Business-update: Norsk hotelkonges imperium pantsat for milliarder

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder.

DNB har taget pant for 3,9 milliarder kroner i størstedelen af de hoteldriftsselskaber, der tilhører Petter Stordalens Strawberry-koncern. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

God eftermiddag og velkommen til vinterferiens anden Business-update.

Vi skal høre om en norsk hotelkonge, der er i økonomiske problemer, og om en børsdebutant med fuld fart på. Men vi starter med et nyt og overraskende træk fra kinesisk side i handelskrigen med USA.

Kineserne vil begrænse eksport til F-35 fly

Kineserne er gået i gang med at finde ud af, om de kan begrænse eksporten af nogle meget sjældne jordmineraler, som er afgørende i produktionen af de amerikanske F-35-kampfly og anden avanceret våbenteknologi. Det siger personer, som er involveret i sagen til Financial Times.

Det kinesiske Ministerium for Industri og Informationsteknologi udfærdigede i sidste måned et notat, der skal udstikke rammerne for kontrollen med produktionen og eksporten af 17 forskellige sjældne jordmineraler i Kina. Landet står for omkring 80 procent af produktionen af de pågældende mineraler.

Embedsmænd fra den kinesiske regering har tilsyneladende spurgt en række topchefer, hvor hårdt virksomhederne i USA og Europa vil blive ramt, hvis Kina begrænser eksporten af de pågældende mineraler.

»Regeringen ønsker at vide, om amerikanerne vil have problemer med at producere F-35-kampflyene, hvis kineserne begrænser eksporten,« siger en rådgiver for den kinesiske regering, som ønsker at være anonym.

Bank tager pant for milliarder hos norsk hotelkonge

Det er naturligt nok ikke nemt at være hotelejer her i coronakrisen. Det må den norske hotelkonge Petter Stordalen også sande.

Petter Stordalen sikrede sig i begyndelsen af coronakrisen finansiering hos hans normale bankforbindelse, norske DNB. Det skete for at holde hånden under Petter Stordalens hotelimperium, men nu har DNB taget pant for 3,9 milliarder kroner i størstedelen af de hoteldriftsselskaber, der tilhører Petter Stordalens Strawberry-koncern.

Det skriver finans.dk.

I sommeren 2020 sikrede Petter Stordalen sig ny finansiering i yderligere tre måneder hos DNB på grund af coronakrisen. Torgeir Silseth, der er administrerende direktør i Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, fremhæver, at da den finansiering kom i stand, tog virksomheden selv initiativet til at tinglyse pant i driftselsskaberne til fordel for DNB.

Den norske milliardær solgte for få uger siden det femstjernede luksushotel Skt. Petri i København til over én milliard kroner.

Voldsom interesse for børsdebutant

Danske Valuer er kommet på børsen for første gang, og det er voldsomt populært. Virksomheden ser sig selv som en disrupter af blandt andet venturekapitalmarkedet og konsulentbranchen og har opnået en overtegning på 190 procent på børsen svarende til 290 procent. Det skriver borsen.dk.

Valuer skal kun bruge 100 millioner kroner på Nasdaq First North Premier. Derfor må selskabet skære de 6.114 nye aktionærers aktiepositioner til svarende til den store interesse.

»Vi er enormt tilfredse med denne situation, vi skal nu ud og sætte turbo på vores salgsstrategi og positionering af platformen og levere de resultater, så vi lever op til den tillid, markedet har vist os,« siger Dennis Poulsen, medstifter og administrerende direktør i Valuer, til borsen.dk.

Valuer er et datadrevet, abonnementsbaseret software, hvis forretning hviler på kunstig intelligens. Selskabet sammenligner sig selv med et slags LinkedIn for startups, investorer og virksomheder, der enten søger kapital eller investeringer og opkøbsmuligheder.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Tidligere TV 2-direktør kæmper for at undgå personlig konkurs

Tidligere direktør for TV 2, MetroXpress og Altinget Per Mikael Jensen kæmper for at holde hovedet oven vande, efter at der er indgivet konkursbegæring mod ham. Sagen involverer en håndfuld kreditorer, hvoraf én for nylig har indgivet konkursbegæring. Læs historien her.

2. Endnu en højeffektiv vaccine på vej i rekordfart

Endnu en coronavaccine er ved at blive godkendt i både USA og Storbritannien, og EU er i fremskredne forhandlinger med medicinalvirksomheden samt ved at vurdere vaccinens effekt, sikkerhed og kvalitet. Læs historien her.

3. Disney klar til det store udskillelsesløb i streamingkrigen i Danmark

Ny udvidelse med film og serier for voksne vil få flere til at opsige andre streamingabonnementer, mener Disney-koncernens danske landechef, som føler sig godt rustet til fremtiden. Læs historien her.

4. Tre medicinalgiganters fiasko har forsinket vaccineudrulning

Mens en række mindre selskaber har været hurtige til at udvikle vacciner mod coronavirus, har tre store medicinalvirksomheder været langsomme til at komme ud af starthullerne. Det kan forklare den nuværende vaccineknaphed, skriver Financial Times. Læs historien her.

5. Krisen rammer det lokale erhvervsliv i hovedstadsområdet – her er 11 borgmestres beretninger

Den omfattende nedlukning under coronakrisen har store konsekvenser på tværs af kommunegrænserne i Region Hovedstaden. Dele af det lokale erhvervsliv er under enormt pres, mens andre er mindre påvirkede. Det helt spørgsmål er, hvornår virksomhederne må åbne igen. 11 borgmestre beretter fra coronakrisen i hovedstadens kommuner. Læs historien her.