Carlsberg modtager de første henvendelser om køb af russisk forretning

To virksomheder har indtil videre vist interesse for at købe Carlsbergs enorme russiske forretning, som det danske bryggeri har valgt at sætte til salg.

Carlsberg topchef, Cees 't Hart, har måttet træffe det svære valg og trække Carlsberg ud af Rusland. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort tid efter at Carlsberg har valgt at sætte sin store russiske forretning til salg, har det danske bryggeri modtaget de første henvendelser om at overtage bryggeriets russiske selskab.

Carlsberg valgte mandag i sidste uge at gøre klar til at afhænde den store russiske forretning efter flere ugers hård kritik. Den danske virksomhed havde indtil det tidspunkt valgt at fortsætte i Rusland, selvom russiske styrker havde angrebet Ukraine.

Carlsberg har indtil nu ikke oplyst, hvordan salgsprocessen skal forløbe, og hvornår den skal være afsluttet. Men allerede nu har de første interesserede meldt sig.

Ifølge Berlingskes oplysninger har den russiske sodavandsproducent Chernogolovka vist interesse for at overtage Baltika, som Carlsbergs russiske forretning hedder, og som råder over otte store bryggerier og beskæftiger flere end 8.000 ansatte.

Chernogolovka er Rusland fjerdestørste sodavandsproducent og har hovedkontor cirka 60 kilometer nordøst for Moskva. Virksomheden er blandt andet kendt for Baikal-cola, som blev udviklet som en slags modsvar til Coca-Cola forud for De Olympiske Lege i Moskva i 1980.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Chernogolovka, men den russiske virksomhed er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

En anden interesseret er ifølge kilder det israelske selskab CBC Group, som Carlsberg i 2008 solgte en aktiepost i selskabet Israel Beer Breweries til, og som siden 1968 har haft licensen til at sælge Coca-Cola i Israel.

Israel Beer Breweries, der er et datterselskab under CBC Group, har i dag retten til at sælge Carlsberg og Tuborg i Israel. Carlsberg og CBC Group stiftede sammen selskabet tilbage i 1992.

Heller ikke det israelske selskab er vendt tilbage med en kommentar til en mulig handel i Rusland.

Et israelsk selskab har muligvis andre muligheder for at købe sig ind i Rusland, fordi Israel har valgt en mere neutral tilgang til konflikten. Premierminister Naftali Bennett, som har været tilbageholdende med at vælge side i krigen, har i forløbet været i dialog med både præsident Zelenskyj og præsident Putin. Bennet har også tilbudt sig som fredsmægler.

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvilket prisniveau parterne diskuterer. Nogle kilder oplyser, at det første bud allerede er indløbet, mens der ifølge andre er tale om, at Carlsberg er dialog med de to selskaber.

Det danske bryggeri står til at tabe meget store summer på at sælge de russiske aktiviteter. Forretningen i Rusland var i det seneste regnskab bogført til næsten 20 milliarder kroner. Præcis hvilken værdi, der endnu ligger i Rusland, er meget uklart, siger Søren Samsøe, der er aktiechef i SEB.

»Det virker, som om markedet allerede har afskrevet værdien af aktiverne i Rusland. Det er meget svært at sætte en værdi på noget, som selskabet ikke selv ved, hvor ender henne,« siger Søren Samsøe.

Rusland har siden 2008 været et vigtigt marked for Carlsberg, efter at bryggeriet sammen med Heineken købte den britiske konkurrent Scottish & Newcastle. Handlen, der dengang var det største virksomhedsopkøb nogensinde i Danmark, betød, at Carlsberg kom til at sidde på Baltika, der var den største ølproducent i Rusland.

Siden har den russiske forretning mistet betydning for Carlsberg, Et joint venture mellem verdens største bryggerikoncern AB Inbev, som blandt står bag Budweiser, og det tyrkiske selskab Anadolu Efes har nu overtaget førstepladsen i Rusland. Carlsberg sidder ifølge det seneste regnskab på 27 procent af det russiske marked. Rusland står for ti procent af omsætningen i Carlsberg og fem procent af indtjeningen.

Men det skal efter planen ændres, og Carlsberg er helt på vej ud efter Ruslands angreb på Ukraine.

I første omgang fik invasionen Carlsberg til at stoppe med at sælge sit hovedmærke, indstille investeringerne og annonceringerne i Rusland.

Men Carlsberg blev efterfølgende udsat for stadig større kritik, og blandt andet varslede Ukraines ambassadør i Danmark en global kampagne vendt mod det danske bryggeri. Til sidst valgte Carlsberg at sætte de russiske aktiviteter til salg.

Indtil videre har bryggeriet ikke sat en dato på, hvornår salget skal finde sted.

Selvom Chernogolovka og CBC Group har henvendt sig til Carlsberg, er det langtfra sikkert, at de bliver en af de to, som overtager Carlsbergs forretning i Rusland. Endnu kan andre interesserede købere henvende sig. Typisk vil en budproces på et tidspunkt blive indledt, men om forløbet bliver som ved andre virksomhedshandler, er usikkert i den nuværende situation.

Carlsberg har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.

»Vi kommenterer ikke igangværende processer som denne,« skriver presseafdelingen i Carlsberg.

Selvom salget i Rusland er et stort tab for Carlsberg, kan bryggeriet glæde sig over, at det i de senere år er gået bedre i Vesteuropa og navnlig i Asien, hvor Carlsberg har oplevet stor vækst i de senere år.

»For Carlsberg som helhed ser det ganske fornuftigt ud. I både Vesteuropa og Asien har Carlsberg begge steder haft godt momentum i de senere år,« siger Søren Samsøe fra SEB.