIA. Nexi har omtrent 3.000 ansatte, mens SIA har i omegnen af 3.500.

For Forbrugerrådet Tænk er det ikke afgørende, hvem der ejer Nets, fortæller vicedirektør Vagn Jelsøe.

»Det helt afgørende er, hvad Nets leverer i forhold til forbrugerne,« siger han.

Han påpeger, at både Dankort og NemID er centrale dele af den danske betalingsinfrastruktur.

»Men jeg kan være bekymret for, om Dankort og NemID fortsat vil blive drevet på en måde, som danske forbrugere kan være tjent med. Vi vil både sige til Nets og politikerne, at vi gerne vil have nogle forholdsvis håndfaste garantier for, at den sikkerhed, der har ligget i drift af Dankort og NemID, fortsat vil blive prioriteret efter en fusion,« siger Vagn Jelsøe.

Henning N. Jensen, der er seniorpartner i konsulentvirksomheden Pluscon, kan dog ikke umiddelbart se de store forandringer for de danske forbrugere.

»Jeg tror blot, at Nets-maskinen vil kværne videre i Europa. Det er samtidig værd at huske på, at Dankort er underlagt lovgivning, der gør, at priserne er reguleret,« siger han.

Ekspert: Fusion giver god mening

I 2019 omsatte Nets for omkring en milliard euro, svarende til 7,5 mia. kr., og leverede et driftsresultat på omkring 400 mio. euro, eller godt tre mia. kr.

Ifølge Bloomberg News går kapitalfonden Hellman & Friedman nu efter en værdisætning på små ti mia. dollar, svarende til godt 60 mia. kr.

Udviklingen i Nets bør vække politisk opsigt, mener Jan Damsgaard, professor og betalingsekspert ved CBS.

»Den bør få danskerne og i særdeleshed danske politikere til at overveje en model for udvikling og salg af kritiske infrastrukturkomponenter, der bygger på en »fælles bedste«-tanke, hvor danskerne gennem fælles indsats har opbygget virksomheder, der viser sig at være rigtig meget værd. Her tænker jeg bl.a. på DONG, Københavns Lufthavne og TDC,« siger han.

På Christiansborg vil SFs erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen tage sagen op med erhvervsminister Simon Kollerup (S).

»Vi er bekymret for den størrelse og magt, som Nets og Nexi kan få efter en fusion,« siger hun.

Nexi oplyser, at en sammenlægning af de to selskaber vil kunne føre til omkostningsbesparelser på 150 mio. euro, eller ca. 1,1 mia. kr., årligt.

Henning N. Jensen vurderer da også, at en fusion vil give strategisk god mening for begge parter.

»Nexi opererer i Italien, mens Nets primært er til stede i Nordeuropa, så der er ikke noget markedsoverlap. En fusion vil samtidig give en styrke til Nets’ ønske om at komme ud i Europa, og fokus må naturligt være rettet mod Frankrig og Spanien i det videre forløb,« siger han.