Business-update: Lego-arvinger og kapitalfond taber mange millioner på smertensbarn

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

God eftermiddag og velkommen til onsdagens Business-Update, der sender dig opdateret og velinformeret hjem fra arbejde.

Her er de største historie inden for erhvervsliv og økonomi netop nu. God læselyst.

Lego-arvinger og kapitalfond bakker op om rengøringsselskab trods nye milliontab

På fem år har Lego-arvingerne i Kirk Johansen-familien og kapitalfonden Polaris tabt 425 millioner kroner på rengøringsselskabet, Allianceplus.

Det er Dagbladet Børsen, der har historien og omtaler Allianceplus som et smertensbarn for ejerkredsen.

Det nye regnskab fra 2019 viser nemlig, at selskabet – drevet af massive nedskrivninger i den svenske del af forretningen – taber 86 millioner kroner på bundlinjen.

Trods milliontab i årevis støtter ejerkredsen fortsat op.

»Vi har tillid til ledelsen og selskabet, og hvis det bliver nødvendigt og giver mening, så kommer vi med den kapital, der skal til,« siger Henrik Bonnerup, partner i Polaris.

Det samme siger Kim Gulstad, adm. direktør i Kirk Kapital.

Parterne forventer, at den negative egenkapital på 78 millioner kroner kan genoprettes via driften.

Kammeradvokaten tjener kassen på forsikringskonkurser

Advokafirmaet Poul Schmith – bedre kendt som Kammeradvokaten – har tjent gode penge på konkurser i 2020.

Afdelingens øverste chef Boris Frederiksen har hidtil tjent 63 millioner kroner før moms på to konkurser i forsikringsselskaberne Alpha Insurances og Qudos Insurance.

Det skriver Jyllands-Posten erhvervsmedie Finans på baggrund af dokumenter fra Skifteretten.

Det er givet, at afviklingen af de to selskaber kommer til at tage mange år, og derfor er de henholdsvis 30 og 33 millioner kroner for arbejdet blot den foreløbige regning.

Hos Garantifonden for skadesforsikringsselskaber, der står til at miste mange penge, erkender direktør Torben Weiss Garne, at det har været et stort arbejde:

»Men man kan nok altid undre sig over, hvor stor en advokatregning kan blive.«

Interesseorganisationen Dansk Erhverv mener, at den nuværende kammeradvokat-aftale giver firmaet »urimelige konkurrencefordele«.

Kammeradvokaten/Poul Schmith afviser, at andre advokatfirmaer ikke har adgang til de store kuratoropgaver.

»Det er mit indtryk, at vi er blandt de absolut førende konkurskontorer. Vi har en meget stor og faglig kompetent afdeling, som også forstår det strafferetlige, og jeg er sikker på, at det er derfor, vi bliver spurgt,« siger managing partner Jens Bødtcher-Hansen.

AkademikerPension afviser nu alt samarbejde med hedgefonde

Pensionsselskabet AkademikerPension vil af princip ikke investere i hedgefonde. Det siger selskabet, der før var kendt som MP Pension, til Bloomberg.

Investeringschef Anders Schelde forklarer:

»Jeg mener ikke, de skaber den værdi, de siger, de gør.«

Selskabets praksis er ikke nedskrevet, men han kalder det »et princip«.

AkademikerPension er kendt for at gå længere end mange andre store investorer, når det kommer til etiske retningslinjer for investeringer.

Blandt andet har selskabet afvist af investere i kinesiske obligationer af menneskerettighedsårsager og har skilt sig af med en stor portefølge af aktier i oliesektoren.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1.Betal kassen, og rul fladskærmsfjernsynet sammen

Det bliver dyrt, og du vil helt sikkert kunne imponere naboerne.
Nu er det nemlig blevet muligt at købe verdens første fladskærms-TV, hvis skærm kan rulles sammen.

Det er den sydkoreanske elektronikgigant LG Electronics, som endelig har sendt det ikoniske fjernsyn ud i butikkerne – og givetvis ikke så mange.

For prisen er sat til 553.000 kroner, altså over en halv million kroner. Det skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

2. Regeringens angreb på høje lønninger rammer relativt få: »Det svarer til at hente vand med en gennemhullet spand«

Topchefers tocifrede millionlønninger har været heftigt omdiskuteret de senere år. Derfor indfører regeringen og partierne bag »Arnes pension« i 2023 et loft, så virksomheder ikke længere kan trække bruttolønninger på over syv millioner kroner fra i skat.

Men nu sår en beregning fra Skatteministeriet tvivl om, hvorvidt fradragsloftet virker efter hensigten.

Skatteministeriets beregning viser, at provenuet fra skatteloftet bliver 700 millioner kroner, men når der er taget hensyn til ændret adfærd og såkaldt tilbageløb, skrumper indtjeningen til 150 millioner kroner.

Derfor svarer loftet til »at hente vand med en gennemhullet spand«, mener Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank Cepos.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder derimod aftalen for både »retfærdig, økonomisk ansvarlig og vigtig«. Det skriver Berlingskes Signe Terp.

Læs historien her. 

3. Økonomer efter rekordfremgang i beskæftigelsen: Nu kommer den svære del

Det danske arbejdsmarked fortsætter genopretningen efter coronakrisen, der i foråret førte til et historisk hurtigt fald i beskæftigelsen.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med 15.478 personer i august, hvilket er den største stigning i statistikkens historie.

Det er ligeledes tredje måned i træk med fremgang, og over halvdelen af de 79.000 job, som blev tabt i begyndelsen af coronakrisen, er nu genvundet.

»Vi kan endnu en gang konstatere, at nok var krisen dyb, men opsvinget har også været meget kraftigt. Vi er hurtigt kommet op igen, bare ikke hele vejen op,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar til de nye tal.

Berlingskes Morten Laugesen har historien.

Læs den her.

4. Retssag mod Google kan ændre internettet

Det var sent tirsdag eftermiddag dansk tid, da hammeren ramte, og den slog hårdere end nogensinde tidligere.

Slaget, der ramte med stor præcision, er det til dato mest faretruende for internetgiganten Google, som har været vant til bare at lægge sten på sten i opbygningen af et ægte imperium.

Det amerikanske justitsministeriums sag mod Google er helt ulig nogen anden sag i noget land i næsten to årtier.

Den kan komme til at betyde store ændringer i, hvordan man fremover vil skulle søge og finde på nettet – men en større opsplitning af internetgiganten tror analytikerne ikke på, hvis justitsministeriet vinder det juridiske slagsmål. Det skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.

5. Storfavorit til toppost i WTO er ikke bange for USA og Kina: Hun har oplevet det, der var værre

Forestil dig, at du er finansminister i et korruptionshærget afrikansk land. Forestil dig, at du sætter dig op imod magtfulde interesser for at bekæmpe olietyveri, havnekorruption, snyd med statstilskud og andre snabler nede i statskassen.

Og forestil dig så, at din 83-årige mor bliver kidnappet. I fem dage aner du ikke, om hun er købt eller solgt. På grund af dit arbejde.

Det skete for nigerianeren Ngozi Okonjo-Iweala. Og hun fortsatte sit arbejde.

Så når hun nu er spidskandidat til et af verdens hårdeste job – som næste generaldirektør for Verdenshandelsorganisationen (WTO), der er lammet af kinesisk-amerikanske slagsmål midt i en historisk brydningstid – er der ikke meget, der skræmmer hende. Det skriver Berlingskes Bibi Christensen.

Læs hendes portræt af Ngozi Okonjo-Iweala her.

Hav en rigtig god onsdag aften!