Business-update: Danske Bank og pensionskasser i milliardsats på svenske elbilbatterier

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier om økonomi og virksomheder.

Den svenske virksomhed Northvolt skal fra 2021 producere batterier til elbiler fra blandt andet BMW og VW. Her ses Volkswagens nye ID.3 elbil på samlebåndet i Zwickau i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hendrik Schmidt/Ritzau Scanpix

Mens weekenden så småt begynder at nærme sig, er det blevet tid til torsdagens business-update, hvor vi gennemsøger nyhedsstrømmen for at guide dig i retning at dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi starter med at runde eftermiddagens helt store nyhed – og det er bestemt ikke en særligt rar en af slagsen.

Verdens største økonomi er nemlig i frit fald under coronapandemien, der stadig holder USA i et jerngreb.

Friske tal viser, hvor historisk hårdt coronakrisen har ramt den amerikansk økonomi. USAs bruttonationalprodukt, BNP, skrumpede med 9,5 procent efter et fald på 1,3 procent i første kvartal.

Aktiviteten er faldet som aldrig før, og ledigheden har været på det højeste niveau siden Depressionen i 1930erne. Kun afmontereringen af krigsmaskinen i 1940erne kommer i nærheden af faldet i andet kvartal. Der var tegn på en hurtig genkomst, men det er blevet smadret af de nye smitteudbrud.

Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie gør dog opmærksom på, at man i amerikanske opgørelser omregner til årsrater, mens vi i Europa anvender en simpel ændring i procent.

Derfor vil det historisk dårlige tal i mange overskrifter stå som et astronomisk kvartalsvist fald på 32,9 procent. Det giver bare ikke mening at opgøre det på den måde, når der er tale om en afgrænset begivenhed – og det er i øvrigt ikke muligt at sammenligne med europæiske data.

Landets andre store erhvervsmedier er naturligvis også på sagen, det gælder blandt andet Børsen og Finans.

Danske penge i milliardsats på elbiler fra BMW og VW

Tre danske finansgiganter spiller en betydelig rolle i en 10,2 mia. kr. stor investering i den grønne omstilling af bilbranchen. Det skriver Finans og Børsen.

Der er tale om Danske Bank, Danica Pension og PFA, som skyder et milliardbeløb i den svenske virksomhed Northvolt, der skal producere batterier til elbiler fra blandt andet BMW og VW. Hidtil har man dog ingen batterier produceret endnu.

Danske Bank er med i et internationalt bankkonsortium, der har ydet et traditionelt banklån, mens de to pensionskasser investerer 1,7 mia. kr. i et efterstillet lån.

»I Northvolt ser vi en attraktiv investering, som, vi forventer, giver gode afkast til vores kunder, samtidig med at vi aktivt medvirker til den grønne omstilling. Northvolt vil med deres batterier til elbiler komme til at spille en stor rolle i omstillingen af transportsektoren fra fossile brændsler over til bæredygtige energiformer,« siger adm. direktør i Danica Pension Ole Krogh Petersen i en pressemeddelelse.

Nortvolt blev stiftet i 2017, og planen er, at en fabrik i Nordsverige skal begynde at producere batterier i 2021. Senere skal en kommende fabrik i Tyskland følge trop.

Selskabet er ejet af en bred kreds af finansielle, industrielle og stiftende investorer.

»Investorkredsen og ejerkredsen er solid og har stor erfaring og viden om det her. Det er ekstremt vigtigt. Samtidig er der med BMW og VW aftagere til produkterne. I sidste ende skal det drive afkastene, og derfor er det en attraktiv investering for os,« siger Ole Krogh Petersen til Finans om investeringen.

Ar­ving af fa­mi­li­elivs­værk for­try­der salg til ka­pi­tal­fond

Efter at Henrik Møllegaard i 2014 solgte aktiemajoriteten af familiens livsværk, Scanbur, der laver udstyr til forskningsfaciliteter som muse- og rottebure til forsøgsdyr, til kapitalfonden Erhvervsinvest, er udviklingen af selskabet gået den forkerte vej.

Derfor fortryder han nu, at han i det hele taget solgte, skriver Børsen.

I juni 2020 var det gået så skævt, at bankforbindelsen Nordea reelt satte sig på magten i selskabet. Banken tog derefter kontakt til Henrik Møllegaard, der blev overbevist om at købe selskabet tilbage.

»Da det i løbet af 2020 går op for mig, at virksomheden er på vej i konkurs, så fortryder jeg, at jeg tog den beslutning. Det må jeg indrømme. Jeg er overbevist om, at Scanbur igen kan blive en sund og god virksomhed, der har sin eksistensberettigelse. Så man kan sige, at Erhvervsinvest ikke var den rigtige ejer, og det tror jeg også, at kapitalfonden selv vil indrømme i dag,« siger Henrik Møllegaard til Børsen.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Virksomheder kan få mere ud af at søge kortere kompensationsperiode

Forlængelsen af hjælpepakken til faste omkostninger kan betyde, at nogle virksomheder får udbetalt mindre i kompensation, hvis de vælger at søge for fire måneder i stedet for tre. Der er en »kæmpe problemstilling«, mener brancheorganisation.

Læs historien fra Sebastian Persson og Frederik M. Juel her.

2. Huawei er nu verdens bedst sælgende smartphoneproducent

Den kontroversielle techvirksomhed Huawei har taget føretrøjen fra Samsung og er blevet verdens største producent af smartphones. Konkret har Huawei solgt 55,8 mio. smartphones i andet kvartal, mens Samsung har solgt 53,7 mio. styk. Analytikere spår dog, at førstepladsen blot er til låns.

Læs historien fra Torsten Cordes her.

3. Hjælpepakke til 65 milliarder vækker undren og uenighed: »Det virker absurd«

Der var afsat en ramme på 65,3 mia. kr. til kompensation for virksomhedernes faste omkostninger under coronakrisen. Indtil videre er der imidlertid kun udbetalt 3,1 mia. kr., og det vækker uenighed om, hvorvidt hjælpepakken har været for besværlig at søge. Flere peger på, at ansøgningerne kan vælte ind i august.

Læs historien fra Sebastian Persson og Frederik M. Juel her.

4. Europas største økonomi også i frit fald

Det er ikke kun i USA, at økonomien er slået hårdt tilbage. Aldrig i fredstid er europæisk økonomi blevet så hårdt ramt som under coronakrisen, og nu har vi håndgribelige beviser i form af tal for den økonomiske aktivitet i Europas største økonomi, Tyskland, i 2. kvartal. På trods af at tyskerne genoptog aktiviteten i løbet af kvartalet, faldt bruttonationalproduktet (BNP) samlet set med ti procent i forhold til de foregående tre måneder.

Læs historien fra Morten Laugesen her.

5. Dyk i den danske ledigheden giver falsk håb

Selv om ledigheden dykker for første gang i tre måneder, er der ingen grund til at kaste armene i vejret. Det er bare stilhed før stormen, og efteråret kan byde på nye grimme tal for ledigheden under coronakrisen. Sådan lyder konklusionen fra økonomer over en bred kam, efter at Danmarks Statistik torsdag formiddag kom med spritnye tal for ledigheden.

Læs historien fra Frederik M. Juel her.