Business-overblik: Lidl vil starte storoffensiv i Danmark

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den tyske gigant halter i Danmark et pænt stykke bagefter Rema 1000 og Netto. Det vil Lidl gerne begynde at rette op med otte til ti nye butikker herhjemme om året. Det afgørende er, at danskerne ikke skal se Lidl som fremmed, påpeger tyske Jens Stratmann, der er administrerende direktør for Lidl i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens andet Business-overblik.

I dag skal vi høre om øget onlinesalg hos IKEA, og vi skal høre om Lidl, som vil vokse i Danmark. Vi skal også omkring et selskab i Ballerup, der har været udsat for en meget udspekuleret millionsvindel, men vi starter med ny forskning om pensionsbranchens grønne investeringer.

Hård kritik af pensionsselskabernes grønne strategi

En del af pensionsselskabernes grønne strategi får nu hård kritik af forskere. Det har kun en meget lille eller ingen effekt, når kapitalforvaltere og investorer sælger ud af »sorte« aktier for i stedet for at gå over i »grønne« aktier. Det skriver finans.dk.

Der bliver henvist til et nyt studie fra de to anerkendte universiteter Stanford University og The Wharton School, University of Pennsylvania.

Forskningen er et direkte led i debatten om, hvordan pensionsbranchen får virksomhederne til at arbejde mest muligt grønt. Skal de beholde aktier og forsøge at påvirke virksomhederne, eller skal de sælge ud af aktier, der ikke lever op til ESG-målene om bedre miljø-, samfunds- og ledelsesmæssige forhold.

»Frem for at sælge ud af selskaberne er det langt bedre at engagere sig i dem,« konstaterer Jules van Binsbergen, der er finansprofessor på The Wharton School og en af forfatterne til studiet

Peter Løchte Jørgensen, som er professor i finansiering på Aarhus Universitet, mener, at forskningsresultatet sår tvivl om effekten af, at nogle investorer frasælger i stor stil for at skade selskabernes aktiekurser. Dermed øger de omkostningerne, som selskaberne har til at få rejst kapital, så de kan investere.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Selskab i Ballerup svindlet for millioner

Det lykkedes svindlere at lokke et stort millionbeløb ud af den danske virksomhed LumaSense Technologies i Ballerup med en spektakulær dækhistorie. Sagen har efterfølgende ført til bortvisning af den chef, som overførte de mange penge. Det skriver Berlingske.

Det er 14 millioner kroner, som den øverste chef pludselig sendte til en konto i Hong Kong.

Metoden kaldes ceo-fraud – eller direktørsvindel – og den er blevet så udbredt, at Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK) tidligere i år udsendte en advarsel til landets virksomheder om det, man kaldte »en ny form for svindel«.

»Vi ser flere forskellige former for ceo-fraud,« siger Anders-Emil Nøhr Kelbæk, sektionsleder i LCIK.

Chefen har dog efterfølgende fået medhold i, at bortvisningen var uberettiget.

Lidl vil have 200 butikker i Danmark

Den gigantiske supermarkedskæde Lidl, der er ejet af Schwartz Group, vil starte en større offensiv i Danmark. Lidl har 11.200 butikker i 32 lande, men i Danmark har kæden kun 134 butikker og en markedsandel på 3,5 procent. Lidl har ambitioner om at komme op på 200-210 butikker herhjemme. Det skriver Dagbladet Børsen.

Med offensiven vil Lidl forsøge at nærme sig konkurrenterne Netto og Rema 1000, der har henholdsvis 524 butikker og 359 butikker i Danmark. For at nå målet skal Lidl vokse med otte til ti butikker om året herhjemme.

Tyske Jens Stratmann blev i sommer administrerende direktør for Lidl i Danmark, og han skal stå i spidsen for ekspansionen. Han siger, at for at vinde markedsandele skal Lidl være meget klare om den profil, som kæden viser til kunderne.

»Du bliver nødt til at være helt skarp på, at dine kunder ved, hvad du står for, og hvorfor de skal gå ind i Lidl,« siger Jens Stratmann til Børsen.

Han fremhæver, at når en norsk kæde som Rema kan blive dansk, kan Lidl det også. Og han understreger i den sammenhæng, at det er vigtigt, at danskerne ikke ser Lidl som fremmede. Men det kræver tid og flere butikker.

»Lige nu skal kunderne køre forbi to til tre butikker, før de kommer til en Lidl, og det skal vi undgå,« siger Jens Stratmann.

Danskernes onlinekøb skæpper godt hos IKEA

Svensk IKEA har i Danmark være lukket ned i tæt på fire måneder i 2021, men den svensk møbelkæde kommer alligevel godt gennem det seneste regnskabsår. Det skriver finans.dk.

Der har både været nedgang og fremgang i salget hos IKEA. Nedgangen kommer, fordi butikker på grund af pandemien har været tvunget til at være lukkede. Fremgang er kommet, fordi danskerne måske netop på grund af pandemien har haft travlt med indkøb til hjemmet. En stor del af de indkøb er foregået online, hvor der har været en øget omsætning.

Regnskabet fra IKEA i Danmark bliver først offentliggjort senere, men IKEA oplyser, at de første nøgletal viser, at overskuddet før skat blev på 440 millioner kroner i 2020/21. Det er en nedgang på otte millioner kroner i forhold til året før.

Til gengæld er omsætningen for IKEA i Danmark øget med to procent til 4,9 milliarder kroner.

Tre forhold, som investorerne ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen bør holde øje med:

  • SAS aflægger deres fjerde kvartalsregnskab. Økonomien er presset og forud venter måske en endnu længere periode med covid-udfordringer. Samtidig slås SAS på de indre linjer. Med andre ord. Det er business as usual i SAS, og investorerne spørger sig med rette: Er der noget positivt at tage udgangspunkt i?
  • De amerikanske teknologiaktier fik sig et gedigent comeback efter fredagens nedtur, men forud for dagens handel indikeres, at der kommer flere ture i rutsjebanen. Kan Nasdaq indekset igen vise sig at styre udenom udfordringerne i den »virkelige økonomi«?
  • I Hongkong og Sydkorea falder aktierne, mens der er plusser andre steder i Asien. Med andre ord er der lagt op til en blandet dansk aktieindledning, hvor fokus ikke mindst vil være på, hvilke symptomer omikron forårsager hos de, som bliver covidramt.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser mandag:

Dow Jones +0,68 procent
S&P 500  +1,32 procent
Nasdaq +1,88 procent

Indeks tirsdag kl. 06.45:

Japan Nikkei  -0,27 procent
Hongkong Hang Seng -1,70 procent
Japan Nikkei +0,24 procent