Business-Overblik: Danske aktier buldrer frem midt i krise – mere kan være i vente

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Biotekselskabet Genmab med hollandske Jan van de Winkel i spidsen er et af flere danske børsselskaber, som er steget markant i løbet af 2020. Siden hollænderen tog over som topchef for godt ti år siden, er selskabets aktie samlet set steget med omkring 4.000 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen, godmorgen! Og velkommen til dagens Business-Overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

God læselyst – og god dag.

Danske aktier tordner af sted midt i coronakrise

Selv om verdensøkonomien er hårdt ramt af det globale udbrud, buldrer en række store danske børsselskaber frem, som om intet var hændt. Formkurven på det danske aktiemarked er så god, at hele ni børsselskaber på det danske eliteindeks, C25, har leveret nye kursrekorder de seneste uger. Det skriver Dagbladet Børsen.

Og der er ikke noget i vejen for, at de store danske børsvirksomheders imponerende formkurve ikke skulle kunne vare ved, lyder det fra en aktieekspert, som især ser muligheder i selskaber, der leverer klimavenlige løsninger.

»Jeg tror, investorerne fortsat vil flytte flere penge i den retning. Jeg ligger i de grønne aktier, og der bliver jeg liggende,« siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker i Alm. Brand.

Han understreger dog samtidig, at de mange danske kursrekorder har betydet, at risikoen samtidig er steget.

Stor usikkerhed om nye globale spilleregler for selskabsskat: Danmark kan få milliardtab

Et nyt globalt regelsæt for beskatning af multinationale virksomheder kan ende med at koste Danmark flere hundrede millioner kroner om året i skatteindtægter. Det kan Berlingske skrive på baggrund af et folketingssvar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Mange europæiske politikere har de seneste år tordnet mod Facebook, Google og andre amerikanske techgiganters lave skattebetaling i Europa. Derfor håber de, at et nyt omfattende sæt spilleregler for beskatning af multinationale selskaber kan få de store amerikanske teknologivirksomheder til at spytte flere penge i de europæiske statskasser.

Mulighederne forhandles i regi af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, som i sidste uge offentliggjorde en statusrapport om de igangværende drøftelser.

Her vurderer OECD, at de globale skatteindtægter kan vokse med op til 100 milliarder dollar. Men ikke alle lande står altså til at få forøget deres skatteindtægter. Det er ikke utænkeligt, at det kan komme til at koste Danmark dyrt, viser ministersvar.

Minister slår fast: Sommerhuse kan lejes ud i 41 uger

Sommerhusudlejende danskere kan fortsat leje deres sommerhuse ud i 41 uger om året.

Det slår erhvervsminister Simon Kollerup (S) fast, efter at en vejledning fra Erhvervsstyrelsen om begrænsning af danskernes sommerhusudlejning har været i høring siden september. Det skriver Ritzau.

»Der er afgørende, at vi fremmer virkelysten og driften i vores små byer. Derfor er det vigtigt, at vi finder den rigtige balance,« siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Ministeren har nu lagt sig fast på en vejledende grænse på 41 uger i stedet for de 35 uger, som Erhvervsstyrelsen oprindeligt foreslog.

Det meddelte ministeren onsdag aften, dagen før han er kaldt i samråd med Venstre og de Konservative.

De to partier har siden offentliggørelsen af vejledningen været modstandere af begrænsningen.

Erhvervsministeren ser også problemer ved en indskrænkning. Ifølge ham er mange butikker og erhvervsdrivende afhængige af den danske turisme.

Codan i stort skotsk vindmøllesats – risiko for giganterstatning spøger

Forsikringsselskabet Codan kaster sig nu ind i at forsikre opførelsen af stor skotsk havvindmøllepark i sværvægtsklassen. Det skriver Børsen.

Codan hæfter for en femtedel af risikoen på projektet »Seagreen«, der har en samlet præmie på 300-500 millioner kroner i løbet af de fire år, byggeriet er planlagt at vare.

I det samlede forsikringskonsortium sidder Codan på den største del af kagen med sine 20 procent.

»Det er et meget stort projekt for os. Men den er ikke abnormt stor i vores samlede forretning, for så ville risikoen også fylde for meget,« fortæller erhvervsdirektør Camilla Amstrup.

»Utrolig meget« kan gå galt undervejs i et så stort projekt til havs, siger Amstrup. Hun forklarer, at »en lille skade på sådan et projekt er i størrelsesorden 10-15 mio. kr. De større skader kan løbe op i en halv mia. kr.«.

Parken skal bestå af 114 MHI Vestas-vindmøller og vil efter planen fra 2024 have en kapacitet til at kunne levere strøm til over en million skotske hjem.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har øjnene rettet mod disse tre fokuspunkter:

  • SAS fik med dansk og svensk statslig hjælp 3,994 mia. svenske kroner i kassen i fortegningsemissionen. Vil investorerne tage det godt og positivt op i dag?
  • Tesla overgik de meget høje forventninger med hensyn til omsætning/indtjening og gentog også målet om at levere 500.000 biler i 2020. Aktien steg med tre procent i eftermarkedet. Hvad bliver den endelige dom, når handlen starter i dag?
  • I Danmark offentliggøres forbrugertillidstal for oktober måned. Har frigivelsen af feriepengene gjort den gode forskel?

Markederne i dag

USA – lukkekurser onsdag:
Dow Jones: -0,35 pct.
S&P 500: -0,22 pct.
Nasdaq: -0,28 pct.

Asien – indeks torsdag kl. 06.00:
Japan Nikkei: -1,91 pct.
Hongkong Hang Seng: -1,41 pct.
Kina CSI: -1,53 pct.