Business-overblik: Trump svinger pisken over britiske 5G-planer

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Amerikanerne advarerer briterne mod Huaweis 5G-net (Photo by Pau Barrena / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: PAU BARRENA

Go' morgen!

Det er blevet tirsdag og tid til at kigge nærmere på et udpluk af de vigtigste erhvervsnyheder i dag, hvor blandt andre Dansk Bank kigger tilbage på det svære 2018, og hvor en gennemgang af de små aktier på minibørsen viser store udsving. Men først til sagen om de omdiskuterede planer for et nyt 5G-mobilnet.

1
Trump advarer briterne om kinesiske Huawei

Donald Trumps administration advarer briterne om at bygge det nye superhurtige 5G-mobilnet sammen med kinesiske Huawei. Ledende amerikanske embedsmænd sagde mandag, ifølge Financial Times, at briternes måde at teste det kinesiske selskabs udstyr ikke er tilstrækkeligt til at beskytte teleselskaberne, når nettet først er rullet ud.

Advarslen kommer, efter at den britiske efterretningstjeneste havde konkluderet, at risikoen ved at bruge Huawei er begrænset. Det skete, efter at USA i måneder har forsøgt at overbevise sine allierede om, at de skal fravælge den kinesiske virksomhed p.g.a. den sikkerhedsrisiko, der er ved at bruge dem. Huawei er i flere lande mistænkt for at videregive oplysninger til den kinesiske stat.

Mandag fravalgte Danmark som det første land den kinesiske producent. TDC oplyste, at teleselskabet har valgt at udrulle sit 5G-netværk i samarbejde med svenskbaserede Ericsson, og dermed ikke vil bruge Huawei.

Det lå ellers længe i kortene, at Huawei ville få en rolle i TDCs 5G-netværk. Tilbage i 2013 var det nemlig Ericsson, som TDC skrottede til fordel for en seksårig kontrakt med Huawei.

Herhjemme har Banedanmark annulleret en kontrakt om netværksudstyr fra netop Huawei, og i januar blev forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd, fordi flere af Folketingets partier mente, at Danmark måske skulle fjerne Huawei fra 5G-projektet.

På samrådet slog forsvarsministeren fast, at det kunne blive både vanskeligt og dyrt at pålægge TDC at finde en anden samarbejdspartner end Huawei.

Men det lykkedes altså for TDC.

TDC oplyser, at selskabet vil kunne tilbyde 5G-netværk i hele Danmark ved udgangen af 2020.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Dansk minibørs minder om Det Vilde Vesten

Aktier på minibørsen First North er steget kraftigt siden årsskiftet, men eksperter kalder aktierne usikre og vil ikke ind og brænde fingrene, skriver Børsen.

Markedet for de mindre børsnoterede selskaber havde ellers et svært 2018. Men aktier som Scape Technologies (163 pct.) og Seluxit (159 pct.) har været gennem kraftige kursstigninger, og begge har dermed mere end indhentet det tabte fra 2018.

»Det er Det Vilde Vesten på godt og ondt. Aktierne kan stige på grund af noget, der ikke bør få dem til at stige. De kan stige på grund af en gammel nyhed, og hvis likviditeten samtidig er lav, så kan man virkelig få nogle store kursudsving,« siger Jesper Ilsøe, partner i Kapital Partner, der har hjulpet med at sende flere selskaber på First North-børsen.

Det synspunkt er Lars Jørgen Rasmussen, investorrådgiver og indehaver af Formue- og Investeringsrådgivning, enig i.

»Man skal sætte sig ind i de enkelte aktier, ellers kan man nemt brænde fingrene der. Man skal have forstand på den branche, hvad selskaberne har med at gøre, og hvordan selskabets fremtid ser ud,« siger han.

Én af de primære årsager til, at Lars Jørgen Rasmussen holder sig på sidelinjen i forhold til  First North-aktierne, er, at han mener, der er for stor usikkerhed om, hvor meget selskaberne kommer til at tjene i fremtiden.

»Selskaberne er gået på børsen, fordi de skal have noget kapital og ekspandere, men spørgsmålet er, hvor langt fremme de er, og hvor stor sandsynligheden er for, at det lykkes,« siger han.

3
Danske Bank-formand: »Vi skal tilbage til selve kernen af det at drive bank«

2018 blev et historisk ringe år for Danske Bank, og banken skal nu finde tilbage til selve kernen af det at drive bank. Det slog Danske Banks nyvalgte formand, Karsten Dybvad, fast, da han fra talerstolen ved bankens ordinære generalforsamling i Tivoli Congress Center i København opsummerede det svære år i banken.

»2018 blev et lavpunkt for Danske Bank. Men jeg ser det også som et vendepunkt. At 2018 vil blive et år, vi kan se tilbage på som året, hvor banken og bankens ledelse – i lyset af det vi nu har lært – indledte en kritisk dialog internt og med vores omverden om, hvem vi er, og hvilken rolle vi har,« lyder det fra Karsten Dybvad.

Den omfattende sag om hvidvask i Danske Bank har fyldt meget de senere år, og i september 2018 kulminerede skandalen foreløbigt, da banken fremlagde sin interne advokatundersøgelse. Rapporten viste, at op mod 1.500 milliarder kroner strømmede gennem Danske Banks estiske filial i årene 2007-2015 og førte bl.a. til topchef Thomas Borgens afgang.

»Det har haft konsekvenser ikke bare for banken og jer aktionærer, men bredt i de omgivende samfund, særligt i Danmark og i Estland og i forhold til tilliden til den finansielle sektor i det hele taget,« siger Karsten Dybvad.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger på tre ting, han vil holde øje med i dag.

 • Investorerne kan meget vel have misforstået »speakeren« i det britiske underhus John Bercow, da han i går udtalte, at han ikke vil tillade endnu en Brexit-aftstemning i denne »samling«. Det, som han ikke vil tillade, er en næsten identisk afstemning uden væsentlig ændret indhold. Nogle har tolket det, som om han ikke vil tillade en ny afstemning. Det er substantielt forkert. Afklaringen får pundet til at stige lidt her fra morgenstunden.
 • Kl. 11.00 kommer den tyske tillidsindikator ZEW. Tysk økonomi blev i efteråret 2018 og starten af 2019 ramt af »made in China«-slowdown. Har afmatningen været midlertidig, og er den tyske økonomi ved at vågne af sit vinterhi?
 • Danske Banks generalforsamling i går var historisk lang, men forløb overordnet set ganske roligt. Tør investorerne begynde at tro på, at 2018 ikke kun var et lavpunkt, men reelt også et vendepunkt? I den forstand starter fremtiden i dag

Markederne lige nu

Der er blandet stemning på de asiatiske aktiemarkeder tirsdag, hvor handlen er forholdsvis dæmpet, mens investorerne afventer mødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, senere på ugen

Indeksudvikling (%)

 • Nikkei 225 -0,1
 • Topix -0,1
 • Hongkongs Hang Seng -0,2
 • China Shanghai Composite -0,2
 • China CSI 300 -0,4
 • Taiwan Taiex +0,1
 • Sydkoreas Kospi -0,1
 • Indiens BSE Sensex +0,2
 • Singapores STI -0,02
 • Sydney ASX 200 -0,1