Business-Overblik: Skat blev lænset for milliarder – værn mod ny svindel kørt fast i IT-problemer

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Britiske Sanjay Shah er anklaget for uretmæssigt at have lænset den danske statskasse for milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART.org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-Overblik på dagen før dagen, hvor amerikanerne skal vælge præsident for de næste fire år. Det kommer vi naturligvis til at følge tæt, men inden da har de større erhvervsmedier også fundet tid til at beskæftige sig med andre ting fra ugens spæde start.

Regeringen bøjer sig gradvist mod flere elbiler

Oprindeligt spillede S-regeringen ud med at sigte mod 500.000 el- samt pluginhybridbiler på de danske veje i 2030. Men det er alt, alt for lidt, mener både støttepartierne og store dele af oppositionen.

Nu ser det ud til, at regeringen for anden uge i træk er blevet trukket til truget. Et udkast til en politisk aftale, som Information har fået fingre i, viser nemlig, at regeringen nu lægger op til en målsætning om 700.000 grønne biler i 2030. Det sker, efter at det i sidste uge kom frem, at regeringen var gået op på 600.000.

Under alle omstændigheder er det dog for lidt, lyder det fra de røde støttepartier. De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, roser regeringen for at have flyttet sig. Men:

»Det er stadig langtfra nok. Selv med den her plan vil der samlet set komme flere benzin- og dieselbiler på vejene de næste ti år,« siger Andreas Steenberg til Information.

Ifølge Energistyrelsen vil den samlede danske bilpark vokse med cirka 700.000 frem mod 2030 til i alt 3,4 millioner biler. Så med et mål om 700.000 grønne biler på vejene i 2030 vil der altså stadig køre lige så mange fossile personbiler rundt som i dag.

I sidste uge gik Venstre, de Konservative og de Radikale sammen om et fælles krav om én million grønne biler i 2030.

Stop for udbyttesvindel kørt fast i IT-problemer

Fem år efter at skattevæsenet opdagede mulig milliardsvindel med refusion af udbytteskat, er det stadig usikkert, hvornår nye og mere sikre regler kan indføres. Det skriver Børsen.

Den nye model har været politikernes vigtigste modsvar, efter at det i 2015 kom frem, hvordan en række formodede udenlandske svindlere – herunder briten Sanjay Shah – har trukket milliarder ud af den danske statskasse.

Men skattemodellen, som de danske politikere har tænkt sig at indføre som et værn, er løbet ind i nye problemer. Modellen vil nemlig kræve, at skattevæsenet ikke alene bygger oven på eksisterende IT-systemer, men helt udskifter de underliggende, ældre systemer.

Det fremgår af et brev, som skatteminister Morten Bødskov (S) har sendt til Folketingets skatteordførere, hvori han også oplyser, at han ikke som planlagt kan fremsætte et lovforslag om ny udbyttemodel i december.

»Frem til at en ny model træder i kraft, vil der fortsat være et højt kontrolniveau på området, som skal minimere risikoen for eventuelle fejludbetalinger,« siger ministeren i et skriftligt svar til Børsen.

Trecifret milliongevinst til medarbejdere i medicinalkoncern

Medarbejderne i biotekselskabet Zealand Pharma står til at få en trecifret milliongevinst gennem et fælles bonusprogram.

Det skriver Finans.

Lige nu er den tidsbestemte tegningsret til køb af aktier omkring 350 millioner kroner værd, og de omkring 400 medarbejdere kan erhverve aktierne til omkring halvdelen af den nuværende aktiekurs.

Administrerende direktør Emmanuel Dulac siger til Finans, at aktieprogrammet bidrager til at tiltrække de bedste medarbejdere på markedet, på et tidspunkt hvor flere nye lægemidler står for at komme på markedet, samtidig med at Zealand Pharma udvider i USA.

Præsidentvalg kan få dansk økonomi til at skælve

USA har de senere år udviklet sig til at blive Danmarks næststørste marked for eksportvarer, og den fortsatte succes kan i høj grad afhænge af, om Donald Trump fortsætter som USAs præsident, eller om Joe Biden i stedet fra januar rykker ind i Det Hvide Hus.

Det skriver Berlingske. Det vigtige er ikke nødvendigvis, hvem der vinder valget, men hvor god gang der kommer i amerikansk økonomi i de kommende år.

»Vi er i Danmark i en situation, hvor privatforbruget her i coronakrisen har klaret sig godt. Det, som halter, er eksport og investeringerne. Hvis den danske eksport skal klare sig gennem krisen, er det helt afgørende, at også den amerikanske økonomi kommer med op igen,« siger cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen.

Af tre opstillede scenarier vurderes det som det mest sandsynlige, at Demokraterne med Joe Biden vinder valget, og at de vil bruge magten til at stimulere den amerikanske økonomi gennem hjælpepakker til svage stater og bedre økonomisk hjælp til arbejdsløse.

Dansk eksport til USA har rundet 140 milliarder kroner om året. Tyskland er fortsat det største eksportmarked.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med i dag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har disse tre fikspunkter i dag:

  • Det sidste betydelige amerikanske nøgletal før USA-valget kommer i dag, når ISM for industrien offentliggøres. Er den amerikanske økonomi for fremstillingssektoren i bedring?
  • Novo Nordisk faldt fredag med 3,41 procent, og aktien er faldet 11 procent siden den kurstop, som blev nået et par dage efter opjusteringen af forventningerne. Dermed har investorerne mistet 100 mia. i kursværdi. Er et fald på mere end ti procent fra aktietinderne en købsfristelse for investorerne?
  • Den seneste uge har været hård ved investorerne. Udmeldingen om, at Tyskland bliver lukket mere eller mindre forlystelsesmæssigt ned i en måned og nervøsitet før det amerikanske valg, fik i sidste uge investorerne til at få kolde aktiefødder. Er nedturen overstået?

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag:

Dow Jones -0,59 pct.

S&P 500 -1,21 pct.

Nasdaq -2,45 pct.

Indeks mandag kl. 6.30:

Japan Nikkei +1,49 pct.

Hongkong Hang Seng +1,05 pct.

Kina CSI -0,25 pct.