Dan Jørgensen afviser at blande sig i slagsmål mellem edderfugle og vindmøller

En havvindmøllepark i Smålandsfarvandet er endt som et lysende eksempel på, at store grønne projekter kan kollidere med natur- og dyrebeskyttelse. Klimaminister Dan Jørgensen (S) fortalte på et samråd onsdag, at han finder det relevant at kigge på reglerne fremadrettet, men nægter at gå ind i den konkrete sag.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) betonede flere gange under et samråd onsdag, at sagsbehandlingen af European Energys Omø Syd-projekt endnu ikke er færdig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal en planlagt dansk havvindmøllepark, som uden én eneste støttekrone fra staten kan levere grøn strøm til 350.000 danske husstande om få år, skrottes for at beskytte edderfugle, sortænder og gråstrubede lappedykkere? Eller kan de to ting sameksistere i fred og fordragelighed til gavn for både grøn omstilling og andefugle?

Spørgsmålet blev onsdag diskuteret på Christiansborg, hvor klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) var kaldt i samråd om den betændte sag.

På den ene side står den danske energiudvikler European Energy, som kæmper for at få lov at opføre havvindmølleparken Omø Syd i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland.

På den anden står myndighederne og regeringen, som i 11. time af havvindmølleparkens ansøgningsproces er ved at udpege området til fuglebeskyttelsesområde. Et træk, der med stor sandsynlighed vil betyde nej til havvindmøller.

På samrådet ville erhvervsordfører, miljøordfører samt klimaordfører for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul, have Dan Jørgensen til at forholde sig til, om European Energy er blevet behandlet fair, samt hvilket signal ministeren mener, forløbet omkring havvindmølleparken sender til fremtidige grønne investorer.

»Reelt tænker vi, at regeringen nu blot er én underskrift fra at fravælge kompromiset og mulighederne for både at få fuglebeskyttelse og vindenergi. Hvis det sker, falder Omø Syd sammen efter et efter min mening skændigt forløb, hvor regeringen har holdt folk for nar, som faktisk ønskede at bidrage til en grøn omstilling. Det kan vi ikke leve med,« lød det indledende fra Mona Juul med henvisning til, at European Energy mener at have fremlagt data, der viser, at fuglebeskyttelse og havvindmølleparken sagtens kan gå hånd i hånd.

En Edderfugl tæt på Omø i Storebælt. Edderfuglen er den største af de danske dykænder og kan veje næsten tre kilo med et vingefang på godt en meter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Dan Jørgensen afviste under samrådet adskillige gange at blande sig i Omø Syd-projektet. Blandt andet fordi myndighedsprocessen ikke er afsluttet endnu. Han afviste også, at European Energy skulle være blevet behandlet unfair undervejs.

»Om balancen i den nuværende EU-lovgivning er rigtig, vil jeg gerne være med til at diskutere. På trods af at jeg er lidt af en fuglenørd, der har kigget på fugle, siden jeg var otte år gammel, er jeg nok selv af den holdning, at vi skal kigge på reglerne, og at beskyttelsen måske ikke altid har de rette proportioner i forhold til udbygningen af vedvarende energi, som vi har brug for,« sagde Dan Jørgensen.

Ministeren uddybede, at han mener, den konkrete sag er et udtryk for, at vi har nogle helt reelle problemer i den grønne omstilling, hvad angår at få alle hensyn til at spille sammen.

Samtidig gik ministeren op i, at hvis reglerne skal ændres på EU-plan, er det vigtigt at gøre det på en intelligent måde. Ellers risikerer man, at en slækkelse på kravene om natur- og dyrebeskyttelse ved opsætning af ny energi også kommer til at betyde, at det bliver lettere eksempelvis at bygge nye kulkraftværker i udlandet.

»Vi har et stort arbejde fremadrettet. Og jeg understreger igen, at jeg ikke kommer til at blande mig i den her konkrete sag. Nu må vi se, når resultatet foreligger. Der ligger en undertone af, at hvis det bliver et nej, så er det en helt forfærdelig og forkert beslutning. Det er jo altså ikke sikkert. Vi er også alle sammen enige om, at vi skal passe på fuglene,« sagde Dan Jørgensen og afsluttede:

»Fremadrettet håber jeg, at et samråd som det her bliver fuldstændig overflødigt, fordi reglerne på det tidspunkt er så klare, at det egentlig vil være ret ligetil at tage de her vurderinger.«