Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der mangler stadig meget i klimaløfter for 2030 fra verdens lande for at overholde målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader.
Det viser en analyse fra projektet Climate Action Tracker, som har taget temperaturen på klimaløfterne lidt over halvvejs igennem klimatopmødet COP26 i Glasgow.
Hvis alle lande, som har lavet klimaplaner for 2030, overholder løfterne, vil det medføre en temperaturstigning på 2,4 grader i 2100.
Og de nuværende politikker, som er plads, vil uden ændringer betyde en temperaturstigning på 2,7 grader ved udgangen af dette århundrede.
Ifølge analysen er løfter og klimamål for 2030 givet forud og under COP26 ikke nok. Flere lande har fremsat mere ambitiøse nationale mål over det seneste år. Men der er altså stadig mangler, fremhæver analysen.
»Selv med nye Glasgow-løfter for 2030 vil vi udlede omkring dobbelt så meget i 2030, som vi må for at overholde 1,5 gradersmålet.«
»Derfor er alle regeringer nødt til at genoverveje deres mål,« hedder det.
1,5 gradersmålet henviser til Parisaftalen fra 2015. Her blev det aftalt, at verdens lande skal holde den globale opvarmning under 2,0 grader – og helst 1,5 grader – sammenlignet med det førindustrielle niveau.
Analysen fremhæver også et mere optimistisk scenario, hvor alle de lande, som har præsenteret et mål om klimaneutralitet i 2050, opnår det.
Det vil medføre en temperaturstigning i 2100 på 1,8 grader.
»Men dette er kun, hvis disse mål bliver fuldt ud implementeret. Og det er et stort hvis,« hedder det i analysen.
Danmarks klimaminister, Dan Jørgensen, har ved COP26 fået en rolle, som indebærer, at han skal forsøge at få lande til at øge deres ambitioner, så målet om 1,5 grader kan holdes i live.
Han siger, at det går den rette vej, men at der er et godt stykke endnu.
»Status er, at på den ene side er sket ganske store fremskridt siden Madrid (COP25 i Madrid i 2019, red.). Når man tæller sammen, så er vi cirka på vej til at få 2,7 grader, hvor det i Madrid var 3,5 grader.«
»Og det er rigtig positivt. For det betyder, at nogen har oppet sig. På den anden side skal vi ned på 1,5 grader. Så der er ganske lang vej igen,« siger han.
/ritzau/