TDC-salg giver gevinst på 19 milliarder

TDC bekræfter fredag morgen at have solgt sit schweiziske datterselskab Sunrise for næsten 19 milliarder kroner - en af de største handeler i år. (Opdateret kl. 07.18)

TDC menes at have solgt sit schweiziske datterselskab for næsten 19 milliarder kroner. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lykkedes for TDC at sælge sit schweiziske datterselskab Sunrise for den svimlende sum af næsten 19 milliarder kroner, bekræfter teleselskabet fredag morgen.

Køber er den britiske kapitalfond CVC Capital Partners, og dermed forsvinder Danmarks største teleselskab TDCs sidste udlandsbastion.

Årets største handel

Salgssummen på de 3,3 milliarder schweizerfranc - eller 18,8 milliarder danske kroner - gør handelen til årets største overtagelse af et europæisk teleselskab, ganske som salget af TDC selv i 2006 var det.

Sunrise er Schweiz' næststørste teleselskab med en årlig omsætning på 9,9 milliarder kroner og 2,85 millioner kunder.

TDC og France Télécom havde ellers aftalt at fusionere de to selskaber og lade franskmændene styre fremadrettet, mens TDC dermed slap ud af sin sidste udlandsbastion med en check på 11 milliarder kroner - i første omgang, for franskmændene overtog umiddelbart kun 75 procent af selskabet, og TDC kunne senere sælge den resterende bid. Alt i alt ville den handel formodentlig være endt med en salgspris på hele 22 milliarder kroner, vurderes det.

Men de schweiziske konkurrencemyndigheder trak overraskende i nødbremsen og sagde nej til fusionen men henvisning til, at det ville stække konkurrencen mod det dominerende Swisscom.

Klar til salg af TDC selv

Afvisningen betød samtidig, at de fem britisk-amerikanske kapitalfondes salg af TDC, som var ventet inden sommerferien, måtte udskydes på ubestemt tid.

TDC købte Sunrise i 2000, da priserne lå højest, for 35,2 milliarder. Stort set siden da er telemarkedet dykket og konkurrencen øget.

TDCs ejere - de fem britisk-amerikanske kapitalfonde Apax Partners, Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts, Permira Advisers og Providence Equity Partners - er ved at gøre klar til et videresalg af selve TDC, som de overtog i 2006 og siden har trimmet for næsten samtlige udenlandske besiddelser. Det ventes nu, at fondenes 87 procent aktier i TDC vil blive udbudt til salg sidst på året.

Kun en arabisk bid tilbage

TDC er teknisk set stadig noteret på fondsbørsen i København, eftersom den næststørste enkeltaktionær, pensionskassen ATP, nægtede at sælge sine aktier og dermed blokerede for, at fondene fik 90 procent og dermed fuld kontrol over Danmarks største teleselskab. Et salg vil bringe TDC fuldt tilbage på børsen.

Ud over selve TDC og erhvervsforretningen i Norden har TDC nu kun en mindre ejerandel af mobilselskabet Nawras i ørkenstaten Oman på Den Arabiske Halvø tilbage. Alt andet er solgt fra.

CVC har i år afsluttet to andre store handeler. I juni købte man Blackstones temaparkgruppe Merlin Entertainments for 630 millioner britiske pund, i august det spanske Abertis for 1,7 milliarder euro. CVC blev startet i 1981 som banken Citicorps europæiske kapitalfond. Den administrerer en pengetank på 10,8 milliarder euro.