Endnu en højeffektiv vaccine på vej i rekordfart

Endnu en coronavaccine er ved at blive godkendt i både USA og Storbritannien, og EU er i fremskredne forhandlinger med medicinalvirksomheden samt ved at vurdere vaccinens effekt, sikkerhed og kvalitet.

Fremstillingen af coronavaccinen fra Novavax bygger på en standardmetode til fremstilling af proteiner til biologiske eksperimenter. En metode, som har eksisteret i mere end 30 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Novavax-vaccinen kan blive den fjerde coronavaccine, som bliver godkendt til nødbrug af USAs lægemiddelstyrelse, FDA. Det skriver Financial Times.

Medicinalvirksomheden er således ved at færdiggøre de sidste forsøg i USA i rekordfart, efter at forsøgspersoner er strømmet til fra USA og Mexico. Det sker, på trods af at Novavax kom bagud fra start, da virksomheden måtte begynde på forsøgene seks til otte uger senere end forventet.

Coronavaccinerne fra BioNTech/Pfizer og Moderna er allerede blevet godkendt til nødbrug i USA, og Johnson & Johnsons vaccine er ligeledes ved at blive godkendt.

Novavax-vaccinens fase 3-forsøg, som foregik i Storbritannien, involverede 15.000 personer. Den estimerede effekt af vaccinen er 89 procent, og analyser indikerer også, at vaccinen er effektiv mod den britiske variant, B.1.1.7.

I et separat forsøg i Sydafrika var vaccinens effektivitet reduceret mod den sydafrikanske B.B.-stamme, som også er fundet i Danmark. Dog reducerede vaccinen risikoen for symptomatisk sygdom med 60 procent, og det kan indikere, at vaccinen muligvis også er relativt effektiv mod denne variant.

Direktøren for medicinalvirksomheden Novavax, Stanley Erck, forventer, at Storbritannien vil blive det første land, som godkender coronavaccinen, og herefter regner direktøren med, at mange lande vil følge trop »meget, meget hurtigt«, siger han til Financial Times.

Og i USA overvejer FDA altså også at godkende vaccinen til nødbrug på de allerede offentliggjorte britiske forsøgsdata.

I EU er vaccinerne fra BioNTech/Pfizer og Moderna også godkendt, og det samme er AstraZeneca-vaccinen, som endnu ikke er nødgodkendt i USA.

I december meddelte Europa-Kommissionen, at man var i fremskredne forhandlinger med Novavax om et køb af 100 millioner doser – med en mulighed for at købe yderligere 100 millioner doser.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) igangsatte 3. februar en løbende vurdering af coronavaccinen fra Novavax. Den løbende vurdering blev sat i gang for at være på forkant og spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for vaccinens effekt, sikkerhed og kvalitet.